Hirdetés

2 órája

BPS-fogsor: maximális kényelem és esztétikai élmény svájci technológiával

Fogaink elvesztése komoly kihívást jelent, mivel azok nemcsak az étkezésünk minőségére vannak hatással, hanem az önbizalmunkra is. Szerencsére a modern fogászat olyan megoldásokat kínál, amelyek nemcsak kényelmesek, de természetes megjelenést is biztosítanak. Ilyen innováció a BPS- (Biofunctional Prosthetic System-) fogsor.

PR cikk
 

Fogai elvesztése után rengeteg páciensünk kivehető fogsorok viselésére kényszerül. Vannak, akik egyszerű és gyors adaptációval megszokják a viselését és annak használatát. Sok esetben nem is az anatómiai viszontagságok vagy az elkészítés minősége befolyásolja a viselhetőséget, hanem sokszor emberi tényezőkön múlik. A legtöbb panasz az alsó kivehető pótlással van, mert annak viselése a legnehezebb. Kisebb a tapadási felület, de ott a nyelvünk is, ahogy az ajkunk mozgása is kedvezőtlen lehet az alsó fogsor viselésénél. Kellő kitartással és türelemmel még ilyen kedvezőtlen feltételek mellett is sokan képesek a kivehető fogsoraikat használni

– beszélt a hagyományos kivehető fogpótlásokról dr. Homoki Sándor, a Smile Design Center főorvosa, aki szerint leginkább azok tudják értékelni a BPS-fogsorok előnyeit, akik viseltek már kivehető fogsort, és érzik a különbséget a viselhetőségben és használatban.

Mi is ez a speciális BPS technológia tulajdonképpen?

A „Biofunctional Prosthetic System”, azaz a BPS egy új generációja a kivehető fogpótlásoknak. Egy speciális tudást igényel, mind fogorvosi, mind fogtechnikusi részen. Az Ivoclar cég fejlesztette és dolgozta ki, a technológiát hazánkba Rátonyi József fogtechnikusmester hozta be, aki nemzetközi szinten azóta oktatja is ezt. Egy belső képzés során jutott el a technológia a klinikánkra, azóta én magam is használom és fejlesztem a szakmai tudásom ezen a területen. A BPS-fogsorok a jobb és erősebb rögzítés érdekében a szájüreg izomzatait és a nyálkahártya elhelyezkedéseit használja ki. A megfelelő tapadást nemcsak a jó lenyomatnak, hanem köszönhető magának a technológiának is, amely arra van kiélezve, hogy funkcionálás közben mintázza le a szájképleteket, ami a későbbiekben, a fogsor kialakításában is megjelenik. Ez a szájképlet mindenkinél más és más: családon belül sincs két egyforma szájüreg, így nincs két egyforma eset sem.

Miben különbözik a BPS-fogpótlás a hagyományos fogsoroktól?

Az elkészítés első lépése a szájüreg analizálása, mikor megvizsgáljuk a mozgó és elmozdítható nyálkahártyákat, a csontos alapot az alveolus mentén, és a különböző szájképleteket, a lenyomatvételt pedig speciális lenyomatkanalakkal végezzük. A kétrétegű alginát-lenyomatvétel során megkapjuk az anatómiai lenyomatokat, majd egy „centryc try” harapásrögzítővel rögzítünk egy hozzávetőleges harapási viszonyt. Ezt követően a fogtechnikai laborunkban elkészülnek az egyéni lenyomatvételi kanalak, amelyekbe bele van építve a gnatométer „M”. A rendelőben egy különböző rétegezésű szilikonlenyomat készül, ennek a különlegessége, hogy egy zárt szájüreges lenyomat, és a pácienseknek különböző ajak- és nyelvmozgásokat kell elvégezniük, mint például csücsörítés, vicsorítás, nyelvmozgások jobbra-balra. Miután a beszédpróba is megtörtént, egy újabb különleges eljárási folyamat következik, mégpedig a centrális reláció meghatározása. Ennek fontosságáról majd egy külön cikkben fogunk írni. Lényege, hogy minden egyes nagyobb fogpótlás esetében mérhetetlenül fontos folyamat, mely az állkapcsok egymáshoz való térbeli viszonyát határozza meg. Ugyanezen a napon még a fogszínt és a fogformát is meghatározzuk, mégpedig a „Phoneres” foggarnitúrákból, melyek különlegessége, hogy nagy kopásállóságúak, és van bennük „Bleach” fehér szín, azaz a legfehérebb színekből is választhatnak a páciensek. Egy következő, már rövidebb vizit során megnézzük, a fogfelállítás hogyan is néz ki a szájüregben: ekkor még van lehetőség módosítani a fogak állásán, majd a következő alkalommal már át is tudjuk adni a kész fogművet pácienseinknek.

 

Hogyan kell viselni egy ilyen fogsort, mire kell odafigyelni?

Természetesen az átadást követően tájékoztatjuk pácienseinket a használatáról. Akik már viseltek különböző kivehető fogsorokat, azoknak könnyebb dolguk van, legnehezebb és legfurcsább azoknak a pácienseknek, akik első alkalommal kapnak ilyet. A normál beszédet úgy lehet leggyorsabban „megtanulni”, ha hangosan olvas a páciens, legalább napi két órát, és odafigyel arra, hogyan ejti ki a szavakat. A helyes és normál evést úgy tudja leghamarabb tökéletesen elsajátítani, ha egyszerre két oldalra osztja el az ételt, és a száj­üreg két oldalán rágunk. Nemcsak az egyik vagy csak a másik oldalon, hanem egyszerre a kettőn, mert ezzel elkerülhetjük a fogsorok megbillenését, és az étel sem kerül a fogsorok alá. Már akkor kezdjünk el enni, mikor még nem vagyunk éhesek, hogy oda tudjunk figyelni minden apró részletre. Az adaptáció elején az étel erős harapását ne erőltessük, inkább csak néhány héttel, hónappal később próbálkozzunk vele. Éjszaka is legyenek benn a fogsorok, nem tudja lenyelni senki. Ha tör vagy nyom valahol a fogsor, akkor érdemes bejönni a rendelőbe, hogy valamelyik orvos igazítson rajta, ez általában nem vesz sok időt igénybe. A tisztítást „Corega” tabletta és műfogsorkefe segítségével tudjuk a leghatékonyabban elvégezni, mégpedig langyos víz alatt. Semmilyen súrolóport nem szabad használni, a felületét nem szabad megkarcolni, mert azzal romlik a tapadás. A rögzített fogsornál természetesen nincs jobb, ezt ne feledjük el. Akinek csak elvégezhető, annak mindenkinek ajánljuk az „all-on-4 technológiát”, melyet egy korábbi cikkünkben már taglaltunk.

Nyugdíjasoknak

December 31-ig tart egy átfogó kampány, melyet kifejezetten nyugdíjas páciensei részére alkotott meg a Hotel Fürdőházban működő Smile Design Center fogászati és implantológiai klinika.

Sok kedvezménnyel és szuper csomagajánlatokkal próbálnak kedveskedni számukra, ezek kupon formájában megtalálhatóak a nyíregyházi rendelőjükben vagy a www.smiledesigncenter.hu weboldalon.

SMILE DESIGN CENTER
+36-20/483-8855
[email protected]
www.smiledesigncenter.hu
4431 Nyíregyháza-Sóstófürdő, Fürdőház tér 1.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában