Tudáspróba

3 órája

Helytörténetben is otthon vannak

A várostörténeti vetélkedőt az idén a Móra-iskola csapata nyerte, de minden induló bizonyította, Ismerik a városuk történelmét

Szon.hu

A Móra-iskola csapata nyert a várostörténeti vetélkedőt

Fotó: Sipeki Péter

– Tudás, kreativitás, gyorsaság – erre volt szüksége annak a kilenc csapatnak, amelynek tagjai péntek délelőtt a városháza Krúdy-termében asztalhoz ültek. Nem Nyíregyháza és a városlakók életét befolyásoló döntéseket hoztak, mégis minden feladat a megyeszékhelyhez, annak egyik legjelentősebb dátumához, valamint egyik híres pedagógusához, az első kultúrtanácsoshoz kapcsolódott. A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltára, a város önkormányzata és a Jókai Mór Református Általános Iskola és Óvoda az idén is meghirdette a várostörténeti vetélkedőt Kardos István emlékére, s nem véletlen, hogy a megváltakozás is fő téma lett, hiszen most ünnepeljük annak 200. évfordulóját, hogy a város polgárai a Károlyaiktól örök időre megváltották földjük tulajdonjogát. Ebben a két témában kellett felkészülniük a 3 tagú csapatoknak, végül kilenc nyíregyházi iskola felső tagozatosai vállalták a tudáspróbát.

SPS_5897
Öt feladat várt a csapatokra, a zsűri szigorú és igazságos volt
Fotó: Sipeki Péter

Meghatározó pillanat

– A város fejlődésében meghatározó mozzanat volt 1824 és az azóta eltelt két évszázad. Kétszáz éve olyan fellendülés kezdődött Nyíregyháza életében, mely meghatározta a város jövőjét. – mondta köszöntőjében dr. Ulrich Attila önkormányzati képviselő. A közgyűlés Köznevelési, Kulturális és Ifjúsági Bizottságának elnöke nagyon fontosnak nevezte, hogy a most felnövekvő generáció is ismerje Nyíregyháza történetét, történelmét, olyan képet kapjanak a városról, ami felnőttként is azt az érzést erősíti bennük, hogy nem csak felnőni volt jó itt, hanem visszatérni és itt családot alapítani.

– A tudás soha nem vész el, mert  az csak a tiétek. Senki el nem veheti tőletek. Próbáljátok most a legjavát adni – mondta a történész, aki arra kérte a versenyzőket, ne izguljanak, s hozzátette: helyezéstől függetlenül egyetlen csapat sem távozik a versenyről üres kézzel. A zsűri – dr. Bene János nyugalmazott múzeumigazgató, helytörténész, Bánszki Hajnalka, a levéltár igazgatója, a zsűri elnöke – szigorú, ám igazságos lesz. (A jókais csapat versenyen kívül vett részt a megmérettetésen, teljesítményüket különdíjjal ismerték el.)

SPS_5907
Kilenc csapat indult a várostörténeti vetélkedőn
Fotó: Sipeki Péter

Az öt feladatot összeállító és a versenyt levezénylő Ilyés Gábor történelemtanár, helytörténész változatos kihívások elé állította a diákokat, a megváltakozás időszakának történéseit kellett kronológiai sorrendbe állítaniuk az első feladatban. A mobil is előkerült a második feladatnál, amikor nemcsak a helyes válasz, hanem a gyorsaság is pontot ért.

– Most jöttünk el először erre a versenyre, a legfontosabb most a tapasztalatszerzés. Fontos, hogy iskolán kívül programokon is részt vegyenek, mert ebből is rengeteget tanulhatnak – mondta Szentmiklósi Krisztina, a Gárdonyi-iskola történelem szakos pedagógusa, aki osztályfőnökként ösztönözte a tanulókat, hogy összeálljon a csapat és felkészüljenek a két témakörből.

Az Apáczai-iskola 7-eseit Mártonné Horváth Krisztina készítette fel a versenyre, a történelmet és etikát tanító pedagógus örül annak, hogy mindig vannak olyan diákjaik, akik szívesen vesznek részt ilyen versenyeken is, időt áldoznak a felkészülésre. 

– Elengedhetetlen, hogy a gyerekek is ismerjék a városuk történelmét, legfontosabb épületeit, eseményeit, személyeit. A helytörtént fontos része a tudásanyagnak – mutatott rá a pedagógus.

A győztesek koszorúztak is

A második feladatban négy lehetőség közül kellett a leggyorsabban kiválasztani a helyes választ, s mind a 14 kérdés az örökváltsággal és az egykori Polgári Fiúiskola (a Jókai elődje) igazgatója, a kulturtanácsos életével volt kapcsolatos, ahogy a keresztrejtvény is Kardos István életútjának ismeretével volt helyesen kitölthető.

Aztán emléktáblát terveztek a csapatok, a zsűrinek el kellett mondaniuk, hogy milyen alkalomból és hol szeretnék azt elhelyezni, s 15 percük volt, hogy megtalálják az örökváltság tiszteletére állított szobrot, valamint a városházán azt a festményt, ami Kardos Istvánt ábrázolja. Mint Ilyés Gábor kiemelte, ő az egyetlen, akinek nem polgármesterként arcképe van a városházán.

S mire minden feladatot megoldottak, kiderült, a képzeletbeli dobogó 3. fokára a Móricz, a másodikra az Eötvös, az elsőre a Móra csapata állhatott fel.

A Móra győztes csapata koszorúzhatta meg az örökváltság emlékoszlopát
Fotó: KM

– Végtelenül büszke vagyok a diákjainkra – mondta Kruták Melinda tanárnő. – Bíztam benne, hogy a fiúk meg tudják nyerni a versenyt, s hogy ez sikerült is nagy öröm. – Elképesztően jó érzés győztesnek lenni – állította Varga Máté, Urbán Márton és Kemény Gábor, akik nyereményének része volt, hogy ők helyezhették el a koszorút az örökváltság emlékoszlopánál.

Zárszavában Mócsánné Nagy Ágnes, a Jókai-iskola igazgatónője gratulált minden csapatnak, s az immár hagyománnyá vált verseny jövő évi megmérettetésére is meghívta Nyíregyháza iskoláit, hogy a felsős diákok újra bizonyíthassák tudásukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában