Nagyecsed

2 órája

A nehéz időkben sem választhatják el határok a református közösségeket

Határokon innen és túlról érkeztek hívek a reformátusok hagyományos találkozójára.

Szon.hu

Fotó: Miklós István

Immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Szatmár Határok Nélkül Református Találkozót szeptember 21-én, szombaton Nagyecseden. Az esemény istentisztelettel kezdődött a református nagytemplomban, ahol dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. A találkozó határainkon innen és túlról érkezett vendégeit Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke és Kovács Lajos, Nagyecsed polgármestere köszöntötte.
A polgármester arra hívta fel a figyelmet, az elmúlt évtizedekben sok település keresett jelzőket, hogy meghatározhassa saját identitását.

Feladatot kaptak az ősöktől

– Úgy vélem, Nagyecsed identitásában meghatározó szerepe van a református ősöknek. Ők nem csupán maradandót alkottak az elmúlt évszázadokban, de feladatot is adtak nekünk: megőrizni, ápolni és továbbvinni a protestáns hagyományokat – hangsúlyozta Kovács Lajos. A polgármester arra is kitért, a reformáció elsőként Szatmárban verte gyökereit hazánkban, és a református találkozó is egy példa arra, hogy komolyan veszik az említett feladatot.

– Mi, szatmáriak büszkén valljuk, hogy a hazai reformáció innen, a vármegyéből indult. Több zsinat után alakult ki az a reformátusság, amit napjainkban megélhetünk. Ezért büszkének kell lennünk a szatmáriságunkra és a magyarságunkra is – ezt már Fülöp István mondta el a jelenlévőknek.
Az elnök azt is elárulta, hogy nagyon nehéz időket élünk.

– Mindössze néhány éve minket, és az ez egész világot fenyegette a koronavírus, majd szinte még fel sem lélegezhettünk a járvány borzalmaiból, és kitört a háború hazánk szomszédjában. Ezt követte a konfliktus a Szentföldön, napjainkban pedig az árvíz fenyegeti hazánkat. Emberek maradnak hajlék nélkül szerte Európában. Sokszor esünk abba a hibába, hogy kritizáljuk a döntéshozókat, mert azt hisszük, ez a dolgunk. A mi feladatunk viszont az, hogy békét hozzunk a magunk kis mikroközösségeibe: a családba, a településre, a vármegyébe. Ez a rendezvény is az összetartozást hirdeti. Nem tudjuk megmondani, mit tegyen egy ország vezetője, az amerikai elnök, arra viszont figyelhetünk, hogy szeretettel öleljük meg egymást, amikor találkozunk. Így kell nevelnünk gyermekeinket is, és akkor ezer év múlva is megölelhetik egymást a közösség tagjai – világított rá a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke.

Lelkész, tudós, harcművész

Az istentisztelet után átadták a Milotai Nyilas István-díjat is, melyet az idén dr. Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese, Batiz község lelkésze kapott.
Dr. Király Lajos a Romániai Református Egyház zsinatának is tagja, ráadásul a tudományos életben is aktívan tevékenykedik. A doktori dolgozatát 2021-ben védte meg, amit akár az első Kárpát-medencei zeneterápiás anyagnak is tekinthetnénk. Két éve a Tokaj-Hegyalja Egyetem Neveléstudományi Karának egyetemi docense. A tudományos publikációit Magyarországon és Romániában megjelenő szaklapokban olvashatják az érdeklődők, az utóbbi időben elsősorban angol nyelven. A középiskolában megismerkedett a keleti harcművészetekkel, melyeket az egyetem befejezéséig aktívan gyakorolt is. A Szatmári Református Egyházmegyében azon dolgozik, hogy a határ túloldaláról autóbuszok induljanak, hogy térségünkben közös szentmiséken és ünnepségeken vehessenek részt az egyházmegye hívei – mutatták be dr. Király Lajos tevékenységét.

A díjazott az elismerés után arról beszélt, a bátorítás pedagógiájával kell élnünk nap mint nap.

– Éppen ezért mindig bátorítom az embereket, a diákokat, mindenkit, akit rám bíztak, hogy bár az előttünk álló út tartogat félelemet és kihívást, Isten mindig velünk van – ez a díj is erre emlékeztet – hangsúlyozta dr. Király Lajos.

A díjátadó után a résztvevők megkoszorúzták a templomkertben álló Rákóczi-emlékművet, majd megkezdődtek a programok a szabadtéri színpadon. A hagyományőrző csoportok műsora mellett a Szolgálat, illetve Holland Marcsi és zenekara koncertjét láthatta és hallhatta a közönség, majd Kovács Kati gondoskodott a fergeteges hangulatról. Napközben gasztronómiai bemutató, vidámpark, játszóház, kézműveskedés és játékos foglalkozások várták a családokat. 

Fotó: Miklós István

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában