Kisvárda

2021.10.23. 10:00

Szent László korát idézik a várdai vitézek

Az 1085-ös esztendőt elevenítik fel – akkor győzte le a kunokat a lovagkirály Kisvárda mellett.

Mi

Az egyesület tagjai gyakori résztvevői a középkort idéző bemutatóknak | Fotó: egyesület

– Az egyesületünk cserkészekből és a középkor iránt érdeklődő fiatalokból verbuválódott még 2010-ben, de akkor még csak egy baráti társaság voltunk. Szent ­László korát jelenítjük meg, azon belül is az 1085-ös esztendőt, amikor a lovagkirály Kisvárda mellett győzte le a kunokat – engedett betekintést a Kisvárda Vitézei Kulturális Egyesület történetébe Benő Zoltán, az egyesület elnöke.

Hozzátette: iskolákban és táborokban rendszeresen tartanak bemutatókat, ahol megismertetik az érdeklődőkkel a kor viseleteit, fegyvereit és életmódját.

Recepteket keresnek

– A közelmúltban Tégláson vettünk részt a VIII. Városok Viadala elnevezésű nemzetközi íjászcsapatversenyen, ahol ötfős csapatok mérték össze tudásukat. A versenyre Kárpátaljáról, Erdélyből és a Felvidékről is érkeztek csapatok. Mi az íjászat tradicionális módját mutatjuk be, de ma már nemcsak a vívás és harcászat a tevékenység része, hanem többek között az ételeket is megjelenítjük egy-egy rendezvényen.

Az egyesület tagjai gyakori résztvevői a középkort idéző bemutatóknak | Fotó: egyesület

– Elég kevés írásos forrás maradt fenn a Szent László korabeli receptekről, jelenleg is kutatjuk ezeket. Addig is a lengyel és a környékbeli leírásokkal dolgozunk – tudtuk meg az elnöktől, aki a Városok Viadaláról is mesélt lapunknak.

Elmondta, a rendezvény vezérfogadással indult, a Keleti Gyepű anyaegyesület vezére vonult be. A korhű ruházat és szertartások – mint amilyen a táltosok és a görögkeleti pap áldása – tették izgalmasabbá az eseményt. Az idén 49 csapat vett részt a viadalon, de jutott idő szakmai előadásokra és bemutatókra is – ismertette a verseny programját Benő Zoltán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!