Honvédség

3 órája

Az egyenruha felöltésével nyer értelmet a bajtársiasság

Olyan katonák meséltek lapunknak az élményeikről, akik a „Szeretem, megvédem!” mottójú országos tartalékos toborzókampányban csatlakoztak a honvédség kötelékéhez.

Miklós István

A két katonahölgyet évek óta szoros barátság köti össze, az sem volt kérdés, hogy a hazát is együtt szolgálják

Fotó: A szerző

Szeretem, megvédem! – e mottóval indított toborzókampányt a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium a területvédelmi erők építésének érdekében. Ennek is köszönhetően június 17-e óta több mint kétezren csatlakoztak a tartalékosokhoz. A szolgálati forma előnyeiről, és arról, miért érdemes csatlakozni a Magyar Honvédség kötelékéhez, Farkas-Bakó Lili tartalékos főtörzsőrmesterrel és Ujj Eszter Piroska tartalékos törzsőrmesterrel beszélgettünk. Az elmúlt években sokat lehetett hallani és olvasni a híradásokban a tartalékos rendszerről. Néhány év alatt elképesztő fejlődésen ment át ez a szolgálati forma. A tartalékos katonák ott voltak a kórházakban a koronavírus-járvány idején, és helytállásukkal segítették az embereket, de a közelmúltban a dunai árvíz elleni védekezésből is kivették a részüket. 

Nehéz kihívások

Farkas-Bakó Lili és Ujj Eszter Piroska is a Szeretem, megvédem! kampány keretében csatlakozott a honvédséghez. A két katonahölgyet évek óta szoros barátság köti össze, sok mindent éltek meg együtt, így az sem volt kérdés, hogy a hazát is együtt szolgálják. – Mindkettőnket megfogott ez a lehetőség, és megbeszéltük, hogy közösen indulunk el ezen az úton. A családtagjaink is támogattak minket ebben, ráadásul közülük többen is hivatásos katonák – árulta el Ujj Eszter Piroska. – A család nagyon boldog volt, mi pedig a támogatásnak örültünk. Büszkék arra, hogy a következő generáció is a hazát szolgálja. Az alapkiképzés nem volt könnyű, hiszen egy új területen kellett helyt állni, új dolgokat megismerni és elsajátítani. A kihívásokat is pozitívan éltem meg, mivel az ott kapott értékeknek és ismereteknek a civil életben is nagy hasznát vesszük. A motiváltság és a bajtársiasság olyan értékek, amik egyenruha nélkül is meghatároznak minket. Lilivel az alapkiképzés után tudatosult bennünk, mivel jár az, hogy magunkra öltöttük az egyenruhát – hangsúlyozta Ujj Eszter Piroska. – A kiképzés sokszor nehéz kihívásokat tartogatott, sok volt az újdonság. Nem tagadom, voltak embert próbáló pillanatok, de a csapat a közben eltelt időben olyannyira összekovácsolódott, hogy átsegítettük egymást ezeken a nehézségeken – osztotta meg lapunkkal az élményeit Farkas-Bakó Lili. A tartalékos főtörzsőrmester szerint sokat hallani és olvasni arról, hogy a honvédségnél alapvető érték a bajtársiasság, de az ember akkor érti meg igazán e kifejezés jelentését, amikor részt vesz a kiképzésen és magára ölti az egyenruhát. 

Honvéd értékek a civil életben

Mindketten egyetértenek abban, hogy olyasmit kaptak a honvédségtől, aminek a civil életben is hasznát veszik, amire a társadalomnak is szüksége lenne. Olyan értékekről van szó, amik sajnos lassacskán eltűnnek a közösségekből. – Az összetartás abszolút ilyen, a mindennapokban túl sokszor történik meg, hogy csak úgy elsétálunk mások mellett, eltűnőben van az empátia. Az alapkiképzés után én is sokat változtam, empatikusabb és segítőkészebb lettem, és úgy vélem, ez nagyon jót tett a jellememnek – emelte ki Ujj Eszter Piroska. – Volt, amikor 40 fokos melegben végeztünk alaki gyakorlatokat, és a társaink közül többen közel kerültek ahhoz, hogy feladják. Ám a csapat egy emberként fogott össze, és így ők sem hátráltak meg. Nagyon mély érzéseket kelt az emberben, amikor látja és átéli mindezt, és úgy vélem, erre az erőre, az összefogás erejére a hétköznapokban is nagy szükség van – világított rá Farkas-Bakó Lili. 
A főtörzsőrmester büszke arra, hogy egyenruhát viselhet, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy mindez óriási felelősséggel is jár. – Katonaként kell viselkedni, hiszen egy nagy testületet képviselünk, a hazát szolgáljuk. A tartalékos szolgálati formában rengeteg lehetőség van, és mi is várjuk az újabb kihívásokat, amiket a legjobb tudásunk szerint szeretnénk teljesíteni. A tartalékos társaink az elmúlt években a külföldi missziókban is nagyon magas színvonalat képviseltek, ám én nem tervezek ilyeneken részt venni. Van két gyermekem, így inkább belföldön tennék meg mindent a hazámért – tudtuk meg a főtörzsőrmestertől. 
Hasonlókról számolt be Ujj Eszter Piroska is, aki minden új feladatnál a maximumot szeretné nyújtani. – Szívesen vállalok feladatokat a hazám szolgálatában, ahogy az is megtiszteltetés, amikor hős elődeink emlékműveinek koszorúzásakor kell alaki feladatokat végrehajtanunk. E szolgálati forma nagy előnye, hogy a civil munkánk mellett is végezhető, ezért ajánlom másoknak is. Úgy vélem, mindenkinek fontos a hazája, és ebben a formában akkor is tehet érte, ha a szakmáját nem szeretné feladni – hívta fel a figyelmet Ujj Eszter Piroska. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában