Vándorkiállítás

2024.07.11. 10:20

Gyergyószentmiklósra ért a Benczúr-vándortárlat

Hatodik állomásánál jár a Jósa András Múzeum Benczúr Gyula-emlékkiállítása.

Szon.hu

Két éve indult útnak a Benczúr Gyula-emlékiállítás, melynek hatodik állomása az erdélyi Gyergyószentmiklós

Fotó: a múzeum archívuma

A magyarországi helyszínek és Székelyudvarhely után Gyergyószentmiklóson mutatkozott be a múzeum gyűjteményéből összeállított kollekció. A tárlaton látható műtárgyak július 5-én érkeztek meg a Tarisznyás Márton Múzeumba, ahol a kiállítás társkurátora, Mohácsi Endre a szentmiklósi intézmény dolgozói segítségével rendezte meg a kiállítást. Benczúr tizenöt festménye mellett tizenhét grafika és tizenkét családi, személyes kötődésű műtárgyat is felvonultat a vándorkiállítás, mely két éve indult útnak – tudatta a nyíregyházi múzeum. 

Mohácsi Endre, a kiállítás társkurátora a gyergyószentmiklósi megnyitón
Fotó: a múzeum archívuma


A múlt vasárnapi megnyitón a város polgármestere, Csergő Tibor András elmondta, Benczúr Gyula műalkotásait korábban még soha nem mutatták be Erdélyben, és arra buzdította a látogatókat, hogy adják tovább a kiállítás hírét.

Minden életszakaszból egyet

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója a gyergyószentmiklósi kiállítás megnyitóján
Fotó: a múzeum archívuma

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója megnyitó beszédében kifejtette: a gyűjteményekben dolgozó szakemberek feladata az, hogy az ilyen és hasonló tárlatokkal népszerűsítsék a magyar kultúrát és az identitástudatot. Mohácsi Endre elárulta, a Madár Xiména művészettörténésszel összeállított vándortárlat pozitívuma, hogy a festőfejedelem életének minden szakaszából sikerült egy-egy műtárgyat bemutatni, így a látogatók összehasonlíthatják Benczúr Gyula gyermekkori, illetve időskori alkotásait is. 
Az emlékkiállítás november 15-éig tekinthető meg Gyergyószentmiklóson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában