Látássérült-ügy

1 órája

A cseh főváros a látássérültek szemszögéből

Prágában jártak a Vakok és gyengénlátók vármegyei egyesületének munkatársai, a jó gyakorlatokkal ismerkedtek.

Szon.hu

A látássérültek főként hallás és tapintás útján tájékozódnak, kulturális élményeket is így szereznek

Fotó: Illusztráció: KM

A cseh látássérültek életéről és három velük foglalkozó szervezet munkájával ismerkedtek meg a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének munkatársai szeptember elején. A prágai látogatás célja az volt, hogy a vármegyei delegáció – Nemes-Nagy Tünde elnök, Barkó-Szabó Judit, Gálné Imre Ibolya és az egyesület önkéntes segítői, dr. Csiky Nándor tolmács és Gál Gyula – teljesebb képet kapjon a Csehországban elérhető szolgáltatásokról, jó gyakorlatokról, de lehetőség nyílt tapasztalatcserére is.

Egyedülálló szolgáltatások

– Megnéztük a Láthatatlan Kiállítást, ahol a magyar igazgató, Küű Rita fogadott minket. Miután végigjártuk a tárlatot, beszélgettünk cseh látássérültekkel. Sok tekintetben eredményes eszmecserén ismerhettük meg a SONS, azaz a Vakok és Gyengénlátók Egyesült Szervezete munkáját, rendszerszintű működését és a látássérülteknek biztosított szolgáltatásait; a találkozón jelen volt az intézmény elnöke, Luboš Zajíc is. A Mathilda Alapítványnál Luboš Krapka igazgató fogadott minket, s bemutatta a vakvezetőkutya-kiképzést, valamint egy kerámiaműhelyt, ahol látássérültek dolgoznak – ismertette Nemes-Nagy Tünde a szakmai út részleteit, amire hazai támogatással, a 20 éve a látássérültek szolgálatában projektben nyílt lehetőség.

Jan Urbánek akadálymentesítési szakértő, Jan Šnyrych, a SONS alelnöke, Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke, Veronika Pokorná, a SONS ügyvezető igazgatója és dr. Csiky Nándor önkéntes segítő és tolmács
Fotó: Nemes-Nagy Tünde archívuma


A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete számos egyedülálló szolgáltatással büszkélkedhet. Ilyen a tanulást segítő hangos tananyagok, Braille-kiadványok összeállítása, szemléletformáló előadások és programok szervezése mellett a Telefotel, ami 2022-ben elnyerte a Kárpátok Alapítvány Civil Innovációs Díját. A telefonos információs szolgáltatás amerikai mintára működik 2019 februárjától. Az egyesület honlapján feltüntetett telefonszámot hívva meghallgathatók a hipermarketek heti akciói, a drogériák, gyógyszertárak kedvezményes kínálatai, nyolc tévécsatorna, valamint a Kossuth és a Bartók Rádió  műsorlistája, a segédeszközboltok kínálata, a heti időjárás-jelentés, valamint számos egyéb hasznos információ, amiket az önkénteseik, munkatársaik összegyűjtenek és felolvasnak. 

Programok látássérülteknek

Nemes-Nagy Tünde szívügyének tekinti, hogy látó társaikhoz hasonlóan a látássérültek is kulturális élményekhez juthassanak. Nemrégiben podcast-sorozatunk vendégeként mesélt arról, milyen egy akadálymentes koncert, kiállítás. 
– A koncert helyszínén az audionarrátor elmondja nekünk, hol vagyunk, bejárjuk a színpadot és a környékét, megmutatja, hol találjuk a fontosabb helyiségeket. Elmagyarázza azt is, milyen a színpadkép, hogy néznek ki a zenekari tagok, és ha nyitott a banda, találkozunk velük, különleges hangszereket hoznak ki nekünk, képeket készítünk velük. Óriási élmény, hiszen erre máshol, máskor nincs lehetőségünk. Egyesületünk akadálymentes projektjéhez több szórakozóhely és kulturális intézmény csatlakozott, nemrégiben elérhetővé vált a Magyar Nemzeti Galéria állandó Csontváry-kiállításán az audionarrációs lehetőség is – árulta el Tünde, a tárlat egyik tanácsadója. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában