Egészség

2024.09.17. 17:30

Egy nap az egészségünkért és a kórházért

Nyíregyháza lesz október 5-én a 106. Egészségváros, ahol adománypontok járnak minden résztvevőnek.

Szon.hu

Tavaly Mátészalkán volt nagy sikere a Richter Egészségváros programnak

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Dodó Ferenc, archív

„Egészség ezreknek, milliók a kórháznak.” Ki ne ismerné a mottót, amely az elmúlt 15 évben egyet jelent az egészségtudatossággal, a betegségmegelőzéssel, ami egyben adomány is a helyi kórháznak?

Richter Egészségváros
A programot bemutató sajtótájékoztatón Gál-Olasz Sarolta, Jászai Menyhért és dr. Francz Monika
Fotó: KM / Forrás:  Kelet-Magyarország

Minden pontot ér

Október 5-én, szombaton Nyíregyháza szívébe, a Kossuth térre érkezik a Richter Egészségváros programsorozat, ami lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon és előadásokon. Ezzel nemcsak a saját egészségükért tehetnek, de a Jósa András Tagkórházat is támogathatják. Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 500 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3, 5 millió forintos adományalap. A részletekről kedden a városházán tartottak sajtótájékoztatót, melyen Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere arról beszélt, a megyeszékhely sportos város és nagyon fontos, hogy egészséges is legyen. – Nálunk a sport és az egészség kéz a kézben jár, számos olyan programot szervezünk a kötelező feladatokon túl, amely az egészség megőrzését szolgálja. Napi kapcsolatban vagyunk a Jósa András kórházzal is, mert az alapellátás és szakellátás egymásra épül és akkor a leghatékonyabb, ha jó az együttműködés – mutatott rá egy fontos tényezőre az alpolgármester. Arra kérte a nyíregyháziakat, minél többen regisztráljanak és vegyenek részt a programokon, mert ezzel nem csak a saját egészségükért, hanem a nyíregyházi kórházért is sokat tehetnek.

Kórtermeket fejlesztenek

– Ennek a napnak csak nyertesei lesznek – hangsúlyozta dr. Francz Monika. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház orvosigazgatója elmondta, a kórház nem csak orvosokkal, szakdolgozókkal járul hozzá a szűrővizsgálatok (többi között prosztata, bőr- és körömgomba, migrén, neuropátia) elvégzéséhez, a tanácsadáshoz, valamint a szakmai előadásokhoz, hanem külön csapat abban segít majd, hogy akinél olyan elváltozást vagy értéket találnak, amely további vizsgálatot igényel, ott a helyszínen a szakrendelésre időpontot is foglalhassanak. – Izgalmas, magas színvonalú és értékes program vár mindenkit október 5-én, a nap végére összegyűlt adományt pedig a kórház azon kórtermeinek árnyékolástechnikai fejlesztésére fordítjuk, ahol a klimatizálás nem megoldott – árulta el az adománycélt az orvosigazgató, s mint kiderült, amikor erről döntöttek, a hőséghullám nehezítette meg mindannyiunk életét, így nem volt kérdéses, mire fordítsák az egészségforintokat.

Sétával indul a nap

– Hiánypótló programunkat 15 évvel ezelőtt indítottuk útjára, hogy a magyar lakosok egészségtudatosságának erősítésére, a prevenció fontosságára és a rendszeres szűrés jelentőségére hívjuk fel a figyelmet – erről már Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR, CSR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetője beszélt. Mint kiemelte, az Egészségváros nemcsak missziójában egyedi, ahhoz pedig, hogy minél nagyobb mértékben tudják támogatni a hazai egészségügyet, már a rendezvényre első belépésért 1.000 forint értékű adománypontot jár, sőt, aki a 9 órakor a Búza téri Piactól induló sétát is megteszi, máris 1500 ponttal lesz gazdagabb és gyarapítja a délután 17 óráig folyamatosan gyűlő adományt, melynek átadása 17.30-kor lesz a Kossuth téren. Az is tehet az egészségéért és gyűjtheti a pontokat, aki személyesen nem tud elmenni az Egészségvárosba, hiszen A Richter Egészségváros – Nyíregyháza hivatalos Facebook eseményben követhetők lesznek élőben az egészségmegőrzéshez kapcsolódó beszélgetések és előadások. A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra pszichológus a hétköznapok során hasznosítható megküzdési stratégiákról, Jaksity Kata a lelki egyensúly megőrzéséről tart motivációs előadásokat. Molnár Andrea táncművész és Katus Attila aerobik-világbajnok életmódtanácsait is meghallgathatják a helyszínre érkezők, akiket meg is mozgatnak a neves vendégek. A KórházSuli a tartósan beteg gyerekek oktatási rehabilitációjáról szóló előadással készül a résztvevők számára – sorolta Gál-Olasz Sarolta. 

Az Agora előadósátorban a nyíregyházi kórház szakemberei olyan témákat járnak körbe, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó lesz a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is. Természetesen a kisebbekről sem feledkeznek meg a gyerekeknek is remek programokat kínálnak október első szombatján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában