Katasztrófavédelem

2 órája

Kilenc hónap alatt 290 lakástűz volt vármegyénkben

Az év első három negyedévében összesen 290 lakóépületben keletkezett tűz, 12-vel kevesebben, mint 2023 hasonló időszakában. Volt, ahol csupán néhány négyzetméteren pusztítottak lángok, de több ház is lakhatatlanná vált. A legtöbbször konyhákban, kéményekben keletkezett tűz.

Szon.hu

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Többen megsérültek

A térségbeli lakástüzek következtében 17-en megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett és 3 ember életét vesztette a kigyulladt ingatlanokban. Januárban Nyíregyházán és Aranyosapátiban, februárban Anarcson követelt áldozatot a tűz.

Az év első kilenc hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához 504 tűzoltójárműre volt szükség. A leghosszabb beavatkozás január 23-án volt a nyíregyházi Rákóczi utcában, egy társasházi lakásnál. Az oltás az utómunkálatokkal együtt öt órát vett igénybe.

A tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 12 eset kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. A legtöbb tűz konyhákban keletkezett (52-szer), de gyakoriak voltak a kéményekben vagy hálószobákban keletkezett tüzek is. Az oltást 14 ingatlannál gázpalackok nehezítették.

A 290 tűzzel érintett otthon egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A lakástüzek áldozatai leggyakrabban egyedül élő idős emberek, ezért idős hozzátartozóinkhoz érdemes olyan füstérzékelőt vásárolni, amely nemcsak hangosan sípol füst esetén, hanem a rokonok okostelefonjára is jelzést küld.

Szén-monoxid miatt szeptember végéig 32-szer riasztották a szabolcs-szatmár-beregi tűzoltókat, 9-cel kevesebbszer, mint egy évvel korábban. 9 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, idén eddig senki nem vesztette életét a mérgező gáz miatt vármegyénkben. - adta hírül szerkesztőségünknek a katasztrófavédelem szóvivője.

Érdemes tudni

Szén-monoxid nem csupán gázkészülékek működtetése közben keletkezhet. Valamennyi nyílt lánggal működő eszköz esetén fennáll a szén-monoxid fejlődésének az esélye akkor, ha nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ez független attól, hogy fával, gázzal, vagy szénnel fűtünk. Ezen eszközök használatakor gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről. Nem elég olykor szellőztetni, légbevezetőt kell az ablakba szerelni. Érdemes otthonra szén-monoxid érzékelőt is vásárolni, és azt a fűtőeszköztől egy-másfél méterre, fejmagasságba elhelyezni. A lejárt szavatosságú szén-monoxid-érzékelőt le kell cserélni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában