Labdarúgás

2024.06.14. 13:50

Rudolf Gergely ezt várja az Európa-bajnokságtól

A nyíregyháziak korábbi kiváló labdarúgója kettős szerepben készül az Eb-re, amin szerinte a magyar válogatott képes meglepetést elérni.

Rudolf Gergely izgatottan várja az Európa-bajnokságot

Fotó: Kovács Péter/Nemzeti Sport

Eljött a nap, amire oly’ régen vártunk: pénteken megkezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, szombaton pedig a magyar válogatott is megkezdi szereplését! A sportág szerelmesei már hetek óta Eb-lázban égnek, nincs ez másként Rudolf Gergellyel sem. Az egykori kiváló futballista kettős szerepben várja a kontinensviadalt, hiszen nemcsak szurkoló lesz, hanem szakértőként is tevékenykedik a következő hetekben.

– Valóban megvan bennem is az Eb-láz, elsősorban azért, mert az M4 Sporton szakértő leszek, főleg a francia mérkőzéseken dolgozom majd – mondta el lapunknak a 27-szeres magyar válogatott labdarúgó, aki maga is játszott Franciaországban. – Emiatt már feltérképeztem a csapatokat az elmúlt időszakban, illetve voltam múlt héten Debrecenben is, testközelből láttam a válogatottunkat az Izrael elleni felkészülési mérkőzésen. A munkán kívül is nagyon várom az Eb-t, baráti társaságban tippversennyel is készülünk és külön izgalmat ad, hogy a nemzeti csapatunk is kijutott. Kíváncsi vagyok a szereplésünkre, mert ugyan nem mi vagyunk a fő esélyesek, de meglepetést érhetünk el!

A mieink szombaton Svájccal kezdenek, június 19-én a házigazda Németországgal csapnak össze, majd június 23-án Skócia ellen zárják a csoportkört. Minden kvartett első két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik továbbjut az egyenes kieséses szakaszba. Itthon felfokozott a várakozás a magyar válogatott szereplése kapcsán, sokan egyértelműnek veszik a továbbjutást, noha az ellenfelek kerete topligás futballistákkal van tele. Persze, az elmúlt években láthattuk, hogy nem a nevek és a keretértékek számítanak válogatottunk meccsein.

– Ezen a szinten nincs könnyű meccs, még akkor sem vehetünk biztosra semmit, ha egyébként nagyon szép veretlenségi sorozat van mögöttünk – fogalmazott Rudolf Gergely. – Ha csak a mieink helyzetét vizsgáljuk, abból a szempontból talán nem vagyunk ideális állapotban, hogy voltak olyanok, akik kevesebbet játszottak a klubjukban tavasszal és többen sérüléssel bajlódnak. Fáradtság vagy sérülés esetén nem tudom, milyen minőséget tudunk felvonultatni, szerintem ez nehéz kérdés Marco Rossi számára is. Összességében mégis azt gondolom, hogy mindenki ellen van esélyünk. Látva az elmúlt időszakban a válogatottat, megint csak előrébb lépett játékban. Korábban nagyon sikeresek voltunk a magasabban jegyzett csapatok ellen, mostanra pedig a kisebb nemzetek válogatottjai ellen képesek vagyunk dominálni, labdát birtokolni és gólokat szerezni.

A magyar válogatott egyik nagy fegyvere az összeszokottság. Aki követi a nemzeti csapat szereplését, már a kerethirdetés előtt viszonylag pontosan megtippelhette, melyik 26 játékos utazhat Németországba. Továbbmegyünk, a legerősebb tizenegyünk összeállításakor is csak egy-két kérdés vetődhet fel. Kérdés viszont, vajon a szövetségi kapitány húz-e váratlant, hogy meglepje az ellenfeleket.

– Nem gondolom, hogy belenyúlna egy jól működő gépezetbe – tette hozzá a pályafutása során tíz válogatott gólt jegyző egykori támadó. – Kérdéses volt a kapuspozíció, de ez is lezártnak tekinthető. Noha tényleges választ csak az első meccsen kapunk, azt gondolom, ez azzal eldőlt, hogy Gulácsi Péter kezdett az elmúlt két mérkőzésen és az előzőt végigjátszotta. Kérdéses lehet még Szalai Attila szerepe, de az Izrael elleni meccsen abszolút nem látszott rajta játékhiány, jól teljesített. Én nem számítok nagy meglepetésre. Azt tudom elképzelni esetleg, hogy a szövetségi kapitány az ellenféltől függően alakítja a csapatot és a játékfelfogást, például a németek ellen, nem biztos, hogy mi akarunk a két szélső hátvéddel rohamozni. Egy-két pozícióban tehát lehetnek változtatások olykor, de a felállásban nem hiszem.

Szombat délutántól kezdve nem kell semmit a képzeletünkre bízni, 15 órától válogatottunk számára is élesben megy minden. Nekünk nincs más dolgunk, mint szurkolni!

– Szombaton kerti partira vagyunk hivatalosak, de úgy időzítettünk mindent, hogy lássuk a mérkőzést. A magyar válogatott meccseit semmiképpen sem hagyom ki, lesznek olyan összecsapások, amiket hivatalból követek, de az összes többit is megpróbálom nézni. Nagyon várom már a kezdést – összegzett Rudolf Gergely, aki kérésünkre azt is elárulta, szerinte Franciaország lesz a végső győztes, de halkan hozzátette, az ő tippjeivel nem érdemes fogadni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában