Influenza

2 órája

Működik a figyelőszolgálat

Október végétől elérhető lesz az influenza elleni oltóanyag.

Szon.hu

Járvány nincs, de emelkedik a felső légúti panasszal orvoshoz fordulók száma

Fotó: rFotó: MW

– Megkezdődött hazánkban a légúti figyelőszolgálat működése, ami az influenzaszezonra felkészülés első lépése – adta közre a Nemzeti Nép­egészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). 
Mint írják, a klinikai és virológiai adatgyűjtést magában foglaló légúti sentinel surveillance célja az influenzavírus, a SARS-CoV-2 és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott fertőzések figyelemmel kísérése. 


Vakcina a háziorvosoknál 

A figyelőszolgálatba bekapcsolt háziorvosok feladata, hogy az influenzaszerű megbetegedés, valamint az akut légúti fertőzés esetdefiníciójának megfelelő, újonnan jelentkező 3-5 betegtől légúti mintát vegyenek minden héten. A légúti minták vizsgálatát a NNGYK-ban működő Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban végzik. 
– Az influenzaszezonra történő felkészülés egyik legfontosabb feladata a térítésmentes influenza elleni védőoltások eljuttatása a háziorvosokhoz. Az influenza-oltóanyag kiszállítása már megkezdődött, és október végétől az ország egész területén rendelkezésre áll majd a háziorvosi praxisokban és a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál. A tavalyi szezonhoz hasonlóan az ideiben is 949 ezer adag térítésmentesen felhasználható 3Fluart influenzavakcina áll rendelkezésre a 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozók számára. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján Magyarországon a lakosság körében az influenzavírusok terjedése november végétől figyelhető meg, és a járványos szintet általában januárban éri el, ezért az influenza elleni védőoltást a járvány kialakulása előtt – azaz novemberben, decemberben – javasolt beadatni. Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, várandósoknak. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában