Nyíregyháza

2 órája

Kívül-belül megújul a nyíregyházi víztorony

A beruházás megkezdődött, s a tervek szerint december közepén befejeződnek a munkálatok. A nyíregyházi víztorony 338 millió forintból újul meg.

Szon.hu

Megújul a víztorony, hamarosan felállványozzák Nyíregyháza ikonikus műtárgyát

Fotó: KM

Mi az: 43 méter magas, a legnagyobb külső átmérője 16,8 méter, világoszöld és 140 ezer embernek okozna komoly kellemetlenséget, ha nem működne megfelelően? A kereken hatvan évvel ezelőtt épült nyíregyházi víztorony, ami az 1986-os belső és a 2002-es külső helyreállítás után az év végéig teljesen megújul. A sajtó is jelen volt a nagyszabású projekt hétfői indulásánál, a Nyírségvíz Zrt. és a kivitelező KEVIÉP Kft. szerződéskötésénél, ahol ismertették a 338 millió forintos beruházás részleteit.

víztorony, rekonstrukció, felújítás, Nyíregyháza
Könnyű Zsolt, a Nyírségvíz Zrt. megbízott vezérigazgatója ismertette a víztorony rekonstrukciójának részleteit
Fotó: Trifonov Éva


– Szabolcs-Szatmár-Bereg legnagyobb víztornyának elsősorban kiegyenlítő szerepe van a víziközmű-rendszeren, Nyíregyházán és 14 környező településen mintegy 140 ezer embert lát el egészséges ivóvízzel. A magastároló a folyamatos karbantartás eredményeként tökéletesen működik, ám ahhoz, hogy a jövőben is biztonságosan működjön, időszerűvé vált a külső-belső rekonstrukciója – ismertette Könnyű Zsolt. A társaság megbízott vezérigazgatója kifejtette: a víztorony a város tulajdonában van, a Nyírségvíz az üzemeltető, a 114 millió forintos éves értékcsökkenésből pedig nem telik egy ekkora beruházásra. A cég tartalékolt ugyan, de mindig volt fontosabb feladat, 2023 decemberében azonban  a Nyírségvíz Zrt. egyrészt 2,5 milliárd forintos ázsiós tőkeemelést kapott a városi önkormányzatától, ami stabilizálta a működését, és még ugyanebben a hónapban megjelent két energiaügyi miniszteri rendelet. Az egyikben országosan egységesítették a nem lakossági felhasználók díját, ez éves szinten 5,5 milliárd forintos többlet díjbevételt jelent a társaságnak. A másik rendeletben pedig arra kötelezték  a víziközmű-szolgáltatókat, hogy 2024-ben ötmilliárd forintos pótlás-felújítás-fenntartási feladatokat kell teljesíteniük.

Víztorony: lesz egy kis „fennforgás”

– Ez utóbbi nagyon kedves számunkra, hiszen régóta terveztük már mi is, és végre a források rendelkezésre állnak, illetve a fenntartási és fejlesztési alapból még támogatást is kapunk, rögtön elkezdtünk számolni. Előrehoztuk azokat a feladatainkat, melyek nemcsak nekünk, hanem a lakosoknak, a vállalkozásoknak és az intézményeknek is fontosak, így a víztorony rekonstrukcióját is. Szeretnénk, ha ebből semmit nem vennének észre a lakosok. Nem lesz gond sem a víznyomással, sem a vízminőséggel. Persze, lesz egy kis „fennforgás” a Kígyó utca és Szarvas utca sarkán, hiszen állványozni fognak, a munkálatok valószínűleg zajjal járnak majd, amiért előre is elnézést kérünk – hangsúlyozta a vezérigazgató.

víztorony, rekonstrukció, felújítás, Nyíregyháza
Megújul a nyíregyházi víztorony
Fotó: KM

A rekonstrukció tehát megkezdődött, s a tervek szerint december 15-én fejeződnek be. A következő hónapokban megújul a két, összesen 800 köbméteres víztér, a korlátok, pihenőterek, kicserélik a magastárló medence zárófödémének burkolatát és helyreállítják a tetőfelület vízelvezetését. A torony felső szintjén kiállítóteret alakítanak ki, új nyílászárókat szerelnek be, a külső, 20 ágú csillag alakú héjazat csontszínű lesz, megújul a magastároló környezete is, a kerítés és a járda, illetve tér- és díszkivilágítást kap a nyíregyházi víztorony.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában