VIDOR Fesztivál 2024

2024.08.27. 11:30

VIDOR: hatalmas buli lesz ma este a téren

Cigányzene, orgonamuzsika, irodalmi est és kiváló színházi előadások: remek a keddi VIDOR-program!

Száraz Anita

A nagyszínpadon ma a Parno Graszt zenél

Fotó: MW-archív

A Parno Graszt az egyik legeredetibb, autentikus cigány zenét játszó zenekar, amely egyedi színpadi megjelenésével, hagyományos hangszereivel és utánozhatatlan előadásmódjával több mint 30 éve deríti jókedvre az embereket. A 7 tagú banda (amely időnként 9-re bővül) örömzenéjével bejárta már szinte az egész világot, koncertezett Európa-szerte, Ázsia több országában, az USA-ban és Mexikóban is. A tagok közötti kapcsolat megrendíthetetlen, mivel mindenki rokonságban áll mindenkivel – talán ez az együttes sikerének egyik titka: a törhetetlen egység. Hosszú ideig csak autentikus cigány zenét játszottak, az elmúlt években azonban nyitottak a szélesebb nyilvánosság felé, feldolgozásaikat, együttműködéseiket imádja a közönség. Dolgoztak együtt a Bohemian Betyarsszal, a Bagossy Brothers Companyvel, a Kávészünettel, saját ízlésükre formálták a Quimby, sőt még az AC/DC egyik dalát is. Abban az interjúban, amit az együttes tagjai tavaly nyáron adtak lapunknak, a legemlékezetesebb koncertjüknek egy VIDOR-os fellépést nevezett Oláh József. – Hihetetlen volt a hangulat, az emberek nem bírták ki ülve a bulit, táncolni akartak. Nagyon otthon-érzésem volt, hiszen rengeteg ismerős, barát, családtag eljött, hogy velünk mulasson, és ettől még személyesebbé vált a koncert. Amikor itthon játszunk, nagyobb bennem a bizonyítási vágy is, meg akarom mutatni, mitől vagyunk világhírűek – fogalmazott az együttes vezetője, akinek ma este fél nyolctól ugyanilyen érzései lehetnek, a Parno Graszt ugyanis a nagyszínpadon lép fel. 

A Moribaya ma este a VIDOR Kertben zenél 
Fotó: Vidor.eu

Afrikai dallamok a VIDOR Kertben

A világzenét kedvelőknek érdemes a ma estét a VIDOR Kertben tölteniük, 22 órától ugyanis a Moribaya együttes lép fel. A multikulturális együttes tagjai Lengyelországból, Burkina Fasóból, Ausztráliából és Ukrajnából származnak, közös szenvedélyük, a hagyományos nyugat-afrikai zene hozta össze őket. Repertoárjuk transz- és gyors ritmusokból, valamint ringató afrikai dallamokból áll, melyeket a nyugat-afrikai zenei folklór inspirált. A csoport autentikus afrikai hangszereken adja elő dalait, mint például a kora afrikai hárfa, a balafon, a ngoni, a bara vagy a hasított dob. A nemzetközi Mikołajki Fol­kowe fesztiválon 2021-ben harmadikak lettek, eddig három albumuk jelent meg, s ma este a VIDOR vendégei lesznek. 

Szimfonikusok a Szindbádban

A több mint hetven éve működő Szabolcsi Szimfonikus Zenekar a vármegye legjelentősebb komolyzenei hangszeres együttese. A tagságot hivatásos zenészek alkotják, akik vármegyénk és a szomszédos térség zeneiskoláinak tanárai s hivatásos szimfonikus zenekarok művészei. Repertoárjuk mind a zenetörténeti korszakokat, mind az előadókat tekintve széles skálán mozog, a barokk kamarazenétől a klasszikus, romantikus, XX. századi nagy szimfonikus alkotásokon át az oratorikus művekig és az igényes szórakoztató zenéig. Ma este hattól a Szindbád Szabadtéri Pódiumszínpadán várják a zenekedvelőket. 

Orgonakoncertet is hallgathatnak ma a fesztiválozók: Kővári Péter, a Tihanyi Bencés Apátság zeneigazgatója ad koncertet ma 16.30-tól az evangélikus nagytemplomban. Az orgonaművész Buxtehude-, Bach-, Liszt-, Franck-, Karg-Elert-, és Kodály-műveket játszik a templom Rieger-Aquincum hangversenyorgonáján. 

Kővári Péter ad koncertet ma 16.30-tól az evangélikus nagytemplomban
Fotó: Vidor.eu

Ellenségek és barátok egy asztalnál

 „És mégis megvártalak…” címmel különleges irodalmi estet tartanak ma délután 17 órától a Bencs-villában. Az érdeklődők részesei lehetnek egy 107 évvel ezelőtti vacsorának, amit Ady Endre felesége, Csinszka rendezett azért, hogy vendégül lássa férje, a nagy költő barátait és ellenségeit – egy asztalhoz ül velük Krúdy Gyula, Babits Mihály és Kosztolányi Dezső is.  A Nyugat jelentős íróit, költőit Antal Balázs, Béres Tamás, Csabai László, Gerliczki András és Oláh András jelenítik meg, az előadást dr. Karádi Zsolt rendezte. 

Laár András önálló estjének a Krúdy Kamaraszínpad ad helyet 
Fotó: MW-archív

 

A fesztivál keddi programja

Kossuth tér 
19.30: Parno Graszt-koncert

VIDOR Kert 
16 óra: Cilike a hiszékeny egérke, Tekergő Bábszínház 
22 óra: Moribaya-koncert 
23 óra: DJ Vágó

Móricz Zsigmond Színház 
17 óra: Már majdnem az, de még nem – Laár András önálló estje, Krúdy Kamaraszínpad 
17 óra: „És mégis megvártalak…” – irodalmi est, Bencs-villa 
18 óra: A Szabolcsi Szimfonikus Zenekar vonósainak hangversenye, Szindbád Szabadtéri Pódiumszínpad 
19 óra: Tok-Tok avagy hogy pattog a kocka?, Orlai Produkciós Iroda, nagyszínpad

Evangélikus nagytemplom 
16.30: Kővári Péter orgonaművész koncertje

Városháza előtt 
17.30: Dirty-Lyle Brothers-koncert 
18.30: Mítosz-koncert 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában