Néptánc

2 órája

Járják majd a verbunkot a legények

A néptáncegyüttesek találkozójának a Sóstói Múzeumfalu ad otthont.

Szon.hu

Orosz Gergő Kevin és Ugyan Dorka ízelítőt adott a szombati programból

Fotó: M. Magyar László

Dobbant a csizma, csattant a tenyér a csizmaszáron, vidáman járta a verbunkot hétfő délelőtt a Sóstói Múzeumfalu Pálinkaházában Orosz Gergő Kevin. Egy kicsit később beállt hozzá Ugyan Dorka is, és már együtt ropták a táncot a Nyírség Táncegyüttes tagjai. Mindez kis ízelítője volt annak a programnak, amit a verbunk napja alkalmából szeptember 28-án rendeznek meg a Sóstói Múzeumfaluban.

A hétfői sajtótájékoztatón először dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere szólt a hagyományápolás fontosságáról. A két fiatal táncos sikereit hallva kiemelte azt is, hogy a város vezetése büszke a fiatalok komoly szakmai eredményeire.

– Fontos átadni a Kárpát-medencéhez köthető hagyományokat a fiatalabb nemzedékeknek, hiszen a szokások nagy részét már elfelejtették az emberek. Különösen fontos most átadni a hagyományokat, hiszen változó korban élünk. Köszönet a múzeumfalunak és a szervezőknek azért a nagyfokú elkötelezettségért, hogy minden évben átadják a hagyományokat a fiatalabb nemzedékeknek. A verbunk napja helyszínének autentikusabb helyet el sem tudnék képzelni, mint a Sóstói Múzeumfalu – fogalmazott dr. Ulrich Attila.

A verbunk napja alkalmából megszervezett Ide nézz a figurára! című programról Demarcsek György főszervező, a Nyírség Táncegyüttes vezetője adott részletesebb tájékoztatót. Mint bevezetésként elmondta, a verbunk napját még a Covid idején a budapesti Hagyományok Háza kezdeményezte, ugyanis a Kárpát-medence több táján már feledésbe ment a verbunk.

 

A verbunk napjáról öt helyszínen emlékeznek meg a Kárpát-medencében
Fotó: M. Magyar László

– Szeptember 28-án, szombaton öt helyszínen emlékeznek meg a verbunk napjáról. Sepsiszentgyörgyön, Kónyon, Budapestek a Hagyományok Házában, Komáromban és Nyíregyházán. Tulajdonképpen ott maradt fenn a verbunk, ahol huszárezredek táboroztak, hiszen ezzel a vidám és legényes tánccal csalogatták a fiatalokat, hogy álljanak be katonának – adott egy kis magyarázatot Demarcsek György, aki röviden összefoglalta a 14 órakor kezdődő program eseményeit és bemutatta a résztvevőket is. A közreműködő együttesek bemutatják tudásukat külön külön, de lesz közös tánc is és gálaműsor. Az érdeklődők láthatnak tréfás verbuválást is. A szervezők fontosnak tartják, hogy a közönséget is bevonják majd a táncba, hiszen így lesz maradandó élmény a látogatók számára a verbunk. A programot viseletbemutató is színesíti majd. Amikor pedig már zárásként szabad a bál, a vendégek is kérhetnek zenét a táncosokat kísérő Szikes Zenekartól. Az időjárás nem zavarhatja meg a programot, eső esetén a csűrben rendezik meg.

Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója azt az örömét fejezte ki, hogy otthont adhatnak ennek a nagyszabású rendezvénynek. A verbunk napja alkalmából sok vendéget várnak a skanzenba, s ezt igyekeznek azzal is fokozni, hogy kedvezményes jeggyel lehet azon a napon a múzeumfalut és a kiállításait megtekinteni. A múzeumfalu is készül kiegészítő programokkal, lesz népi játszóudvar, gyógyteakóstoló, a kemencében pedig többek között kenyérlángos is sül majd. 

 

A fellépők

Szabolcs Néptáncegyüttes Perdülő Ifjúsági Csoportja (Nyíregyháza), Szabolcs Néptáncegyüttes (Nyíregyháza) Szatmár Táncegyüttes (Mátészalka), Igrice Néptáncegyüttes (Nyíregyháza), Bodrog Néptáncegyüttes (Sárospatak), Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti tagozat Figurás Táncegyüttese (nyíregyháza), Debreceni Népi Együttes (Nyíregyháza)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában