Nyíregyháza

2024.08.27. 17:30

Ékszerdoboznak tartja az új stadiont

Megihlette Szent István a fiatal alkotóművészt, aki most lesz még csak gimnazista.

L. Tóth Lajos

Sávolt Karolina és a Szent Királyunk című festménye

Fotó: dr. Szabó Tünde archívuma

Hihetetlen, de igaz: a 2010-ben született Sávolt Karolina egy brand lett. Korunk egyik legfiatalabb alkotójának édesapja dr. Sávolt Ákos, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa, európai hírű emlősebész szakorvos, édesanyja dr. Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Nyíregyháza országgyűlési képviselője, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó. A család vasárnap a nyíregyházi stadionavatón járt, ahol testközelből láthatták a 3-3-as élvonalbeli bajnokit: a házigazdák döntetlenre végeztek a székesfehérváriakkal. 

 

– A nyíregyházi stadion szerintem olyan, mint egy ékszerdoboz. Modern létesítmény, közel vagyunk a játékosokhoz, ami szintén fontos a látvány miatt. Ebben a létesítményben nem csak sporteseményt lehet rendezni, hanem akár nagyszabású koncertet is, amire szintén óriási szükség van egy városnak – jegyezte meg érdeklődésünkre Sávolt Karolina, aki egyébként autodidakta módon festi a vásznait. Egyedi a stílusa: bárki rápillant az egyik festményére, egész biztosan tudhatja, hogy ezek kinek a művei.

Karolina a festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni. Két esztendővel később önálló kamarakiállítása nyílt, aukción vettek részt a festményei nagy sikerrel, amelyet még ebben az évben követett egy dubai kiállítása is. Olajfestményein és művészetében a XXI. század új generációjaként ötvözi a reneszánsz irányzatot, a XVI-XVII. század barokk stílusát az absztrakt és avangard stílussal, a 19. század meghatározó romantikáját a realista irányzattal. Kiválóan beszél angolul és spanyolul, minden nap sportol, teniszben pedig korosztályos országos bajnok.

Szent Királyunk című festménye is különleges alkotás, és a nemzeti ünnepünkön még aktuálisabbnak tűnt benne gyönyörködni. 

– Szerettem volna egy olyan festményt alkotni, amely tükrözi a magyar nemzetet Szent Istvánnal, lovakkal, a víz fontosságával, a békegalambokkal. Emellett szerettem volna a végtelenséget is ábrázolni, így a geometrikus háttér egy végtelen alakzatot tükröz, melyet bármilyen nagyságban lehet ábrázolni. Ez a festményem már több hazai és nemzetközi kiállításon szerepelt, mindenhol pozitív fogadtatása volt. Ebben az évben áprilisban indult el a kiállítássorozatom, így voltam Budapesten, majd Ankarában, onnan New York és Debrecen következett, most pedig az olimpia, a paralimpia helyszínére, Párizsba készülök, ez lefedi az őszi időszakot. Nagyon sok hazai város is jelentkezett már, szeretnék, hogy elvigyem hozzájuk az alkotásaimat. 

 Bármennyire is furcsa, de tény: Sávolt Karolina még csak most lesz gimnazista.

 

– Elsős leszek, amit egyébként nagyon várok. Szeretek iskolába járni, jóban vagyok az osztálytársaimmal. Minden nap sportolok, teniszezek. A rendszeres mozgás mindenkinek fontos, így nekem is. Céljaim között van, hogy orvos legyek. Szeretem a biológiát, az irodalmat és a történelmet is. Most a legjobban a tanévkezdés foglalkoztat – árulta el végezetül Karolina. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában