1956

2 órája

Emlékezés a forradalom ártatlan áldozatára (fotók)

M. Magyar László

Forrás: Fotók: Bozsó Katalin

Fotó:

Ma már kevesen ismerik Hegedüs István öttusázó nevét, az idősebbek azonban még jól emlékezhetnek az egykori kék színű húszforintosra, aminek a modellje Hegedüs István volt. Nyíregyházán született, az alap- és középfokú tanulmányait szülővárosában végezte, majd a Testnevelési Főiskolán szerzett tanári diplomát. Magyar bajnok öttusázó volt, a válogatott keret tagja, később edző. 

1956. október 24-én hajnalban edzést tartani sietett a Sportuszodába, amikor megállt a Szófia utcában, ahol az emberek kommunista könyveket égettek. A könyvégetés mellett hirtelen ÁVH-s teherautó állt meg, ahonnan válogatás nélkül lőni kezdtek. Itt kapott halálos lövést. Az Élelmiszeripari Technikum megbecsült és szeretett testnevelő tanára volt.

A szülővárosa Hegedüs Istvánra emlékezett kedden a szülőház falán elhelyezett emléktáblánál (Rákóczi u. 22. sz.) az 1956-os forradalom 68. évfordulója alkalmából.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában