Nyírkércs

2 órája

Újabb óvodával bővült a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményrendszere

Szon.hu

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye intézményeihez tartozik immár a nyírkércsi óvoda is

Fotó: Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye/ Kovács Ágnes

A nyírkércsi óvoda is csatlakozott a római katolikus egyházmegye oktatási intézményeihez, hivatalosan is átvette fenntartását az egyház. Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde a nyírkércsi Petőfi Sándor Tagiskolájával egy udvarban lévő óvodát a napokban áldotta meg Palánki Ferenc püspök– számolt be az eseményről a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye. 

Palánki Ferenc püspök áldotta meg a nyírkércsi óvodát 
Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye/ Kovács Ágnes

– „Mert az akarat előbb vagy utóbb sikert arat” – Rozinka Mihály, az intézmény igazgatója ünnepi gondolataiban megköszönte, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a nyírkércsi általános iskola két évvel ezelőtti átvétele után az intézmény területén lévő, a legkisebb gyermekeket gondozó, nevelő intézményegységnek is fenntartója lett.

Óvoda Nyírkércsen 
Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye/ Kovács Ágnes

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a nyírkércsi önkormányzat és a szülők megkeresésére vette át a 2022/23-as tanévtől a nyírkércsi Petőfi Sándor Általános Iskolát, amely az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde tagiskolájaként működik. Az egyházmegye – amelynek 10 köznevelési intézményéhez több mint hatezer gyermek tartozik – örömmel tett eleget ennek a kérésnek, mert már megtapasztalták a katolikus oktatás-nevelés gyümölcseit. Az óvoda megáldása előtt Palánki Ferenc megyéspüspök megköszönte a gyermekeknek az imádságokat és a nyírkércsi közösség bizalmát a katolikus intézmény választásában.

Püspöki áldás az óvodára 
Fotó: Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye/ Kovács Ágnes 

Püspök atya egy élményéről beszélt a jelenlévőknek, megcáfolva azon divatos szlogeneket, amelyek így hangzanak: a mai világban nem lehet jó embernek lenni, nem éri meg másokért áldozatot hozni. Előző nap a budapesti Ifjú Lámpások missziós iskolájának meghívását elfogadva szentmisét mutatott be és kötetlen beszélgetésen vett részt a fiatalok közösségében, akik közül tizenegyen arra tettek fogadalmat, hogy kilenc hónapon keresztül egy közösségben élve felkészüljenek a misszióra, a küldetésükre, vagyis a keresztény életre. Nem kifejezetten a papi, vagy szerzetesi hivatásra készülnek, hanem egyszerűen csak keresztények szeretnének lenni.  

 – „Micsoda vidámság, derű volt bennük! Ők valóban élik az evangéliumot” – beszélt lelkesen püspök atya a nagy élményt adó találkozásról, és arról az Istenbe vetett bizalomról, amit ott megtapasztalt. A fiataloknak nincs jövedelmük, nem vásárolnak, azt fogyasztják el, amit adományként kapnak, továbbá imádkoznak, tanulnak, dolgoznak és néha egy-egy missziós hétre középiskolákba látogatnak el. Rábízzák magukat a Jóisten gondviselésére, és arról beszélnek lelkesen, hogy mindez működik. Kilenc hónap telik el, mire egy ember megszületik, és kilenc hónap alatt megszületik egy misszionárius. A fiatalok kilenc hónapot az Istenre áldoznak... Micsoda lehetőségünk van a fiatalokkal való foglalkozás terén! Rajtunk, felnőtteken múlik, hogy merre irányítjuk őket – mondta a püspök atya. 

– Azért tartunk fenn köznevelési intézményeket, hogy átadjuk a fiataloknak az evangéliumot, vagyis az örömhírt. Ezzel a bizalommal veszi át az egyházmegye az óvodát és fogadjuk a gyermekeket” – fogalmazott a főpásztor, majd azt is elmondta, az egyházmegye azon dolgozik, hogy egyre jobb körülményeket biztosítva minden intézmény fejlődjön, és a gyermekek korban, kedvességben, bölcsességben növekedjenek Isten és az emberek előtt. Az egyházmegye – tervei szerint – készen áll arra is, hogy egy új, modern, korszerű óvodát építsen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában