szon.hu PODCAST

2023.03.24. 20:00

Ott vannak, ahol kell a segítség, támogatás

Podcast: Gurály Edinával, a Magyar Vörökereszt vármegyei igazgatójával.

Fotó: Pusztai Sándor

Véletlenszerűen tíz embertől kérdeztük meg, hogy mi jut eszükbe a Vöröskeresztről. Azonnal rávágták, ők szervezik a véradásokat. Hatan említették, hogy segítenek a bajba jutottakon, adományt gyűjtenek a rászorulóknak. Ketten itt jártak elsősegély-tanfolyamra, egy megkérdezett arra is emlékezett, hogy titkos házat működtetnek, ahol bántalmazott anyukák és gyermekeik élnek. A szervezet feladatairól és küldetéséről Gurály Edinával, a Magyar Vöröskereszt vármegyei szervezetének igazgatójával beszélgettünk. Nem reprezentatív a rögtönzött, felmérésünk, azt azonban jól mutatja, hogy elsősorban a véradásokkal kötik össze a legnagyobb humanitárius szervezetet.

– Kétségtelen, hogy ezzel szereplünk a legtöbbet a médiában, erre irányul a legnagyobb figyelem – reagált a felmérésre Gurály Edina. A Magyar Vöröskereszt vármegyei igazgatója elismerte, hatalmas feladat, hogy napról napra, hétről hétre biztosítsák a szükséges vérmennyiséget, ami a vérre, vérkészítményre váró betegeknek jelent életmentő segítséget. Nagy kihívásnak nevezte, hogy a fiatal korosztályt is bevonják a donorok körébe, s azt látják, főként irányított véradással lehet őket elérni, de ilyenkor mindig abban bíznak, lesz következő alkalom, mert átérzik, milyen fontos dolgot és jót tettek.

Tavaly új és korábban soha nem látott kihívás elé állította az élet a Vöröskereszt munkatársait és önkénteseit, hiszen az első pillanattól segítették az orosz–ukrán háború borzalmai elől menekülőket, s teszik ma is.

– S miközben az első időszakban éjjel-nappal a határon teljesítettünk szolgálatot, a mindennapi feladatokat is el kellett látnunk. Mert nem állt le a véradásszervezés, a rászorulók támogatása, működött a krízisközpontunk, gondoskodtunk a titkos házunkban élőkről, akik közül bárki bekerülhet a félutas házunkba, ami azt jelzi, munkája van, önállóan is megáll a lábán, képes ellátni önmagát, a gyermekét. Minden tevékenységünkben a kulcsszó a segítség.
KM

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában