Filmfesztivál

5 órája

Világsztárok, hollywoodi csillogás, vörös szőnyeg Mátészalkán

Óriási érdeklődés mellett, különleges showműsorral kezdődött el a Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál.

Lengyel Nóra

Dr. Hanusi Péter Tony Curtis özvegyével

Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

Csütörtöktől a Fény városa ismét a nemzetközi filmvilág középpontjába kerül: három napos, világszínvonalú filmes kavalkád vette kezdetét. A Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivált a Magyar Hollywood Tanács, Mátészalka önkormányzata és az Origo Film Stúdió keltette életre a mátészalkai gyökerekkel rendelkező világsztár, Tony Curtis emlékére, valamint azzal a céllal, hogy a magyar és nemzetközi filmes talentumokat összehozza, felfedezze. Erre a nem mindennapi eseményre még Jill Curtis-Weber, Tony Curtis özvegye is ellátogatott, egyenesen Amerikából érkezett Mátészalkára. A vörös szőnyegen egymás után vonultak be a neves színészek, rendezők, operatőrök, mások mellett Koltai Róbert, Kamarás Iván, Piroch Gábor, Sáfár Anikó, vagy Ubrankovics Júlia, aki még a játékos kutyáját is magával hozta. A fesztivál felhívására 17 országból – Libanontól Kínáig, Indiától Mexikóig, Új Zélandtól Portugáliáig, Angolától a Cook-szigetekig – több mint száz pályamű érkezett, amiből a hivatalos versenyprogramba bekerült 55 alkotás közül 33 „finalista” filmet nézhetnek meg a filmrajongók. Három napon keresztül két teremben párhuzamosan zajlanak a filmvetítések reggeltől estig, közben számtalan kísérőprogramon, pódiumbeszélgetéseken és közönségtalálkozókon is részt vehetnek az érdeklődők. Nehéz dolga lesz a neves zsűrinek, hiszen jobbnál jobb alkotások közül kell majd kiválasztani a három kategória győztesét.

Látványos műsorral nyitották meg a fesztivált
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

A fesztivál mottója: vissza a gyökerekhez

Az ünnepélyes megnyitó látványos showműsorral kezdődött. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács alapító-elnöke, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke, dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere és Horváthné dr. Fekszi Márta, az Origo Film Group Zrt. cégvezetője köszöntötte a megjelenteket az Adolph Zukor Filmszínház előtti téren. – A Hollywood Tanács közel 500 magyar gyökerű hollywoodi sztár emlékének megőrzésével foglalkozik, s természetesen Tony Curtis sem maradhat ki ebből a sorból – kezdte köszöntőjét Bokor Balázs. – Hollywood hercege az a legendás színész, aki több mint száz filmben szerepelt, és maga is úgy gondolta, hogy a gyökerei itt vannak, kétszer is járt itt. Ma reggel pedig Jill-lel megállapítottuk, hogy most harmadszor is itt van, lélekben velünk ünnepel ő is – mondta meghatódva a Magyar Hollywood Tanács alapító-elnöke, és elmesélte: 2017-ben keresték fel Amerikában Tony Curtis özvegyét Mátészalka polgármesterével és a múzeum igazgatójával. A Tony Curtis emlékére megálmodott kávézó hallatán nagyon sok relikviát ajánlott fel Jill Curtis-Weber, a világon elsőként Mátészalkán viseli Tony Curtis nevét filmfesztivál. – Mátészalka kezdi megszokni, hogy a helyi kulturális életben egyre nagyobb szerepet kap a film, külföldi és hazai sztárok járják az utcákat. Nagyon gazdag a programkínálat, nem érdemes egy beszélgetést sem kihagyni, hiszen nem szigorú szakmai témákat veszünk górcső alá, hanem könnyed, szórakoztató, a közönség számára érdekes kérdésköröket érintünk. Jill Curtis-Weberről, Kamarás Ivánról, Szász Attiláról, Koltai Róbertről, vagy akár Sáfár Anikóról is biztos megtudunk olyan információkat, amelyek eddig nem kerültek napvilágra. Na és ne feledkezzünk meg a 33 fantasztikus alkotásról, amit megnézhetnek az érdeklődők. Azt javaslom, hogy aki csak teheti, három napra adja át magát a filmművészet varázslatos világának – ajánlotta Bokor Balázs, és ünnepélyesen Mátészalkának adományozta Túri Török Tibor szobrászművész alkotását, egy Tony Curtis domborművet.

Bokor Balázs Mátészalkának adományozta Túri Török Tibor szobrászművész alkotását, egy Tony Curtis domborművet
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

Egy szelet Hollywood

Nagy utazás, azt mondtad, hogy ez az élet, s nem halunk meg, az ember soha el nem téved - a Sose halunk meg című film betétdalának soraival kezdte köszöntőbeszédét Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke. Kicsit meghatódva állt a mikrofonnál, hiszen nagy sztárok, művészek vették körül. Ő is Mátészalkán járt iskolába, dr. Hanusi Péter osztálytársa volt, de anno nem gondolták, hogy hasonló élményekben lesz részük. – Ezt a filmet láttam először a mátészalkai moziban, ami előtt most itt állunk, hatalmas és feledhetetlen élmény volt. Az ember egész életét meghatározhatja egy-egy filmes élmény, ezért van nagy jelentősége a mozinak, a filmművészetnek. Büszke vagyok Mátészalkára és a helyi kovászemberekre, akik odafigyelnek erre az egyedülálló örökségre. Olyan emberekről beszélünk, mint Tony Curtis, vagy Adolf Zukor, akik letették a Hollywood alapkövét – fejtette ki az alelnök, és megköszönte a Hollywood Tanácsnak, hogy Mátészalkára, a Fény városára fordítja a fókuszt. – Erre mindenki joggal lehet büszke, valóban nemcsak az első lámpát gyújtották itt meg: azóta folyamatosan világít és mutatja az irányt. Bízom benne, hogy aki idelátogat, s belecsöppen a filmfesztiválba, nemcsak egy érzést, egy élményt visz magával, hanem annál sokkal többet: egy szelet Mátészalkát és egy szelet Hollywoodot - mondta Baracsi Endre.

Filmes szakemberek is részt vettek a megnyitón
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

A kultúra fellegvára

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy egy olyan filmfesztivált nyithatunk most meg, ahová 17 országból érkezett nagyon sok színvonalas alkotás – mondta dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere. – Köszönöm Bokor Balázsnak és Fekszi Mártának, hogy velünk vannak, hogy azt a bizonyos szerződést, amit mi hét évvel ezelőtt írtunk, nemcsak hogy megtöltöttük tartalommal, hanem idáig jutottunk, amit legyünk őszinték, magunk se gondoltunk volna. Ez a rendezvény Mátészalkát véglegesen felteszi a filmművészet képzeletbeli térképére – fejezte ki elégedettségét a polgármester, és azt kérte mindenkitől, hogy a filmfesztivál minden percét élvezzék ki: legyen sok jó találkozás, sok jó beszélgetés, nézzenek meg minél több inspiráló filmet. 

Bokor Balázs
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

A magyarok csillagai

Az Origo Film Group és az egész stúdió szívügyének tekinti a magyar filmgyártás gyökereinek megőrzését, ezt már Horváthné dr. Fekszi Márta, a társaság cégvezetője fejtette ki. – Európában egyedülálló módon nálunk csillagösvény van, mint a Hollywood Boulevardon, Los Angelesben. Megőrizzük a magyar Oscar-díjat és egyéb díjakat nyert filmművészek, színészek, operatőrök, rendezők, szakemberek emlékét. Idén tavasszal avattunk egy különleges térképet a filmstúdióban: a Kárpát-medencét ábrázolja, azon belül Magyarországot és a határon túli településeket, ahonnan annak idején kimentek Amerikába a magyarok, hogy új hazát találjanak maguknak – természetesen megőrizve magyarságukat – és megalapítsák a kinti filmstúdiókat, nevet szerezzenek a magyar filmnek – mesélte Horváthné dr. Fekszi Márta, és hozzátette: annak idején magyarok mentek ki Hollywoodba, szelték át az óceánt. Mára megfordult ez a trend, a legnagyobb amerikai filmstúdiók jönnek Magyarországra, és itt készítik el a filmjeiket. – Ez annak köszönhető, hogy a magyar filmiparban dolgozók, akik közül nagyon sokan itt vannak, olyan kiváló szakértelemmel rendelkeznek, ami miatt érdemes hazánkba jönni. Ehhez az Origo Filmstúdió is hozzájárult, két módon is. Az egyik: idén a Cannes-i Filmfesztiválon a világ legjobb nyolc filmstúdiója közé kerültünk a több ezer stúdió közül, ami egy rendkívüli megtiszteltetés. Másrészt pedig szívügyünk, hogy a magyar filmipart és a magyar filmeseket is segítsük – részletezte a cégvezető és hozzátette: a jövőben is támogatni fogják a mátészalkai kezdeményezéseket, rengeteg tervük is van még a jövőre nézve. A látványos megnyitó és köszöntők után Tony Curtis özvegyével kezdődött el a pódiumbeszélgetések sora, miközben folyamatosan érkeztek a filmvetítésekre is az érdeklődők.

Élmények a fesztivál első napján

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában