Mátészalka

2023.07.04. 17:30

Minden, ami Szatmár-Bereg

A mátészalkai egyesület arra vállalkozott, hogy a Szatmár-Bereg kulturális és gasztronómiai kincseit összefogja és életben tartsa.

Fotó: Dodó Ferenc

Egy különleges, nemrégiben alakult egyesület mutatkozott be kedd délután Mátészalkán, a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház dísztermében: a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület itt tartotta a mátészalkai termelői boltja és kreatív szolgáltató irodája megnyitó ünnepségét. A rendezvényen részt vett dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere, Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke és Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke is.

– Hetek óta érdeklődve figyeltem, mi fog ott megszületni. Szatmár fővárosának a polgármestereként, de tősgyökeres szatmári emberként is szívügyemnek tekintem, hogy Mátészalkának és térségének értékeit megőrizzük, de közben olyan köntösbe is öltöztessük, ami vonzóbbá teszi ezt a vidéket, még jobban felkelti az érdeklődést a kincseink iránt. A Fény városa, a Hollywood bölcsője a szlogenünk, az ehhez kötődő rendezvényeink is ezt a célt szolgálják. Azon dolgozunk, hogy Mátészalka neve még ismertebb legyen. A Fényes Napok, a nemzetközi filmfesztivál, és számos esemény megvalósult és a folyamatban lévő fejlesztéseink a város turisztikai vonzerejének növelését szolgálják. Nekünk, akik itt élünk a Tündérmezőn, ahogy Móricz Zsigmond nevezte az országnak ezt a csücskét, sok kötelességünk van: a hagyományok megőrzése mellett elengedhetetlen a megújulás, a fejlődés, és annak elérése, hogy az újabb és újabb generációk is kötődjenek ehhez a vidékhez, itt képzeljék el az életüket. Fontos, hogy biztos megélhetést találjanak, tudásukat, tehetségüket itt kamatoztassák. Ez Mátészalka és Szatmár-Bereg jövőjének is a záloga – fogalmazott dr. Hanusi Péter. Köszöntője végén kiemelte, a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület munkatársai és a szorgos szatmár-beregi kézművesek, akik megtöltik majd termékeikkel az üzlet polcait, ehhez járulnak hozzá, erre mutatnak jó példát.

Seszták Oszkár úgy fogalmazott: a vármegyei önkormányzat és az egyesület céljai közösek: ez pedig a helyi identitás megőrzése és tovább erősítése.

– Elkészült, és folyamatosan bővül a vármegyei önkormányzat helyi termékeket, termelőket összegyűjtő katasztere. Jelenleg hatvanan regisztráltak, de ezt a számot szeretnénk a jövőben tovább bővíteni, akár határon túli termelőkkel is – emelte ki Seszták Oszkár, aki hozzátette, a helyi értékek megőrzését igyekeznek munkahelyteremtéssel egybekötni, erre az elkövetkező időszak TOP Pluszos pályázatai remek lehetőséget biztosítanak majd.

– Egy település, egy térség, egy vármegye identitásának a helyi közösségek jelentik az alapját. Nem szabad természetesnek venni a régmúlt értékeit, kincseit, azokkal nap mint nap foglalkozni kell, folyamatosan a köztudatban kell azokat tartani – nyomatékosított Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

A köszöntők után Pótor Melinda, a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület elnöke röviden bemutatta a munkájukat, beszélt a termelői bolt és a szolgáltató iroda célkitűzéseiről is.

– Minden kistermelő, kézműves értéket képvisel. A mai elgépiesedett világunkban nagyon nagy figyelmet kell fordítanunk a tárgyalkotó kultúrára, hogy gyermekeinknek ugyanolyan fontos legyenek az otthonról hozott, a tájegységünkön megismert hagyományaink, mint nekünk. Az egyesületünk arra vállalkozott, hogy Szatmár-Bereg kulturális kincseit összefogja és életben tartsa, s hogy a helyi temékeket népszerűsítse – mondta Pótor Melinda. Hozzátette, a hetven négyzetméteres üzletben nem csak lekvárok és más helyi termékek kaphatóak, de olyan szolgáltatásokat is megtalálnak ott az érdeklődők, melyek a térség kulturális identitását erősítik. 

TG

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában