Könyvbemutató

2 órája

Halálos lövést kapott az öttusázó (fotók)

M. Magyar László

Forrás: Fotók: Bozsó Katalin

Edzésre sietett Budapesten, amikor válogatás nélkül lőni kezdték az embereket.

Koszorúzással kezdődött, majd könyvbemutatóval folytatódott kedden Nyíregyházán az a sorozat, amelynek központi szereplője Hegedüs István egykori sportoló, öttusázó volt.  A Nyíregyházán született testnevelőtanár már Budapesten élt és dolgozott, amikor 1956. október 24-én hajnalban edzést tartani sietett a Sportuszodába. A Szófia utcában az emberek kommunista könyveket égettek, amikor megjelent egy ÁVH-s teherautó, amiről válogatás nélkül lőni kezdték az embereket. A véletlenül ott nézelődő Hegedüs István akkor kapott halálos lövést. Hegedüs István örökítették meg egyébként a régi, kék színű húszforintoson.

Komiszár Dénes nyíregyházi helytörténész életéről és munkásságáról könyvet írt ,,Fityula" – 100 éve született Hegedüs István címmel, ezt mutatták be kedd délután Nyíregyházán a megyei könyvtárban. A  kötetet méltatta dr. Kührner Éva. A könyvbemutató után egy kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában