Pásztorvilág

3 órája

Nyíregyházán csergetik a karikásostort

Mindenkit csábít a Pásztorok Világa, csikósbemutató, pásztorételek kóstolója, táncház várja az érdeklődőket, de előkerül a tanítónő nádpálcája is a barabási iskola tantermében egy időutazáson.

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc-archív

Vidámsággal és programokkal teli családi napra vár mindenkit október 12-én a Sóstói Múzeumfalu, ugyanis a korábbi rendezvények sikerén felbuzdulva  ismét Pásztorforgatagba invitálják a közönséget.

A látogatókat finom pásztorételek várják
Fotó: Dodó Ferenc-archív

Szent Vendel a pásztorok védőszentje, ennek tiszteletére október közepén, Vendel napján a pásztorok a számadás és a jószágok behajtása mellett vásárokat és mulatságokat is tartottak. A pásztorok között rend és fegyelem volt, szoros munkamegosztásban dolgoztak. Az első pásztor, a számadó, társai körében korlátlan hatalommal rendelkezett, a falusi emberek szemében társaival együtt nagy megbecsülés övezte. Tisztelve ezt a feledésbe merülő kultúrát és követve a hagyományokat ötödik alkalommal ad otthont a Sóstói Múzeumfalu a Pásztorok Világa nevet viselő rendezvénynek, melynek célja a pásztorkultúra bemutatása, népszerűsítése.

Néptánc és kukoricamorzsolás

A kapunyitást követően 10 órakor a Guliba Társulat interaktív mesés játéka alapozza meg a hangulatot. 11 órakor már a Hortobágyról, az „ősnyugalom” földjéről érkező csikósok varázsolják el a látogatókat egy valódi csikósbemutatóval. 11.30-kor és 14.30-kor a pásztorok egykori szokásait felidézve bojtáravatást tartanak, a vállalkozók erő-, gyorsasági próba és szellemi megmérettetés után oklevéllel térhetnek haza.

12 órakor a III. Nyírségi csergetésen Mussó László vezetésével a karikásostor használat minden apró fogására fény derül. 12.15-kor „Hét bojtárnak vagyok fejedelme…” címmel Simándi László etnográfus előadása a pásztorok világát méltatja. 13 órakor Sipos Mihály a faluközpontban TanyaEgyetemet hirdet. Előadásának központi témája a fenntarthatóság.

15 órakor az Igrice Néptáncegyüttes táncosai mutatják be a magyar néptánchagyományunk egy-egy ékes gyöngyszemét, a nagyszerű előadás után pedig táncház várja a táncolni vágyóknak. A Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület interaktív kutyás portája a tirpák tanyán várja az érdeklődőket, a szomszédos Temetőcsősz udvarán gyógyteákat kóstolhatnak majd a vendégeink.

Az Aranykapu Népművészeti Egyesület alkotói a falusi vásárban helyi termelőkkel karöltve kínálják portékáikat, míg a faluközpontban újra forog a kosaras körhinta és persze lesz népi játszóudvar és lovaskocsikázás is. A kikapcsolódni vágyók a kézműves portán (pócspetri porta) kukoricamorzsolás közben diskurálhatnak, nótázhatnak.

Az éhes látogatóknak pásztorételeket kínál Bácsi Pisti és Szűcs János. A nagyhalászi magtárban egész nap Skanzen Moziba várnak mindenkit, mi más is lehetne a fő téma, mint a pásztor... A tarpai portán az eltartható frissesség kerül középpontba, s a végére még marad egy jó hír, a barabási iskola tanterme – a felújítás után – újra várja a lelkes időutazókat, akik szeretnének bepillantást nyerni egy népiskolai tanítási órába. Ehhez újra felveszi nádpálcáját és szolgálatba áll a járási hivatal kirendelt tanítónője is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában