PET Kupa

2024.09.06. 20:00

Rekord mennyiségű hulladék a „szezonzárón”

A PET Kupa Egyesület idei utolsó futamán 17,5 tonna hulladék került ki a folyókból és az árterekből.

Miklós István

Roskadásig megteltek a hajók az idei utolsó PET Kupán

Fotó: PET KUPA

Ahogy azt már olvasóink megszokhatták, időről időre beszámolunk a PET Kupa Egyesület tevékenységéről, ugyanis a petkalózok egész évben fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy tisztábbá és élhetőbbé tegyék a környezetet. A több mint egy évtizede, a Tisza megtisztításával kezdődő folyamat mára egy óriási és komplex rendszerré nőtte ki magát, és az egyesület tagjai nemcsak a folyók hulladékmentesítésével, hanem a személt megelőzésével, szemléletformálással is foglalkoznak. Az idei utolsó PET Kupát különleges formában rendezték meg, ugyanis az V. Bodrogi és a XII. Tiszai PET Kupát egy összevont futamként rendezték meg. A „szezonzáró” folyótisztító akció eredményeiről Gyalai-Korpos Miklós, a Bodrogi PET Kupa főszervezője mesélt podcastsorozatunkban.

 

Hulladék a növényzet takarásában
Rengeteg hulladék volt az ártérben
Fotó: PET KUPA

 

Kis távon sok hulladék

– Különösebb kihívással nem járt az összevont PET Kupa. Erre azért volt szükség, mert a Bodrog és a Tisza bodrogi torkolatához közeli szakasza rendkívül szennyezett. E hulladékkal telített területeket érintette a különleges futam, és a tapasztalatok azt mutatják, jó döntést hoztunk. A bodrogi versenyt egyre nagyobb érdeklődés övezi: míg az első évben négy csapat indult, addig az idén már 13 alakulat dolgozott a folyó és az ártér megtisztításán. Ez a terület nem csupán a szemét miatt érdemli meg a figyelmet: egy gyönyörű történelmi környezetről beszélünk, ahol sok várat láthatnak az oda érkezők – tudtuk meg a főszervezőtől. Gyalai-Korpos Miklós azt is elárulta, A Bodrogon rendszerint igen kis távokon is sok hulladékot lehet gyűjteni.

 

Fontos az előzetes felmérés

– A nagy meleg mellett a folyó lassú folyása is nehezítette a munkát, és bár minden évben igyekszünk minél több folyamatot optimalizálni, a Bodrogon muszáj egy nap nagyobb távot megtenni, mert kevés a kikötési lehetőség. Az elszánt petkalózokat viszont semmi nem tartotta vissza, és ismét rekordmennyiségű szemetet gyűjtöttek. Minden futamon egy felmérés előz meg, amiket télen és kora tavasszal készítünk. Ez nagyon fontos, hiszen olyankor még nincs vegetáció, és sokkal pontosabb képet kaphatunk az aktuális hulladékhelyzetről. A versenyek idején viszont nehezebb dolgunk van, mert a sűrű növényzet miatt nehéz megközelíteni és összegyűjteni a szemetet – tette hozzá.

A felmérés jól működő protokollját nem csupán a PET Kupa, hanem bárki használhatja, hiszen az egyesület tagjai egyfajta közösségi „tudománynak” szánják, melyet széles körben alkalmazva szinte bárki szolgáltathat adatokat a folyók szennyezettségéről. Az egyesület módszertana folyamatosan fejlődik, sőt nemzetközi érdeklődés is övezi e folyótisztító tevékenységet. Az augusztus utolsó hetében startoló futam újabb rekordot hozott, a petkalózok 17,5 tonna hulladékot gyűjtöttek, aminek Gyalai-Korpos Miklós szerint több oka is van.

 

Kifinomult rendszer

– Nagyon szennyezett területeken jártunk, ráadásul sok csapattal, akik rendkívül lelkesen dolgoztak. A kicsivel több mint egy hét alatt mintegy 300-an fordulnak meg a PET Kupán. A hulladék nagy része Kárpátaljáról érkezett az országba, és bár a Bodrog nem Ukrajnában ered, két mellékfolyója igen. Ott most még rosszabb a helyzet, hiszen a háború miatt kevesebb figyelem jut a közszolgáltatásokra. Próbáljuk a gyökerénél kezelni a problémát, és támogatni azokat az embereket, akik Kárpátalján foglalkoznak a hulladékgyűjtéssel. A PET Kupa az elmúlt egy évtizedben több mint 330 tonna szemetet szedett össze az árterekből, viszont még ennél is jelentősebb az a mennyiség, amit Kárpátalján sikerült elterelnünk a folyóinktól. Ez a szemétmennyiség mindössze néhány év alatt elérte az 1200 tonnát – hívta fel a figyelmet a főszervező, aki arra is rávilágított: a hulladék elleni küzdelemben a megelőzés jelenti az igazi megoldást.

– A PET Kupának óriási szemléletformáló ereje van, aki egyszer megtapasztalta, mi van az árterekben, a boltokban is másképp viszonyul majd a PET-palackokhoz. Azonban nem elég a szemetet összeszedni, akkor vagyunk igazán hatékonyak, ha a hulladék nyersanyagként visszakerül a gazdasági körforgásba, és nem a lerakókban végzi. A PET Kupákon gyűjtött szemét mintegy kétharmada újrahasznosítható. A versenyző csapatokat is arra ösztönözzük, hogy válogatva szedjék a szemetet, mivel sok több pont jár a szelektál szeméttel teli zsákokért. A versenyszellemen túl a tapasztalat is sokat segít, mivel hihetetlen gyorsasággal képesek a petkalózok a nap végén szelektálni a hulladékot. Miután beérkeztek a hajók, neki is látnak a munkának, és egy koordinált rendszerben 2-3 óra alatt több tonna hulladék válogatásával végeznek – hangsúlyozta Gyalai-Korpos Miklós. A teljes beszélgetést hamarosan meghallgathatják a szon.hu-n.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában