VIDOR Fesztivál 2024

2024.08.23. 11:30

Kirják Róbert: a VIDOR legyen mindenkié!

Kilenc nap, húsz helyszín, százhúsz program: indul a VIDOR Fesztivál.

Száraz Anita

Igazságtalan lenne, ha csupán egy szűk réteg érezhetné a magáénak a fesztivált, mondja Kirják Róbert

Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Augusztus 23–31. között immár 23. alkalommal rendezi meg a VIDOR Fesztivált a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a vármegyeszékhely önkormányzata: az itt élőkre és az ideérkezőkre húsz helyszínen több mint 120 program vár. A hazai vígjátéktermés széles spektrumán kívül szabadtéri koncertek és irodalmi ínyencségek várják az érdeklődőket, természetesen ezúttal is lesznek gyermekprogramok, mutatványosok, utcazenészek, és ahogy a kulturális seregszemle sajtótájékoztatóján elhangzott, az idén több világzenei fellépő érkezik, mint az elmúlt években. Ami nem változik, az a VIDOR küldetése: a vidámság és a jókedv mindenkié, ezért a programok döntő része ingyenes – ami ezúttal is nagyban köszönhető a városi és a kormányzati forrásoknak, a főtámogatónak, a Master Good-cégcsoportnak, valamint a helyi vállalkozóknak. A Móricz Zsigmond Színház igazgatójával, Kirják Róberttel a ma kezdődő fesztivál programjairól beszélgettünk, de az is szóba került, hogyan és miért változtatott a zenei kínálaton az elmúlt évek alatt. 

Indiából érkezik a VIDOR-ra a Dhoad
Fotó: Vidor.eu

Senki sem marad ki

– Nyíregyházának egyetlenegy nagy fesztiválja van, ezért igazságtalan lenne, ha csupán egy szűk réteg érezhetné a magáénak. Amíg a világzenei fellépők voltak túlsúlyban, a fiatalok szinte egyáltalán nem voltak jelen a fesztiválon. Főként a 35–40 év fölöttiek jöttek el a koncertekre, én viszont azt szerettem volna, hogy a ­VIDOR mindenkié legyen, s hogy egyetlen korosztály se érezze azt: kimarad a programokból. Ezért döntöttem úgy jó pár évvel ezelőtt, hogy a világzene képviselői mellett a legnépszerűbb hazai együtteseket, énekeseket is meghívjuk, így azok is megtalálhatják a nekik tetsző fellépőket, akik kuriózumokra vágynak, és azok is, akik a populárisabb műfajokat kedvelik. Szerencsére az ötlet bevált, így esténként 8-10 ezer ember tölti meg a Kossuth teret, élvezve a koncerteket – mondta az igazgató, és hozzátette, a világzene nem tűnt el, hiszen minden évben jelen volt a fesztiválon, de most újra nagyobb hangsúlyt kapott. – A nagyszínpadon három világzenei együttes lép fel: a zöld-foki-szigeteki együttes, a Tabanka pop- és jazz­elemekkel keveri a zenei és táncstílust, az ún. funanát, a latin-amerikai szólistákból álló Stefánia Allstars salsát, boogaloot és cha-cha-chát játszik, a Dhoad Gypsies of Rajasthan pedig indiai zenével érkezik: népviseletbe öltözött táncosai, zenészei színpompás utazásra hívják a fesztiválozókat. A VIDOR Kertben is szól majd világzene: a Moribaya afrikai dallamokat, a Hakumba pedig világzenével ötvözött jazzt hoz Nyíregyházára – mondta Kirják Róbert, aki bízik benne, hogy sokan lesznek kíváncsiak a hazai és külföldi előadókra. 

Geszti Péter vasárnap lép fel 
Fotó: Vidor.eu

Sztárfellépők a téren

Megtudtuk: a Kossuth téren ebben az esztendőben is neves sztárfellépőket hallhatunk. – Hatvanfős tánckarral érkezik a NOX, koncertet ad a vármegyei kötődésű Parno Graszt, több generáció egyik nagy kedvence, Delhusa Gjon, de a Mesélek a bornak című dallal ismertté vált 4S Street együttest és az ír-kelta zenét játszó Firkint is hallhatjuk. Fiatalos lendületet hoz a VIDOR-ra a Vígszínház fiúzenekara, A Grund, illetve Dánielfy Gergő, az pedig nagy öröm, hogy Geszti Péter is fellép a fesztiválon: az egyik legismertebb előadó a legnagyobb slágereit hozza Nyíregyházára. Az utóbbi években a nézők megszokhatták, hogy a Kossuth téren színházi előadást is láthatnak, s így lesz ez most is. Azoknak, akik szeretik az Eddát, a Kossuth téren a helyük, az Edda musical – A kör ugyanis a népszerű zenekar dalaira épül. A Sunshine Rádió születésnapi programjának részeként a főtér nagyszínpadán fellép a Tibi a Hegyről, Gáspár Laci és a Kozmix – mondta az igazgató, aki a VIDOR Kert programjairól is beszélt. – A Sunshine FM Kisszínpadon 16 órától gyerek-, tánc- és bábszínházi előadások várják a kicsiket, a zenei programok 22 órakor kezdődnek. A nyíregyházi teátrum színművészei idén is koncerteznek: Gulyás Attila és zenekara Kazár Ticiánával lép fel, s A három tenor – Horváth Viktor, Gulácsi Tamás, Tar Dániel – is várja a közönséget. Mellettük az Alapvető Klub, Rakonczai Imre, a Lunda, a Tornóczky All Access és a Kelet Brass Band is zenél a VIDOR Kertben, ahol a helyi klubok ismert lemezlovasai is zenélnek. 

Kiváló színházi előadásokat is láthatunk – az Aranylakodalom a Játékszín produkciója
Fotó: Vidor.eu

Színház és irodalom

Ebben a kilenc napban nemcsak a belváros, de a színház játszóhelyei is megtelnek fesztiválozókkal, a színházi versenyprogram erősségét pedig az is jelzi, hogy már csak néhány estére vannak jegyek. A nagyszínpadon, a Krúdy kamarában, illetve a Rózsakert Szabadtéri Színpadon láthatják az érdeklődők az előadásokat, a zsűri elnöke pedig Puskás Tivadar lesz, aki hosszú éveken át volt a nyíregyházi társulat tagja és aki szeptemberben kétszer is színpadra lép az Oscar című darabban – mondta az igazgató, s hozzátette: „Pusi” nagy örömmel vállalta el a feladatot. Ahogy azt megszokhattuk, az irodalom és a képzőművészet is jelen lesz a VIDOR-on: a Szindbád Rendezvényteremben Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás, a Bárány Frigyes Stúdióban a 10., jubileumi limerickíró bajnokság döntőjét rendezik meg. A Bencs Villában „Én mégis megvártalak” címmel megidéznek egy vacsorát, amelyen Ady Endre hitvese, Csinszka vendégül látta férje barátait és ellenségeit, így Krúdy Gyulát, Babits Mihályt, Kosztolányi Dezsőt; majd Pindroch Csaba lesz a Többszemközt vendége – a Jászai Mari-díjas színészt aznap este az Úrhatnám polgár című előadásban láthatják a nézők a teátrum nagyszínpadán. Természetesen artisták, pantomimesek, élőszobrok, mutatványosok, tűzzsonglőrök is szórakoztatják az érdeklődőket, akik a VIDOR Faluban, a Kossuth téren enyhíthetik szomjukat, éhségüket, és akik a Zsidó Gasztronómiai Fesztiválon a kóser konyhát is megismerhetik. A 100 éves Patika udvarán családi délutánt rendeznek, ahol fellép a Dumaszínház két tagja, Badár Sándor és Fülöp Viktor, de újdonságok is várnak a fesztiválozókra. 

Tervezés, egyeztetés

– Augusztus 24-én 14 órától, idén először Kincskereső városjáró játékot indítunk, ahová 3-4 fős csapatok jelentkezését várjuk, egy héttel később pedig cosplay (szuperhős-, anime- és rajzfilmfigura-jelmezes) találkozót és versenyt rendezünk – mondta Kirják Róbert, hozzátéve: nagyon sok ember összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy a VIDOR-ra látogatóknak felhőtlen kikapcsolódást tudjanak biztosítani. Hosszú hónapok óta terveznek, egyeztetnek, dolgoznak azért, hogy ma hét órától kilenc napon át a fesztiválozóknak csak arra legyen gondjuk, hogy élményeket szerezzenek és jól érezzék magukat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában