Illegális bevándorlás

2 órája

A migráció a schengeni rendszert fenyegeti

A személyek és áruk szabad mozgása, azaz az Európai Unió egyik legfontosabb politikai, gazdasági és társadalmi vívmánya kerülhet veszélybe a végiggondolatlan EU-s migrációs politika miatt – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a TV2 Mokka című műsorában kedden reggel.

MW

Európába igyekvő illegális bevándorlók

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Alberto Valdés

Bakondi György felhívta a figyelmet: számos európai uniós ország - így a többi között Németország, Dánia, Csehország, Ausztria, Szlovénia, Olaszország - döntött a közelmúltban arról, hogy visszaállítja a határellenőrzést a migrációs nyomás miatt, ezek az intézkedések pedig a schengeni rendszert alapjaiban fenyegetik.

BAKONDI György
Bakondi György
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Rámutatott: 

az Európai Unió egyik legfontosabb vívmánya, hogy a személyek, áruk a belső határokon át szabadon áramolhatnak, az ellenőrzések visszaállítása ugyanakkor sok órás várakozásokat, a szállított áruk késve történő szállítását eredményezhetik.

Mindezeket az intézkedéseket az egyes tagállamok azért vezették be, mondta, mert az EU elhibázott migrációs politikát folytatott az elmúlt évtizedben, továbbá a külső határok védelme - Magyarország esetét leszámítva - sok helyütt nem is garantált, vagy nehezen kivitelezhető – utalt a tengerparti országokra.

Kiemelte: 

a kipróbált magyar gyakorlatot - azaz, hogy a migránsokat állítsuk meg a belépés előtt - nem tették magukévá a nyugat-európai országok, így egy még súlyosabb válsághelyzet alakult ki Európa számos országában. 

Terrorcselekményeket, a közbiztonsági helyzet romlását, nők elleni erőszakos cselekményeket, antiszemitizmust, a szociális ellátórendszer igazságtalanságát okozta a rossz politika

– sorolta.

Mindezek politikai tényezővé váltak sok országban, folytatta, ezért nemzetállami szinten kezdtek megoldásokat keresni. Ennek viszont az a következménye – hívta fel a figyelmet – hogy 

a visszaállított határellenőrzéseket miatt a schengeni térség mint intézmény került veszélybe.

Mint mondta, az egyes kormányok - érzékelve azt, hogy a lakosság türelmetlen, és nem viseli el a migrációs problémákat - intézkedéseket vezet be, de mindezek ellenére „a baloldal minden eszközt megragad annak érdekében, hogy továbbra is erőltesse a Soros-tervnek a végrehajtását”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában