Képzőművészet

2 órája

Lakoma lesz a fővárosban képzőművész módra

Lakoma: körbejárják a témát. Lakoma: ihletet ad.

M. Magyar László

Lakoma: a római kiállítás megnyitóján, a bal oldalon három nyíregyházi képzőművész: Németh Erika, Gabulya Márta, Bori Dóra

Fotó: Németh Erika archívuma

Lakoma vár a nyíregyházi képzőművészekre a fővárosban. Hogy miért? Hamarosan kiderül.  Ahogy a költő nem akar az asztalfióknak dolgozni, a képzőművésznek sem az a célja, hogy bent a műhelyben maradjanak a festményei, a szobrai. Az alkotás folyamata akkor lesz teljes, ha az út végén ott találjuk a kiállítást és a közönséget is. Ilyen szempontból mozgalmasan teltek a nyíregyházi székhellyel működő Hadron Művészeti Egyesület tagjainak az elmúlt hónapok, ugyanis három országban is bemutathatták alkotásaikat a művészetbarátoknak. A műveiket megcsodálhatták Németországban, Nagybányán, valamint szeptemberben Rómában is.

lakoma, Németh Erika, szobrászművész, képzőművész, Róma
Lakoma: a nagybányai kiállítás megnyitóján
Fotó: Németh Erika archívuma

Lakoma: Budapestre készülnek

A kiállításokról, illetve a nemzetközi kapcsolatok kiépítéséről kérdeztük Németh Erika szobrászművészt, a művészeti egyesület elnökét.

– A szívemen viselem az egyesület sorsát, célom, hogy az egyesületünk tagjai minél több helyen bemutatkozhassanak. Ennek érdekében igyekszem a személyes kapcsolataimat felhasználni, és elmondhatom, összességében az elmúlt nyár nagyon sok új szakmai lehetőséget hozott számunkra. Holland és lengyel művészekkel együtt bemutatkozhattunk Németországban, pontosabban Nyíregyháza testvérvárosában, Iserlohnban. A Hardon Művészeti Egyesület összeállított egy szép kiállítást Nagybányán is, a nagyhírű művésztelep kurátora, Laura Teodora Ghinea támogatásával, szeptemberben pedig bemutatkozhattunk Róma egyik kortárs galériájában is, a Galleria Triphé-ben. Én kint éltem egykoron az olasz fővárosban három évig, az ott élő barátaimmal, művésztársaimmal mindig tartottam a kapcsolatot, és nagyon bíztam abban a szívem mélyén, hogy egyszer majd sikerül az örök városban is megszervezni a nyíregyházi képzőművészek kiállítását. Ennek most jött el az ideje, hiszen következetesen dolgoztunk évek óta a tematikus kiállításaink anyagán. Az olasz barátaim mellett Vizsy Katalin római barátnőm segítette a kapcsolatteremtést, így jutottunk el a Vatikán közelében található kortárs galériához. Elküldtük a galéria vezetőjének, Maria Laura Perillinek a digitális portfóliónkat, felvázoltuk az elképzelésünket, és nagy örömünkre igent mondott. Hatalmas lelkesedéssel kezdtem a kiállítás szervezésébe, különösen amikor tudatosult bennem, hol is található a galéria: az Angyalvár mellett van egy csodálatos helyen, az utca végében pedig látható a Szent Péter Bazilika. Ennél szebb helyszínt nem is lehetett volna találni. Nem beszélve arról, hogy a Vatikáni Szent Év előkészületeinek kellős közepén rengeteg látogatója volt a kiállításunknak – árult el részleteket a római kiállításról Németh Erika. 

Az olasz kultúra varázsában

– Négy napot tartózkodtunk Rómában, a kiállítás megnyitójára utaztunk ki. Ez a négy nap nagyon rövid volt ahhoz képest, hogy mint említettem, annak idején három évet éltem az olasz fővárosban, de művész barátaimmal mégis igyekeztünk intenzíven átélni Rómát e néhány nap alatt. Nagyon meghatározó volt számomra az a régi időszak. Az egyetem után kifejezetten a képzőművészet miatt mentem Olaszországba annak idején, és hogy megtanuljam ezt a csodálatos a nyelvet, mivel az olasz operák szerelmese is vagyok. Nyelviskolába jártam, tanultam az olasz kultúrát, közben dolgoztam – emlékezett vissza életének egy jelentős korszakára a szobrászművész. – Amikor hazajöttem, Rómában maradt a fél lelkem, de inkább a háromnegyed része. Igaz, tíz évvel ezelőtt voltam kint a férjemmel, de csak nagyon rövid ideig, arra volt elég, hogy az olasz barátokat, ismerősöket meglátogassuk. A szeptemberi négynapos vendégeskedés során nagyon meghatódtam, pedig azt hittem, hogy talán már kissé immunis vagyok rá, de nem tehetek róla, Róma engem mindig lenyűgöz. A kiállítás zárására már nem megyek ki, csak intézem majd a műtárgyszállítást.

lakoma, Németh Erika, szobrászművész, képzőművész, Róma
Lakoma: sokan vettek részt az iserlohni kiállítás megnyitóján
Fotó: NÉMETH ERIKA ARCHÍVUMA

A Hardon Művészeti Egyesületnek tizenhét tagja van. Mindenki be tudott mutatkozni a kiállítások során? – kérdeztük a civil szervezet vezetőjétől.

– Tizenöten vagyunk képzőművészek, közösségünknek tagja még a kiváló költő, Nagy Zsuka, és a férjem, aki informatikus, fotográfus. Van, aki mind a három kiállításra nyújtott be egy-egy alkotást, volt, aki csak egy-két tárlaton kívánt bemutatkozni. Tulajdonképpen minden művészeti ágat lefedünk, mert van közöttünk festőművész, grafikusművész, szobrászművész, videóművész, keramikusművész, képzőművész. A németországi három hónapos kiállítást közösen rendeztük holland és lengyel művészekkel a Sparkasse csodás modern épületében, itt a napokban bontják el a tárlatot. A nagybányai kiállítást a közönség három hétig láthatta, a római tárlatot két és fél hétig. Összességében nagyon boldogok vagyunk, és már tervezzük a következő témánkat is. A jövő év egy kicsit nyugalmasabb lesz, egy kiállítást szeretnénk majd megszervezni. Reméljük, hogy be tudjuk majd mutatni az új anyagot Budapesten. Az új témánk egyébként a „lakoma” lesz, ezt fogjuk feldolgozni, a római kiállításunk anyaga az „In between” címet kapta. Budapesten nem volt még kiállítása az egyesületnek, nagyon várjuk a bemutatkozást. Korábban volt már tárlatunk Sopronban, Debrecenben, Nyíregyházán. Reméljük Budapesten is nyitottan fogadnak majd bennünket. Érdekes módon külföldön gyorsabban jutottunk lehetőségekhez, mindenütt nagy örömmel, érdeklődéssel fogadtak minket. Lengyelországban már sok kiállításunk volt, de nagyon nyitottak voltak a románok, a németek és az olaszok is, remek szakmai kapcsolatokat építettünk ki ezekben az országokban.– mondta befejezésül Németh Erika szobrászművész. 

 

A kiállításokon az alábbi művészek szerepeltek:

Aranyász Zita, Sárréti Gergely, Gabulya Márta, Piti Zsuzsanna, Boros Miklós János, Havasi Tamás, Molnár Dóra Eszter, B. Nagy Gabriella, Komlódi Judit, Bori Dóra, Huszthy Edit, Németh Erika, Timár Elvira, Váczi Lilla.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában