Influenza elleni oltás

1 órája

Influenza elleni oltás – gyógyulás szövődmények nélkül

Rendkívül gyorsan terjednek a vírusok, sok a beteg, nemcsak a gyerekek, de a fiatal felnőttek is ágynak esnek. Influenza ellen érkezik hamarosan az oltás.

Kanalas Ottilia

Influenza: a szövődményei az idősebb korosztálynak jelentenek kockázatot

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Ahogyan a napokban már írtunk róla, a 40. héten elindult az influenzafigyelő szolgálat, melyben az adatokat szolgáltató háziorvosok rendszeresen jelentik a nép­egészségügyi központ felé a praxisukban előforduló influenzaszerű megbetegedéseket. Az adatgyűjtés célja az influenzavírus, a SARS-CoV-2 és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott fertőzések figyelemmel kísérése, a nagyobb járványok megelőzése. Kiderült, sokféle vírus kering egyszerre, és a kórokozók általi betegségek lefolyása is összetett képet mutat. Az adatok szerint eddig összesen 210 ezer magyar fordult orvoshoz akut légúti fertőzésekkel, köztük közel 20 500-an influenzaszerű tünetekkel. 
Jó hír azoknak, akik fel szeretnék venni az influenza elleni oltást, hogy a 2024/2025-ös szezonra gyártott, ingyenesen igényelhető vakcina október végén már az ország egész területén elérhető lesz – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. 
 

influenza, védőoltás, idős, tüdőgyulladás, vakcina
Influenza szezon előtt érdemes az oltást felvenni 
Fotó: Getty Images 

Influenza: súlyos tüdőgyulladás lehet a szövődmény

Utánakérdeztünk, kiknek ajánlott az oltás, s milyen súlyos szövődményektől véd a 3Fluart. Dr. Takács Anikó azzal kezdte, hogy egyáltalán nem beszélünk korán a védelem szükségességéről, ugyanis minimum 2 hét kell az oltóanyagnak, hogy kifejtse hatását. 
– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az influenzavírusok terjedése november végétől figyelhető meg, s aztán emelkedik folyamatosan, a járványos szintet általában januárban éri el a megbetegedések száma, ezért október végén és novemberben oltunk ellene. Néhány páciensem már érdeklődött a napokban az oltóanyagról, elmondtam, hogy a háziorvosoknál novembertől kaphatják meg az oltást, jelenleg még nem érkezett meg a vakcina. Sajnos évről évre egyre kevesebben kérik a védőoltást, nem is értjük mi orvosok, hogy miért, hiszen a 65 év feletti korosztálynak, a rizikócsoportba tartozó krónikus betegeknek az oltás védelmet nyújt a súlyos szövődmények ellen. Azt a példát szoktuk felhozni, hogy a legyengült immunrendszerű, idős betegeknél egy egyszerű influenza is végződhet végzetes tüdőgyulladással. Szerencsére ritkán találkozom ilyen súlyos esetekkel, de azt kell, hogy mondjam, már az ősz elején még a fiatal felnőtteket és a középkorosztályt is letaglózták a felső légúti vírusok, az idősebbeknek érdemes kérni az ingyenes oltást, mert védelmet jelent – emelte ki a nyírteleki háziorvos. 
 

Október végétől kérhető 

Az influenza hirtelen jön, szinte a semmiből érkezik a rossz közérzet és láz, a fájó izmok, a gyengeség. A betegséget torokfájás, náthás tünetek és köhögés kíséri, a szövődmények között a leggyakoribb a tüdőgyulladás, az arcüreg­gyulladás. Mint mondtam, az idős, legyengült immunrendszerű, vagy krónikus betegségben szenvedőknél, és a kisgyermekek körében is fokozott veszélyeket hordoznak a szövődményei, az oltás épp ezektől óvja meg őket. S egyébként sem mindegy, hogyan vészeljük át a betegséget, ha megfertőz minket egy kórokozó, jobb tőle szabadulni gyorsan, szövődménymentesen – tette hozzá dr. Takács Anikó, aki azoknak is ajánlja a védelmet, akik gyakran fordulnak meg nagy tömegben, vagy munkájuk révén sok emberrel érintkeznek. 
Az elmúlt szezonhoz hasonlóan az idén is 949 ezer adag 3Fluart influenza elleni vakcina áll rendelkezésre a 3 éves és idősebb korosztály veszélyeztetett csoportja számára, amelyet ingyenesen használhatnak fel. 
 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában