Lépcsőfutó-bajnokság

2 órája

Tűzoltók futottak fel a 29. emeletre

Bevetési védőruhában, teljes légzésvédelemben 672 lépcsőfokot küzdöttek le a versenyen. A nyíregyházi tűzoltók az idén is felállhattak a dobogóra.

Szon.hu

672 lépcső vezetett a célig

Fotó: katasztrófavédelem

 – Egy tűzoltónak felkészültnek, olyan fizikai és mentális állapotban kell lennie, hogy mindig, minden beavatkozás során a tudása legjavát adva, a maximumot nyújtva végezze el a feladatát – mondta lapunknak Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy. A Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője és Ungi Donát tűzoltó hadnagy – megnyerve a tavaszi vármegyei megmérettetést – vívta ki a jogot, hogy a tűzoltók országos lépcsőfutó-bajnokságán képviseljék Szabolcs-Szatmár-Bereget. Míg áprilisban a Bánki kollégium 9 emelete és 191 lépcső jelentette a kihívást, október 19-én jóval nagyobb feladat várt az indulókra, akik egyéniben és csapatban mérték össze erejüket és kitartásukat.

tűzoltók, Oszlár Gábor, Ungi Donát, lépcsőfutó verseny, 143 méter magas
Ungi Donát és Oszlár Gábor a dobogó harmadik fokára állhatott fel
Fotó: katasztrófavédelem

A tűzoltók kiképzésének része a sport

A budapesti MOL Campus toronyház 29 emeletes, 143 méter magas és a rajttól a célig 672 lépcsőfokon kellett felfutni a versenyzőknek bevetési védőruhában, palackkal, légzőkészülékkel, ami 15-16 kilogrammnyi plusz terhet jelent.

– Minden lépcsőfutó verseny előtt elkerülhetetlen az edzés, mi most is a nyíregyházi 14 emeletes toronyházban készültünk – árulta el Oszlár Gábor, aki szenvedélyesen szereti a lépcsőfutást, az eredmények – hazai és nemzetközi versenyeken elért győzelmek, dobogós helyezések – pedig önmagukért beszélnek. Nem véletlen, hogy tűzoltótársait is inspirálja, terelgeti a versenyzés felé, s szerencsére mindig vannak, akiket sikerül „megfertőznie”.

Ezekre a versenyekre szükség van, mert hatalmas terhelés éri a tűzoltókat a beavatkozások alatt, a megfelelő fizikai állapotot csak folyamatos tréningekkel, edzésekkel lehet fenntartani, nem véletlen, hogy a kiképzések fontos része a sport. A tűzoltó amúgy szeret versenyezni, összemérni a tudását, a felkészültségét másokkal is. Ezek az események nagyon jó hangulatúak, különleges élményt jelentenek, de erősítik is a tűzoltók közötti kapcsolatot.

A szombati megméretésen hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltók vettek részt, egyéni férfi és női kategóriában, illetve párosban indulhattak. A verseny 9 órakor kezdődött, a szabályok értelmében a párosok tagjainak együtt kellett maradniuk, egy lépcsőfordulónyinál nagyobb távolságra nem távolodhattak el egymástól.

– Egy átlagos 10 emeletes panelház körülbelül 30 méter magas – érzékelteti az őrnagy a különbségeket, s mind kiderül, a MOL Campusban a lépcsőfokok is magasabbak, ami plusz kihívás, s persze az ember győzni megy, de ott verseny közben kell az a mentális erő, hogy ne álljon meg, menjen tovább, vigye a szíve, az akarata. Az őrnagy bevallotta, a huszadik emeletnél érezte a holtpontot, de pillanatok alatt túllépett rajta.

Pósán László, Oszlár Gábor, Ungi Donát és Szász Sándor Gábor a célban
Fotó: Katasztrófavédelem

Sprint a végén

– A Bánki kollégiumban erőből végignyomjuk a kilenc emeletet (átlag 45-50 másodperc alatt érnek a legfelső szintre), de ilyen magasságnál már nagyon pontosan kell beosztani az erőt, mert ha gyors az indulás, a legvégére elfogy, azonban ha egyenletes és jó iramban haladsz, akkor még maradhat annyi, hogy beleférjen egy sprint, hiszen másodpercek döntenek a helyezések között – mondta Oszlár Gábor. A tűzoltóparancsnok örül annak, hogy az országos versenyen a ’Férfi páros oldies’ kategóriában a tavaly holtversenyben elért második hely után, most is felállhattak a dobogóra, mindössze 10 másodperccel maradtak le az ezüstéremtől; nyolc perc tizennégy másodperc alatt teljesítették a távot. Volt még egy nyíregyházi induló, Pósán László tűzoltó törzsőrmester, aki egy békés vármegyei kollégával, Szász Sándor Gábor tűzoltó hadnaggyal (Mezőkovácsházi HTP) állt rajthoz és győzte le a 672 lépcsőfokot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendezte versenyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában