Közösen az egészségért

3 órája

A gyógyvíz erejére építenek

A balneoterápiának nemcsak a gyógyításban, de a megelőzésben is fontos szerepe lehet. Az Egészségtudományi Kar szabadon választható egyetemi kurzust indított az Aquariusban.

Szon.hu

Az együttműködést tábla is hirdeti a fürdő épületén

Fotó: Bozsó Katalin

Tovább erősödik a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. Aquarius Fürdőgyógyászata és a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar közel egy évtizedes együttműködése. Korábban volt már rá példa, hogy hallgatók itt  végeztek kutatásokat, szakma gyakorlaton fogadták őket, most pedig egy szabadon választható kurzus, balneoterápiás indult az egyetem hallgatóinak.

A sajtótájékoztató résztvevői
Fotó: Bozsó Katalin

Elmélet és naprakész gyakorlati tudás

– A felsőoktatás folyamatosan változik, melynek egyik fontos pontja úgy alakítani a képzéseinket, hogy a hallgatók a lehető legjobb tudást kapják meg, és amikor végeznek, képesek legyenek minél hamarabb a munkahelyükön valóban hasznos munkát végezni. Ennek egyik alapjaként tekintünk a mi gyakorlóhelyeinkre, és a gyógyfürdővel az együttműködésünk pontosan ezt az elvet követi, hiszen azok a gyógytornász vagy egészségturizmus szakos hallgatók, akik eljöhetnek ide, túl azon, hogy teljesítik a gyakorlati kurzusokat, többet tanulnak ettől. Azok a szakemberek, akikkel itt találkoznak, hozzásegítik őket a szakmai szocializációhoz, megtudhatják, mi is az emberi és szakmai kihívás, ami egy munkahelyen várhatja őket – mutatott rá az előnyökre dr. habil Móré Marianna. A DE Egészségtudományi Karának dékánja kifejtette: olyan embereket és életutakat ismerhetnek meg, amelyet talán ők is be akarnak járni, példaképként tekinthetnek ezekre a szakemberekre. 

– A gyakorlóhelyen van az a naprakész tudás, ami a hallgatók számára azt jelenti, hogy a diploma átvétele után, amikor szeptemberben munkába állnak, azonnal képesek lesznek ennek a ritmusát felvenni. Egy szabadon választható gyakorlati tárgy keretében nagyon gyorsan tudjuk a hallgatóink számára a legfrissebb információkat megadni és meg tudjuk mutatni azokat a helyzeteket, amelyekre a képzés eredeti akkreditációjakor talán még nem is gondoltunk. Egy egyetem nemcsak oktató-, hanem kutatóhely is, és elég volt egy pár perces beszélgetés, hogy most elmondhassam, körvonalazódik egy olyan kutatási terület, ami segítheti, szolgálhatja a gyógyfürdőbe érkezők, a gyógyulni vágyók érdekeit. Ebből is látszik, az együttműködésünk nem pusztán papír, szoros szakmai kapcsolattartás is, folyamatos párbeszéd – fogalmazott dr. habil Móré Marianna, s a szavait megerősítette dr. Tisza Andrea reumatológus. Az Aquarius Fürdőgyógyászat vezetője elmondta, a kar hallgatói szeretnek itt lenni, az új kurzussal  a jövő egészségügyi szakembereinek szeretnék még szélesebbre tárni a gyógyászatuk kapuját.

Egészségtudatosabban élni

– A hallgatók a gyógyvízben, a fürdőgyógyászatban rejlő lehetőségeket és annak hasznát testközelből megtapasztalhatják és a munkájuk során a gyógyításon túl a prevencióban is hasznosíthatják majd. Nagyon fontos ebbe az irányába elmozdulni, egy egészségtudatosabb szemléletet és légkört kialakítani, mert könnyebb valamint megelőzni, mint gyógyítani, kezelni. Az új kutatás is ebbe az irányba indul el, amely hangsúlyozza a prevenció jelentőségét és fontosságát. Rámutat arra is, hogy a gyógyvíz, az elérhető kezelésekkel, gyógyászati eljárásokkal már a betegség kialakulását is jelentősen csökkenti, s ha ezt a kutatás során tényekkel is alá tudjuk támasztani, nyert ügyünk van – vélekedett a reumatológus szakember, aki szerint az egészségesebb társadalom úgy érhető el, ha a mai mozgásszegény életmódból ki lehet mozdítani az embereket, ha az egészségükre, annak megőrzésére tudatosan figyelnek és tesznek érte. Ebben a kar és a fürdőgyógyászat hasonlóan gondolkodik, s közösen is tudnak tenni azért, hogy ez a szemlélet egyre többekhez eljusson, megértsék annak jelentőségét, amiben a jelenlegi hallgatóknak végzett szakemberként is fontos szerepe lesz.

Matavovszky Dániel és dr. Tisza Andrea
Fotó: Bozsó Katalin

A sajtótájékoztató után Matavovszky Dániel, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója és dr. habil Móré Marianna felavatták azt a táblát, amely a fürdő épületén büszkén hirdeti az együttműködést.

A vezérigazgató kérdésünkre elmondta, a balneoterápiás kurzuson már voltak hallgatók a fürdőben és várják is a gyógytornász és egészség turizmus szakosokat. – Nagyon örülök, hogy a Debreceni Egyetem hallgatói bekapcsolódnak a munkánkba, mert így a gyakorlatban is láthatják, mit vár el tőlük egy munkahely. Ez pedig lehet akár a nyíregyházi fürdőgyógyászat is, hiszen az nekünk is rangot ad, ha neves egyetemmel működünk együtt, ahogy az is, ha magasan képzett szakemberek fogadják itt a pácienseket – magyarázta a vezérigazgató. A balneoterápia a gyógyvíz gyógyhatásaival és az ehhez kapcsolódó kezelésekkel foglalkozó tudomány, a természetes gyógyvizekben rejlő jótékony, főként kémiai jellegű élettani hatásokat aknázzák ki, a hydroterápia pedig a víz fizikai hatásait állíthatja a gyógyítás szolgálatába, és a megelőzésébe is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában