Megemlékezés

2024.09.13. 10:48

Egy igaz ember, a népek jámbora volt Reviczky Imre

 A holokauszt 80. évfordulóján a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Irodája és a Nyíregyházi Zsidó Hitközség közös megemlékezést szervez Nyíregyházán szeptember 26-án.
A volt hadkiegészítő parancsnokság Bessenyei tér 15. szám alatti épülete falán elhelyzett emléktáblájánál arra a Reviczky Imre posztumusz vezérőrnagyra emlékeznek meg, aki a II. világháború vérzivataros éveiben tanúsított humanista tetteiért utóbb az „Egy igaz ember, a népek jámbora” elismerésben is részesítettek. Az 1957-ben 61 éves korában elhunyt Reviczky Imre Királyhelmec díszpolgára, egykor volt királyhelmeci, mátészalkai, nyíregyházi kiegészítő parancsnok is. A munkaszolgálatos zászlóaljparancsnoki beosztást 1943 tavaszán azért vállalta el, mert ahogy ő maga fogalmazott „segíteni akarok azokon, akiket a Mindenhatón kívül mindenki elhagyott”. Segített is. Emberszámba vette a társadalom által kivetetteket, a halálra ítélteket.
A zsidó embermentő Reviczky Imrét Izraelben másodikként emelték a Világ Igazai közé. Ezért szól érte szeptember 26-án ismét az ima, a zsidó hitközség hálája.
Az ünnepi megemlékezés 10 órakor a Himnusszal veszi kezdetét, amit a gyászima követ Csatlós Tamásnak. a Nyíregyházi Zsidó Hitközség kántorának tolmácsolásában. Emlékező beszédet mond Tóth Sándor nyugalmazott ezredes, az ünnepség pedig a koszorúk elhelyezésével zárul. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában