Ifjúsági program

2024.09.17. 17:12

Szakmai párbeszéd az ifjúságról

Szakemberek, diákok és tanárok bevonásával dolgozzák ki a fiatalok helyben maradását elősegítő programot.

Miklós István

Közös gondolkodásra hívják a diákokat és a tanáraikat is

Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

– A városnak határozott elképzelése egy olyan program megalkotása, ami a tanárok véleményére is épít, és ami segít abban, hogy a diákok a Nyíregyházán megszerzett tudást a városban kamatoztassák – mesélt egy új, a fiatalok helyben maradását elősegítő kezdeményezés alapjairól dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere kedden, a Mustárház, a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda és a vármegyeszékhely közös rendezvényén. A Szakmai párbeszéd az ifjúságról elnevezésű eseményen oktatási intézmények is képviseltették magukat, és közösen gondolkodtak a diákokkal a város jövőjét előrelendítő megoldásokon. Dr. Ulrich Attila azt mondta, egy városnak csak akkor lehet jövőképe, ha a fiataljai nem csupán kivándorolni akarnak, hanem a tanulmányaik, és a tapasztalatgyűjtés után vissza is akarnak térni oda.

Épül a nyíregyházi brand

– Az önkormányzat rengeteg dolgot tett már annak érdekében, hogy a fiatalokat helyben tartsa. Azonban egy ilyen intézmény túl merev ahhoz, hogy lépést tartson a gyorsan és folyamatosan változó világgal, valamint az ebben élő fiatalokkal. Éppen ezért alulról jövő kezdeményezésekre van szükség. A szakmai szervezetekkel óriási munkába kezdünk, melynek célja egy olyan nyíregyházi brand építése, ami fiatalos, és adaptálható a helyi fiatalság számára. Ebben a munkában nagy szükség lesz a tanárokra, hiszen ők foglalkoznak a fiatalokkal nap mint nap. Ők tudják, mi jár az ifjúság fejében, mik az igényeik. A gyerekek „dolga”, hogy tanuljanak, vagy itt, vagy máshol, és aztán eldöntik, visszatérnek-e. A város feladata, hogy munkahelyeket és olyan lehetőségeket teremtsen, amelyek lehetővé teszik, hogy a fiatalok itt telepedhessenek le – hívta fel a figyelmet az alpolgármester, majd arról is beszélt, Nyíregyházán a következő években több ezer új munkahely jön létre.

Keresik a közös hangot

– Ezek önmagukban semmit sem érnek, fel kell őket tölteni, méghozzá elsősorban olyan emberekkel, akik kötődnek a városhoz, és itt képzelik el a jövőjüket. A szakemberekkel közösen kidolgozzuk a már korábban említett programot, s azt elküldjük majd az iskoláknak bírálatra. Arra kérem az érintetteket, hogy ez a bírálat valóban bírálat legyen, és olyan szemmel nézzék át a programot, és olyan javaslatokat tegyenek, amelyek Nyíregyházának a következő 10–15 évben a javára válnak. Ebben a munkában csak egyetlen út van a város vezetése előtt: támaszkodni az oktatási rendszerre. Ha megtaláljuk a közös hangot, olyan lehetőségek nyílnak meg előttünk, amelyek pozitívan befolyásolják majd a vármegyeszékhely sorsát – emelte ki dr. Ulrich Attila.

A rendezvény résztvevői megismerhették a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda működését is, méghozzá Takács Zsófia diákpolgármester prezentálásában. Az iroda célja, hogy a városvezetéssel együttműködésben pezsgő diákéletet hozzanak létre Nyíregyházán. – A helyi ifjúság problémáit és felvetéseit is eljuttatjuk az önkormányzathoz, melyekre közösen keressük a megoldást. Ennek legkiemelkedőbb fóruma a Diákparlament, ahol a város diáksága több szekcióban tevékenykedve dolgozik az aktuális programokon, problémákon és a megoldandó feladatokon. Több projektet is megvalósítottunk a közelmúltban. Jó kapcsolatot ápolunk Nyíregyháza testvérvárosainak diáktanácsaival, amit a számos közös program is jól szemléltet. Ugyanakkor nem csupán határokon átívelő projekteken dolgozunk: a közelmúltban a Családok Átmeneti Otthonában szerveztünk programokat a hátrányos helyzetű gyerekeknek. Szerettük volna feldobni a napjukat, és kicsit kiszakítani őket a szürke hétköznapokból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában