Kutatóintézet

4 órája

Komoly fejlesztés előtt a nyíregyházi kutatóintézet

A Debreceni Egyetem nyertes pályázatai a nyíregyházi kutatóintézetet is érintik, ahol gépbeszerzés és energetikai korszerűsítés valósulhat meg.

Zsombik László (balról), Harsányi Endre és Papp Zsolt György

Fotó: Kelet-Magyarország/Tarnavölgyi Gergely

Két pályázat révén csaknem kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból a Debreceni Egyetem. Az összeget az agrártudományi oktatást és kutatást szolgáló tangazdaságának, bemutatókertjének, innovációs központjának, illetve (közel egymilliárd forintot) kutatóintézeteinek fejlesztésére fordítja az intézmény - utóbbi érinti a Westsik Vilmos utcán található nyíregyházi kutatóintézetet is, ahol csütörtök délelőtt tartották az átfogó fejlesztéssorozathoz kapcsolódó projektnyitó sajtótájékoztatót, amit egy szakmai workshop is követett.

Energetikai korszerűsítések

– Nyertes pályázataink révén megújítjuk az oktatáshoz, a kutatáshoz és a hallgatói gyakorlatokhoz kapcsolódó agrárinfrastruktúránkat. A korszerűsítés érinti a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepet, a Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepet, illetve a nyíregyházi és az újfehértói kutatóintézeteket. Ezekben az egységeinkben energetikai korszerűsítést hajtunk végre, illetve gépbeszerzéseket tervezünk – sorolta az infrastrukturális fejlesztéseket Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgatója. Hozzátette, az egyetem folyamatosan aktív kapcsolatot ápol az az ágazati szereplőkkel, a szektor és a tudomány és az innováció igényeit szem előtt tartva fejleszti képzési- és kutatási területeit. – Ez egy nagy lehetőség intézményünk és a kutatóintézeteink számára, azok infrastruktúrájának a fejlesztésére. A pályázat mellett a nyíregyházi intézetben saját forrásból egy további beruházást tervezünk, ennek keretében a főépület homlokzata újulhat majd meg a közeljövőben – emelte ki.

Edukációs sorozat

Harsányi Endre beszélt a pályázat részeként megvalósuló képzésekről is. – A mai projektnyitó utáni workshop az első állomása annak az edukációs sorozatnak, mely 48 alkalomból áll – hívta fel a figyelmet a főigazgató. A csütörtöki rendezvényen részt vett Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára is. Elmondta, az agrártárca igyekszik támogatni az agrárszakképzésben érdekelt, közép- és felsőfokú oktatási intézmények fejlesztéseit, hiszen szükség van az agráriumban a képzett fiatalokra, a naprakész tudás megszerzéséhez pedig elengedhetetlenek a megfelelő, modern eszközök, legyen szó munkagépekről vagy oktatási eszközökről. – Szükség van a fiatalokra, a tudásra és az innovációra – húzta alá a helyettes államtitkár.

Folyamatos fejlesztések

Zsombik László, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézet igazgatója hozzátette: az intézetben 2012 óta folyamatosak a fejlesztések. Kiemelte, örül annak, hogy a Debreceni Egyetem és az agrártárca is érdemesnek találta az intézetet a további fejlesztésekre. A projektnyitó rendezvény után szakmai workshop kezdődött. Pál Vivien tudományos segédmunkatárs a zöldítés klímaváltozásban betöltött szerepéről, míg Zsombik László igazgató a zöldtrágyázás során alkalmazott növényfajok jellemzőiről tájékoztatta a hallgatóságot. A szakmai előadásokról a későbbiekben részletesen beszámolunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában