Pedagógusnap

2024.05.30. 18:40

A jelenben a jövőért dolgoznak (fotók, videó)

A városi pedagógusnapi ünnepségen köszöntötték a kiemelkedő munkát végző oktatókat, nevelőket.

Bednárik Mónika

– Már édesanyám is a kertvárosi iskolában tanított, imádtam nézni, ahogy dolgozatokat javított, s óvodásként magam köré gyűjtöttem a gyerekeket és tanítottam őket – mesélte Horváthné Reményi Lívia, milyen hamar eldőlt, csak a pedagóguspályát választhatja. Harminckét éve tanít, visszatért egykori általános iskolájába, s ma is ugyanazzal a lelkesedéssel, elhivatottsággal és szeretettel oktatja, neveli, tanítja elsős és másodikos diákjait, mint tette azt pályája indulásakor, de ma már igazgató-helyettesi feladatokat is ellátja, mesterpedagógus szaktanácsadóként a vármegye sok iskolájába eljut, szakmai tanácsaival, ötleteivel segíti, támogatja a munkájukat.

Szeretve tanít

– A tanítónénik munkája a legnehezebb és egyben a leggyönyörűbb is. A frissen végzett pedagógusoknak mindig azt szoktuk mondani, annyi szeretet kapnak a gyerekektől, ami egy egész életre kihat – fogalmazta meg hivatásuk szépségét, s mint mondta: pedagóguspályájának elismerése, megpecsételése az Oktató-Nevelő Munkáért Vietórisz József-díj, amit csütörtökön vehetett át. Az ezer szállal a Kertvároshoz kötőtő pedagógus büszke arra, hogy folyamatosan nő a tanulói létszámuk, jelenleg 600 diákjuk van, valamint annak is, hogy sok fiatal pedagógus választja ezt a pályát és az ő iskolájukat. 
A titokra rákérdezve azt mondja, ez a tantestület munkájának az elismerése is, arra pedig nagy hangsúlyt helyeznek, hogy a szülőkkel jó kapcsolatuk legyen,  és az igényeikhez igazodva alakítják az iskola profilját. Kérésük volt, hogy a nyelvet és az informatikát fejlesszék, mert ez a húzóerő a jövőre nézve.
– Tőlünk a gyerekek úgy mennek ki, hogy középfokú angol nyelvvizsgájuk van. Ezt ingyen biztosítjuk számukra – tette hozzá a kitüntetett pedagógus, aki szeretve tanít.

A legnemesebb hivatás

– Ez a nap az önök elismeréséről, köszöntéséről szól, önökről, akik szível-lélekkel, elhivatottsággal dolgoznak a jelenben a jövőért, a gyermekeink oktatásáért, neveléséért – fogalmazott pedagógusnapi ünnepi köszöntőjében dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza polgármestere kifejtette, a pedagógusok a legnehezebb, legszebb és legnemesebb hivatást választották, amiről csak elismeréssel lehet szólni.
– A mai világban, amikor minden változik – a tárgyi eszközök, a feltételek, a tananyagok és az elvárások – egyre inkább felértékelődik a pedagógusok munkája, hiszen nemcsak a tudást kell átadni a diákoknak, hanem sokszor iránymutatást, támogatást annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő értékrenddel és tudással megtalálják a saját hivatásukat, amiben sikeres és boldog felnőtté válhatnak – mutatott rá az óvónők, tanárok, oktatók munkájának fontosságára a városvezető. Mint mondta: öröm és büszkeség, hogy ilyen pedagógusok vannak Nyíregyházán, a köszönet mindenkinek jár.
A megyeszékhely vezetése pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy az oktatási és nevelési intézményekben a munkakörülményeket, a tanítás lehetőségeket minden módon segítsék, támogassák, így mostanában megtörtént 9 iskola kisebb-nagyobb felújítása, 3 kollégium korszerűsítése. A tornaterem felújítási program 16 intézményt érintett, valamint elkészült 14 szabadtéri pálya és 6 szupermenza is – hangzott el az ünnepségen. 

A jövőről szólva dr. Kovács Ferenc hangsúlyozta, szeretnék a fiatalok elvándorlását véglegesen csökkenteni, amihez hozzájárulhat, hogy a Nyíregyházi Egyetem több mint 3100 hallgatói létszáma szeptemberre 5000-re nő, s olyan tudást szerezhetnek, amit helyben, a munkaerőpiacon is hasznosítani tudnak. Új beruházások révén új munkahelyek jönnek létre, nagy szükség van a képzett munkaerőre – mondta, és hozzátette: a Nyíregyháza hazavár program az első lakáshoz jutókat támogatja – említtette a polgármester, aki  annak a reményének is hangot adott, hogy a pedagógusokkal együttműködve komoly eredményeket fognak elérni. 
A Nyírség Táncegyüttes utánpótlás csoportjainak műsorával ért véget az ünnepség a Váci Mihály Kulturális Központban. 

Díjazottak

Nyíregyháza Kiváló Pedagógus Margócsy Emil-díj: 
Nagyné Mussó Judit, Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium francia szakos tanára
Oktató-Nevelő Munkáért Vietórisz József-díj: 
Horváth Judit, a Tündérkert Keleti Óvoda Orgonasíp Tagintézményének igazgatója
Horváthné Reményi Lívia, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézményének tanítója, igazgató-helyettese
Szabó Mónika Margit, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézményének magyar-nyelv és irodalom - angol szakos tanára, drámapedagógus
Antal Józsefné, az Északi ASZC Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola szakmai oktatója
Boros Krisztina, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tanára, szaktanácsadó

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában