Vállalkozás

2024.09.05. 17:30

Az egyetem és a vállalkozók kézfogása

A gazdaság számára legfontosabb ismeretekkel vértezik fel a hallgatókat.

Megállapodtak a hallgatók felkészítésében (balról: dr. Szabó György, dr. Hárskuti János, Eppel János, Czomba Csaba)

Fotó: Fotó: Szarka Lajos

Szorosabbra fűzi együttműködését a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetesége (VOSZ) a Nyíregyházi Egyetemmel – erről írtak alá megállapodást a szervezet és az intézmény vezetői szerda este Nyíregyházán.

Az itt tartott háromnapos kihelyezett TOPVOSZ elnökségi ülésen részt vett az ügyvezető elnökség, jelen voltak a vármegyei elnökök, társelnökök, az ellenőrző bizottság tagjai, a tagozatvezetők és a szekcióvezetők. A zsúfolt szakmai program egyik legjelentősebb pillanata volt az egyetemmel kötött megállapodás.

– A város, a régió és az ország számára egyaránt meghatározó tényező a Nyíregyházi Egyetem, ahol a tudományos kutatás és oktatás mellett élő kapcsolatokat építünk ki a vállalkozói világgal, különös tekintettel korunk technológiai és innovációs kihívásaira – kommentálta az ünnepélyes pillanatokat dr. Szabó György rektor.

Terítéken az MI

Hozzátette: nagyon fontos, hogy a végzett hallgatók a munkaerő piacán megfelelő lehetőséghez jussanak, a gazdasági, vállalkozói szféra pedig olyan fiatalokra építsen, akik kellőképpen fel vannak készítve a XXI. század kihívásaira. Nemcsak elméleti tudással, hanem gyakorlati ismeretekkel, innovatív, modern módszerekkel. Az informatika, a kommunikáció, üzleti tudományok, a vállalkozásfejlesztés teljes ismeretanyagával látják el a hallgatókat a VOSZ segítségével.

Dr. Hárskuti János, a Nyíregyházi Egyetem elnöke konkrét példákkal érzékeltette a kis- és középvállalati szektorral, a vállalkozói szférával kiépített interaktív kapcsolatokat, az ehhez igazított képzési palettát. Ebben megjelenik a startup módszertan a legkorszerűbb, gyakorlatból merített tudásanyaggal, míg az e-mobilizáció ötféle specializációjának a kidolgozása és a véglegesítése a szenátus asztalán vár jóváhagyásra. Elsők között indítanak mesterséges intelligencia képzést, itt is a kkv-szektort helyezve a középpontba. Az idők szavát és a lehetőséget a fiatalok is megértették, ezt jelzi az egyetemre jelentkezők növekvő száma, de külföldről is erősödik az érdeklődés, immár 23 országból érkeznek ide hallgatók.

Pénz és szakmai segítség

Eppel János, a VOSZ elnöke azt emelte ki, hogy az elmélet és a gyakorlat összekötésével erősebb hídszerepet töltenek be a gazdaságszervezésben. A vállalkozóknak szükségük van a tudáscentrumokra, a jövő ott pallérozódó munkaerejére, ezért az egyetemi oktatást folyamatos együttműködés keretében segítik, beleértve az elmélet és a gyakorlat napi szintű összekötését és a folyamatos tudástranszfert. Ebben nagyobb hangsúlyt kap a regionalitás, vagyis a helyi szereplők bevonása, akik nyilván tudnak egymásról, de a rendszert, a kereteket formálja a VOSZ, és ad meg hozzá minden pénzügyi és szakmai segítséget.

Czomba Csaba, a VOSZ társelnöke, vármegyei elnöke is egy konkrét példát említett: az egyetem és a Primom Alapítvány hagyományos rendezvénye az agrofórumot, ebbe bekapcsolódik a vállalkozói érdekképviselet agrártagozata is. Ez már határon túli együttműködés bővítésével is kecsegtet, egyetemi és gazdasági oldalról egyaránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában