Autóvilág

2024.08.03. 08:07

Kézhasználat nélkül vezet a sztrádán?!

A Forddal szabadon autózhatnak a BlueCruise kézhasználat nélküli vezetéstámogató technológiával Európa kijelölt autópályáin

L. Tóth Lajos

Hands-off, eyes-on, azaz engedd el, és csak figyelj!

Forrás: Fotó: Ford

Az Európai Parlament engedélyezte, hogy az autósok 15 európai országban közlekedhessenek a Ford BlueCruise1 kézhasználat nélküli vezetéstámogató technológia segítségével. A mostani jóváhagyással az autósok összesen több mint 133 000 kilométernyi, úgynevezett Blue Zone szakaszon élvezhetik a rendszer kényelmét az erre kijelölt európai autópályákon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy miközben valaki Svédországból elautózik Olaszországba, közel 3000 kilométeren és több mint 25 órán keresztül vezethet úgy, hogy közben nem kell kormányoznia.

Azáltal, hogy a BlueCruise megkapta a megfelelő engedélyeket, és hogy az ezzel felszerelt új (2024-es évjáratú) Mustang Mach-E immár globálisan 20 országban kapható, ez a 2-es szintű, “hands-off, eyes-on” („engedd el, és csak figyelj”) jellegű, fejlett vezetéssegítő rendszer lett a legszélesebb körben elérhető ilyen technológia Európában. A technológiát 2023-ban vezették be Nagy-Britanniában, így kategóriájában a BlueCruise volt az Európában elsőként engedélyezett technológia, amely nagy sebesség mellett is valódi kézhasználat nélküli vezetést kínált. Spanyolországban a Ford az első autógyártóként kapott jóváhagyást a kézhasználat nélküli közúti közlekedés meghonosítására.

Napjainkban több mint 420 000 olyan Ford és Lincoln fut világszerte az utakon, amelyeket felszereltek a BlueCruise rendszerrel, és ezeket az autókat eddig mintegy 342 millió kilométernyi távon, összesen több mint 3,1 millió órán át vezették kézhasználat nélkül a tulajdonosaik - derül ki a márka hírleveléből.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában