Vitorlázó-baleset

2024.07.02. 07:00

Időben elhagyták a repülőgépeket

Az elegendő magasság és a pilóták felkészültsége segített megelőzni a komolyabb bajt.

Palicz István

A levegőben is be kell tartani a szabályokat!

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Havran Zoltán

Ahogy arról lapunkban és hírportálunkon is beszámoltunk, szerencsés kimenetelű repülő baleset történt szombaton Nagycserkesz térségében. Két vitorlázó repülőgép ütközött össze manőverezés közben, az irányíthatatlanná vált gépekből a pilóták ejtőernyővel kiugrottak, egyikük sértetlenül ért földet, a másik pilóta kisebb sérüléssel megúszta az esetet.
A történtekről a nyíregyházi Repülő és Ejtőernyős Klub elnökét, Hársfalvi Pétert kérdeztük, aki elmondta: az Albatrosz Vitorlázó Egyesület két rendkívül tapasztalt tagja érintett a rendkívüli eseményben, és a bevett gyakorlat szerint vizsgálják, elemzik ki, mi és hogyan történt fönt, a levegőben.

Csábító felhősor

– Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy a két pilóta komolyabb sérülés, baj nélkül megúszta az esetet, a rendkívüli helyzetre azonnal reagáltak és meghozták a helyes döntést. Természetesen azt is szeretné mindenki pontosan tudni, hogy mi okozta a balesetet, ezt a hatósági szakértői vizsgálattal együtt elemezzük mi is – mondta el lapunknak az elnök, aki az eddigi információit is megosztotta velünk.
Mindenekelőtt fontos tudni, hogy az egyesületnél a szigorú felkészítés és vizsga után is rendezeres időközönként felfrissítik az összes rendszabályt és eljárási gyakorlatot. Ezt az eset előtti napon, pénteken is megtették, miután Dunakeszi repülőterén egy héttel korábban tragikus kimenetelű baleset történt. Biztonsági értekezletet tartottak, melynek során minden műszaki, technikai és repülésbiztonsági szabályt, illetve vészhelyzeti eljárást közösen átvettek. Idén egyébként ez már a harmadik ilyen ismeret felfrissítő megbeszélés volt.
Így érkeztek el a szombati repüléshez, amely előtt minden az előírás szerint történt: kiírták a feladatot, amit szép időben repültek meg. Visszatérve Tokaj irányába ígéretes felhősor csábított még egy levezetésre.

Forduló közben ütköztek

Nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező, átlagon felüli munkabírással bíró, szakmailag és emberileg is kiváló pilóták vezették a gépeket, akik mindig nagy figyelemmel és fegyelmezetten repülnek. A fiatal növendékek is példaképként tekintenek rájuk, elismerik a tudásukat, amelyet végül ennek az esetnek a kimenetele is igazol.
Repültek nyugati irányba, kb. 1000-1200 méter magasságban siklottak a Tokaji-hegy irányába, majd amikor azt érzékelték, hogy nem emelnek már annyira a felhők illetve a termikek, úgy döntöttek, visszafordulnak. Az út nagy részében napfénnyel szemben repültek, és a forduló manőver közben a hátsó gép elveszíthette az első gépet szem elől. Valószínűleg kettős holttérbe kerülhetett, ami azt jelenti, hogy a hátul lévő gép orra alatt helyezkedik ez az előtte haladó gép, az elöl lévő gépnek pedig a háta mögé kerül az őt követő.

– Természetesen az ilyen helyzetet már meg kell előzni, de a levegőben mindig adódhatnak váratlan körülmények, a legalaposabb elméleti tudást is megzavarhatják előre nem látható, tudható helyzetek – szögezi le Hársfalvi Péter, aki maga is több évtizede repül, számos rekordot tudhat magáénak.

A hátsó gép szárnya ütközött az előtte haladó gép vízszintes és függőleges vezérsíkjával, összetörve azt. Azonnal reagálva, a protokoll szerint az első gép pilótája kiugrott, a mögötte lévő gép vezetője figyelte, ahogy kinyílik az ejtőernyője, majd ő is ledobta a kabintetőt és elhagyta a gépét. Ő ejtőernyős tapasztalatokkal is rendelkezett, ezért segítőszándékkal is követte társát – a többit majd a hivatalos vizsgálat kideríti, pontosan mi és hogyan történt.

A levegő rejtelmei

Az eset érthetően megviselte a klubot, de az egész magyar repülős társadalom is megkülönböztetett figyelemmel kíséri a történéseket. Ilyenkor bevett gyakorlat, hogy a rendkívüli eseményeket mindenki értékeli, hiszen a tanulságok másoknak is segítenek a hasonló eset megelőzésében, illetve a vészhelyzet sikeres kezeléséhez is újabb támpontként szolgálnak. A nyíregyházi klub szakmai munkája országos elismerésnek örvend, a közelmúltban harmadik helyezést szerzett a magyar vitorlázó kupán, három versenyzőjük pedig most indul el a következő nemzeti megmérettetésen. Kiváló oktatók és fegyelmezett, tehetséges növendékek alkotnak itt nagyszerű repülő közösséget, de sajnos miként az élet más területein, a véletlenek sorozatos és szerencsétlen egybeesése itt is „boríthatja a papírformát”, a gyakorlat különösen a levegőben állíthatja kihívás elé a legmagasabb elméleti felkészültséget is.

– A pilóták jól reagáltak a vészhelyzetre, jó döntéseket hoztak, az ejtőernyők működtek, mert bár nagyon ritkán van szükség rájuk, előírás szerint be voltak hajtva, elő voltak készítve a használatra. Ezt így tanítják évtizedek óta és most életeket mentettek – zárta összegzését a klub elnöke.

A két repülőgép sajnos megsemmisült, de rendelkeztek biztosítással, így az anyagi kár jelentős része megtérülhet. A legfontosabb azonban az emberi élet, ezeket a megfelelő felkészítés, tudás és hidegvér együtt mentette meg. Az esetet a rendőrség műszaki szakértők és a Közlekedésbiztonsági Szervezet bevonásával vizsgálja. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában