Nyíregyháza

2024.06.27. 13:37

Díjak, elismerések Nyíregyháza közgyűlésén

A nyári szünet előtti utolsó ülésen interregionális pályázatok beadásáról is döntött a testület.

Kanalas Ottilia

Fotó: Szarka Lajos

A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta csütörtökön a nyíregyházi közgyűlés, amelynek a legelején elismeréseket, díjakat és címzetes főorvosi címeket adott át dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Turisztikai szakember érdemelte ki munkájával az idén a Bencs László Emlékérmet. Tatár Anikó 1999-től dolgozik ezen a területen. Először a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tourinform, később a nyíregyházi Tourinform Sóstógyógyfürdő vezetője volt, majd 2012 óta a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. csapatát erősíti, mint front office menedzser. 

– Képzett és tapasztalt turisztikai szakember, feladatai közé tartozik a TDM szervezethez és a desztinációhoz kapcsolódó stratégiai, tervezési-kutatási, fejlesztési, pályázati, valamint marketing- és látogatómenedzsment feladatok szervezése, lebonyolítása tartozik. Szívügye a bokortanyák-, valamint a helyi termékek bekapcsolása a turizmusba – hangzott el méltatásában.

A Közgyűlés a „Nyíregyháza Város Sportjáért” Kovács „Bütyök” József – díjat adományozta Kovács Rita Európa-bajnok magyar hosszútávúszónak, aki mögött sikerekben gazdag életpálya áll: 15 országban 36 versenyen 23 dobogós helyezést ért el. Ezüstérmet nyert 1994-ben a 25 km-es világbajnokságon Olaszországban. Három érmet nyert Európa-bajnokságokon: aranyat 1997-ben 25 km-en, ezüstöt 2006-ban 10 km-en és bronzot 1991-ben 25 km-en. Edzőként Risztov Éva mestere volt, aki aranyérmet szerzett a 2012-es londoni olimpián. Jelenleg a Nyíregyházi Sportcentrum trénere, szakmai teljesítménye és páratlan edzői tevékenysége miatt méltán érdemelte ki az elismerést.

Értünk dolgoznak 

A „Nyíregyháza Város Közbiztonságáért” elismerést Szabó István tűzoltó százados érdemelte ki, aki 20 éve fáradhatatlanul végzi munkáját, ez idő alatt több jelentős tűzeset, természeti katasztrófa helyszínén vett részt mentésekben. Rendkívüli helytállást tanúsított 2009-ben a vármegyénket ért jégverésnél, és a három évvel ezelőtti augusztusi pusztító viharnál.

Minden évben díjazza a kiváló egészségügyi dolgozókat a közgyűlés. Az Eisert Árpád -díjat ebben az évben dr. Noviczki Miklós és Mezei Józsefné vehette át. Dr. Noviczki Miklós 2001-ben diplomázott. Diploma után édesapja példáját követve a Nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kezdett el dolgozni a traumatológiai és az ortopédiai osztályon, ez a tudomány maradt orvosi érdeklődésének tárgy a mai napig. – Praxisa során számos felnőttkorú betegen segített, visszaadva a mozgás szabadságát. Mindig közvetlen, türelmes és humoros. Betegeivel megtalálja a közös hangot. Állapotukat a műtétek után is nyomon követi, hogy szakmai tanácsaival tovább segítse a gyógyulásuk folyamatát. Jelenleg a Nyíregyházi Jósa András Oktatókórház adjunktusa az Ortopédiai Osztályon. Fontosnak tartja, hogy állandóan lépést tartson a szakma fejlődésével – hangzott el a díj átadásakor, majd Mezei Józsefné 40 éves ápolói munkáját is megköszönve nyújtották át az elismerést.

A város polgármestere az elismerése és a megbecsülése jeléül képzőművészeti ösztöndíjban részesítette Szolanics Elvira népi iparművészt, keramikust, akinek közel 30 éve – saját műhelyében – a kerámiakészítés és oktatás az élete legfontosabb része. Ugyancsak képzőművészeti ösztöndíjas Németh Erika szobrászművész, kurátor, tanár.

A díjak után három címzetes főorvosi címet nyújtott át a város polgármestere: dr. Szerdahelyi Zita fogszakorvosnak, dr. Puskás András fog-és szájbetegségek szakorvosának, valamint dr. Gutlébeth Linda fog és szájbetegségek szakorvosa szintén címzetes főorvosi kitüntetést kapott.

Jó példák, jó gyakorlatok 

Az elismerések után a testület elfogadta a két közgyűlés közötti eseményekről szóló tájékoztatót, ahogyan a város önkormányzatának elbírálás alatt lévő és megvalósítás alatt álló pályázatairól szóló tájékoztatót is. Két uniós pályázat előterjesztéséről is szavazott a testület, ezek egyike egy interregionális program, mellyel a közösségi sportokat szeretnék erősíteni. A közösségi sportok kínálatának bővítése és minőségének emelése hosszú távon hozzájárul a lakosság egészségének fenntartásához, a társadalmi kohézió erősítéséhez. A projekt lehetőséget biztosít a partnereknek, hogy egymás tapasztalataira építsenek. Egy másik határokon átívelő pályázat is zöld utat kapott, ennek célja, hogy az európai városokban a fenntartható integrált városfejlesztés terén kidolgozott és megvalósított jó gyakorlatokat megjelenítse, azonosítsa. A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum projektben kialakított munkaerőpiaci partnerség olyan általános érvényű modell, amelyet más európai városok is eredményesen tudnak adaptálni, hogy megoldják a munkaerőpiaci kihívásaikat. Ezzel pályázik Nyíregyháza a cím elnyerésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában