Tárlat

2024.09.17. 09:19

Hazánk sorsfordító eseményei képeken

A vándorkiállítás részeként, a levéltári dokumentumokhoz kapcsolódóan online elérhető, interaktív tartalmak várják a felnőtteket és a gyerekeket.

Szon.hu

Megelevenedik a múltunk

Fotó: kultura.hu

A megyei levéltárban szeptember 19-éig látható a Magyarul Európában címet viselő tárlat, amely korabeli dokumentumok digitális másolatait tárja a nézők elé. A húsz installációból álló törzsanyagot minden alkalommal három elemmel egészíti ki a kiállításnak éppen otthont adó vármegye, ezúttal Szabolcs-Szatmár-Bereg. Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat keretében létrejött tárlat felvillantja azokat a sorsfordító eseményeket, amelyek az elmúlt 1100 évet meghatározták, felidézi az uniós csatlakozás előzményeit, magát a folyamatot és annak hatásait is. A kiállítás olyan témákat ölel fel, mint a középkor, a reformáció, az oszmán hódítás és hatása, a felvilágosodás, a modern állam létrejötte, a kultúra, a sport, a tudomány, az ország szerepe Európa újraegyesítésében, az 1956-os forradalom és az 1989-es határnyitás. A vándorkiállítás részeként, a levéltári dokumentumokhoz kapcsolódóan online elérhető, interaktív tartalmak várják a felnőtteket és a gyerekeket, így az érdeklődőknek lehetőségük nyílik arra is, hogy a számukra izgalmas témákban elmélyedjenek, a kiállítás molinóján elhelyezett QR-kód beolvasásával, okoseszközeik segítségével ugyanis könnyen és gyorsan elérhetik a kapcsolódó levéltári feladatokat és játékokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában