Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja

2024.06.23. 13:04

Művészi dialógus, mely összeköti az embereket (fotók + videó)

Hivatalosan is megnyitották a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválját.

Miklós István

Forrás: Fotó: Sipeki Péter

– Kisvárda nekem több, mint egy hely, ahol előadásokat játszunk, és láthatjuk a szakma többi képviselőinek produkcióit. Mindig túlmutatott magán ez a fesztivál, és nem volt olyan év, hogy akár csak egy napra, egy megnyitó vagy záró erejéig ne lettem volna itt júniusban – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti színház igazgatója, aki szombaton hivatalosan is megnyitotta a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválját. Az elismert rendező a rendezvény nyitánya előtt a Tőkés László -díjat is átvehette több évtizedes áldozatos munkája elismeréseként.

A díj egyik különlegessége, hogy Vidnyánszky Attila a 30. azon jeles művészek között, akik Tőkés László-díjat kaptak.

Magyarnak születni feladat

A kisvárdai Tőkés László Alapítvány ünnepélyes díjátadóján a rendező elmondta, ezt az elismerést megkapni – különösen a korábbi díjazottak nevét ismerve – óriási megtiszteltetés.

– Úgy vélem, magyarnak születni egy feladat, határon túli magyarként születni pedig egyben küzdelem is. Egy díj nem csupán visszaigazolás, kötelez is. Amit én képviselek, az nem változik. Erőmtől, tehetségemtől függően továbbra is teszem a dolgom – tudatta Vidnyánszky Attila. Az elismeréssel egy 500 ezer forintos pénzjutalom is járt, amit a színházigazgató visszaadott az alapítványnak, hogy jótékony célra fordíthassák az összeget. Lengyel Szabolcs, az alapítvány elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a pénzzel a kárpátaljai iskolákat támogatják majd.

– A színház egy művészi dialógus, mely hidat képez az emberek között – így vélekedik a teátrumokról Vidnyánszky Attila, aki megnyitóbeszédében arról is beszámolt, a kisvárdaiak nélkül a fesztivál nem élhetett volna meg ilyen hosszú történetet.

A teátrum élni akar

– E történetnek folytatódnia kell. Én mindig ezt képviseltem, és tettem is érte. Voltak könnyebb és nehezebb évek, egykor küzdeni kellett a fesztiválért. Úgy gondolom, e rendezvénysorozatnak jövője van, és meg kell maradnia. Az első előadás a beregszászi színház produkciója, méghozzá az én rendezésemben. A teátrum nagyon nehéz helyzetben, ami már többször is előfordult a történelmében. Azonban soha nem akart elpusztulni, mindig működni akart, és ez az élni akarás jellemzi a darabot is, amit a megnyitón színpadra állítottunk. A szereposztás furcsa lehet a közönségnek, hiszen a férfi szerepeket is hölgyek játsszák. Ennek egyszerű oka van: úgy készült a darab, hogy otthon, Beregszászon is előadhassuk. Többször volt is otthon, méghozzá telt ház előtt – hívta fel a figyelmet Vidnyánszky Attila.

Az élet szépsége és szomorúsága

– A fesztiválsorozat egy fontos kulturális pont a városban, hazánkban és az egész Kárpát-medencében – ezt már Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere mondta el a rendezvénysorozat megnyitóján. Arról is beszélt, a fesztivál egyik szépségét a találkozások adják.

– Más alkotókkal, színészekkel, produkciókkal ismerkedünk meg, szakmai kapcsolatok épülnek. A színház egy olyan erőteljes jelenség, melyben benne van az élet és a halál minden szépsége és szomorúsága. A fesztivál minden évben egyedi és sajátos élményekkel gazdagítja a közönséget. A játék sokszor a valóságnál is igazabb, de csak akkor érthető igazán, ha életre kelnek a figurái – világított rá a polgármester. Arról is beszélt, korunk tele van hatalmas krízisekkel, problémákkal, ám a művészet reményt adhat az embereknek.

– A színészek játékukkal irányt is mutatnak, ezért jó színházat kell építeni. Szükségünk van a teátrumokra, hiszen a katarzis képes átlendíteni minket az aggodalmakon, a problémákon, ráadásul minden egyes színdarab gazdagít minket – hívta fel a figyelmet Leleszi Tibor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában