Szenvedés és remény

8 órája

Gettókban születtek a fájó versek és a dalok

M. Magyar László

Zsidó imakendő

Fotó: KM

A holokauszt örökre beírta a nevét a magyar történelembe. Az eszeveszett fajgyűlölet miatt több százezer magyar zsidó lett a II. világháború áldozata 1944-ben, nagyon kevesen tértek haza a halálgyárakból Magyarországra. Az idei esztendő a Holokauszt 80 Emlékév elnevezést kapta, hiszen nyolc évtizeddel ezelőtt kezdődött meg a magyar zsidóság elhurcolása a gázkamrákba. 
A deportálás előtt gettókba zárták a zsidókat. Bár embertelen körülmények között éltek az emberek, de még reménykedhettek abban, hogy egyszer véget ér a megpróbáltatásuk. A szenvedésről és a reményről dalok és versek is születtek a gettókban. Ezekből az alkotásokból, illetve a vészkorszak műveiből hallhatnak összeállítást az érdeklődők az Újfehértó Zsidó Múltjáért Kulturális Egyesület és a Nagykállói Zsidó Hitközség közös szervezésében szeptember 22-én, vasárnap 17 órától az újfehértói Nonprofit Közösségi és Szolgáltató Házban Gettómelódiák címmel. A kulturális egyesület egyébként ebben az évben már szervezett egy kiállítást a zsidók tárgyaiból a magyar holokauszt emléknapja alkalmából. A mártírmegemlékezésen fellép: Klein Judit (ének), Nagy Péter (klarinét), Neumark Zoltán (zongora). Az előadást megnyitja prof. dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, a vendégeket köszönti Blajer Gábor, a Nagykállói Zsidó Hitközség elnöke és Szoka Margit, az Újfehértó Zsidó Múltjáért Kulturális Egyesület elnöke. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában