Bölcsődeátadás

2024.09.11. 17:30

A nevetés helyszíne, a nyugalom forrása

Több mint 600 millió forint támogatásból készült el Mátészalka új, egyházi fenntartású bölcsődéje.

Száraz Anita

A 42 férőhelyes bölcsődét szerdán adták át

Fotó: Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc

Kis kezedet add kezembe, befogadlak a szívembe – ezt énekelték a Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde ovisai a szerdai ünnepségen, amikor pedig táncolni kezdtek, egyikükhöz odaszaladt a kishúga, aki vendégként volt jelen az eseményen. Ma adták át ugyanis ünnepélyesen az új bölcsődét, az eseményen pedig természetesen az intézmény kis lakói is részt vettek. A három csoportszobából álló, 42 férőhelyes, energiatakarékos okosépület összesen 603 millió forintos hazai és uniós támogatásból épült meg és 8 új munkahelyet teremtett.

Palánki Ferenc, Koncz Zsófia, dr. Hanusi Péter, Fülöp Attila és Dienes Béla László
Fotó: Dodó Ferenc

Megduplázódott a számuk

– Amikor bölcsődét építünk, a jövőt építjük – így fogalmazott Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, aki arról beszélt, az utóbbi 14 évben a családoknak nyújtott ellátások és szolgáltatások terén nagyot lépett előre az ország. – Több mint 66 ezer bölcsődei férőhely áll most rendelkezésre, dupla annyi, mint 2010-ben. Szabolcs-Szatmár-Beregben akkor 20 településen volt bölcsőde, most pedig 99 városban és községben bízhatják a három év alatti gyerekeiket a szülők hozzáértő, kiválóan képzett szakemberek felügyeletére. Az egyházak a szociális szféra több területén aktívan vannak jelen, a bölcsődék működtetéséből is kiveszik a részüket,  jelenleg 213 intézmény van egyházi fenntartásban, és nagyon fontos az a szemlélet, amit átadnak a rájuk bízott gyerekeknek – mondta a Szerencsen élő államtitkár, aki a város nevével fémjelzett csokikat hozott a kicsiknek.

Négy intézmény közül választhatnak

Dr. Hanusi Péter sem érkezett üres kézzel, Mátészalka első embere Pöttyös Rudival lepte meg a bölcsiseket. – Amikor tíz évvel ezelőtt polgármester lettem, a gyerekeket már akkor beíratták a bölcsődébe, amikor megszülettek, mert alig voltak férőhelyek. Szerencsére ma már négy intézmény közül választhatnak a szülők, a most átadott épület pedig a város egyik gyöngyszeme lesz. Köszönet jár a debrecen-nyíregyházi egyházmegyének, hiszen az elmúlt évek alatt nagyon fontos stratégiai partnereink lettek: sok eredményt értünk már el közösen és új tervekből sincs hiány – mondta dr. Hanusi Péter, aki hozzátette: bízik abban, hogy a kicsik mindennapjai vidáman telnek majd az intézményben. 
– Ez egy új otthon, egy új kezdet – jelentette ki Dienes Béla László, a Széchenyi István köznevelési intézmény igazgatója, aki szerint a bölcsőde nem csupán egy intézmény: a hit és a szeretet szimbóluma. A gyerekek számára a nevetés és a fejlődés helyszíne, a szülőknek a nyugalom forrása.

A kicsik énekeltek és táncoltak
Fotó: Dodó Ferenc

Többszörösen megtérül

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett: az egy évvel ezelőtti alapkőletételen arról is beszélt, bízik abban, hogy rövid időn belül le lehet zárni az ukrajnai háborút – ez azóta sem történt meg. – Pár kilométerre a magyar határtól bunkereket kell kialakítani, szerencsére mi bölcsődéket építhetünk. Ez az ünnep nemcsak Mátészalka számára fontos, hanem az egész országnak, hiszen lehetőséget ad arra, hogy több gyerek szülessen, ami pedig sorskérdés. Nekünk az a feladatunk, hogy minden olyan szolgáltatást biztosítsunk, amire a családoknak, a gyerekeknek szükségük van. Ebben az egyházakkal szövetségben dolgozunk, és minden egyes forint, amit a szociális szférára költünk, többszörösen megtérül – tette hozzá. 
– Kilenc éve vettem át az egyházmegye vezetését, és az egyik legfontosabb feladatomnak a családok támogatását tartottam, ehhez pedig oda kell figyelni az intézményekre: a bővítésükre, felújításukra – fogalmazott Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök. – Az élet szolgálata a legfontosabb feladatunk, ehhez pedig szeretettel kell a családok mellé állnunk. Annak örülünk, ha másokat látunk örülni, a bölcsődeátadásnál pedig kevés jobb alkalom van erre – mondta. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában