Ukrán válság

2024.07.16. 09:11

Pénzjutalmat tűztek ki az amerikai harci gépek lelövéséért Oroszországban

874. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz katona Igla típusú hordozható rakétarendszerrel tüzel Ukrajnában

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Fotó: -

Ukrán tárca: aknamentesítő gépeket adott át egy amerikai cég

Az Egyesült Államok és Kanada kormánya által finanszírozott Tetra Tech amerikai cég aknamentesítő gépeket és egyéb berendezéseket adott át az ukrán Állami Különleges Közlekedési Szolgálatnak – adta hírül kedden az ukrán gazdasági minisztérium sajtószolgálata.

A közlemény szerint négy darab GCS-100-as típusú aknamentesítőt adott át az amerikai vállalat, tartozékkészlettel, valamint a gépek szállítására szolgáló traktorokat, JCB kotrógépeket és kisbuszokat az aknamentesítő szakemberek szállítására. A szállítmány értéke több mint 5,8 millió dollár.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette, hogy a GCS-100 távirányítású, könnyű súlyú aknamentesítő gép, amely még a nehezen megközelíthető helyeken is képes hatékonyan eltávolítani a taposóaknákat. 

Napi ötezer négyzetméter terület megtisztítására alkalmas.

Az Állami Különleges Közlekedési Szolgálat keddig több mint 115 ezer hektár területet aknamentesített, és 178 ezernél is több robbanótárgyat semmisített meg.

Georgiai kormánypárt alapítója: az ukrajnai harcok legfeljebb még egy évig fognak tartani

Az ukrajnai harcok legfeljebb még egy évig fognak tartani, illetve csak januárig, amennyiben az amerikai elnökválasztáson a republikánusok győznek – jelentette ki kedden Bidzina Ivanisvili, a Georgiában kormányzó Georgiai Álom párt alapítója.

Az Ukrajnában dúló háború legkésőbb egy év múlva ér véget, ha pedig az amerikai elnökválasztáson a republikánusok aratnak győzelmet, úgy már januárban

– hangsúlyozta a milliárdos üzletember pártja választási kampánymegnyitóján.

Ivanisvili egyben megjegyezte, hogy amint véget érnek a harci cselekmények Ukrajnában, el fognak tűnni a nézeteltérések Tbiliszi és Brüsszel, illetve Washington között és Georgia „a globális politikai szereplők érdeklődésének teljesen más tárgyává fog válni”. Mint mondta, egy éven belül alapvetően meg fognak változni a globális és a regionális érdekek, de Georgia tervei és kapcsolatai is.

Kedden a kormánypárt hivatalosan is bejelentette kampánya kezdetét az október 26-án esedékes georgiai parlamenti választásokkal összefüggésben.

Pénzjutalmat tűztek ki az amerikai harci gépek lelövéséért Oroszországban

Tizenötmillió rubel (mintegy 61 millió forint) jutalmat kapnak azok a katonák, akik elsőként lőnek le amerikai F-15-ös és F-16-os vadászgépet – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca ezt Ilja Potanyinra, a jekatyerinburgi székhelyű, olajkutaknál alkalmazott kerámiaeszközöket gyártó FORESZ vállalat ügyvezető igazgatóhelyettesére hivatkozva tette közzé. Maga Potanyin a Telegram-csatornáján emlékeztetett rá, hogy a cég 

korábban félmillió rubelt (több mint kétmillió forintot) fizetett a német Leopard-2-es és az amerikai Abrams harckocsik kilövéséért vagy zsákmányul ejtéséért az Ukrajnában harcoló Központi csapatcsoportosítás katonáinak. Az írta, hogy eddig 17 esetben osztottak ki ilyen jutalmat.

Az orosz védelmi minisztérium keddi közlése szerint az orosz erők a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre az elmúlt nap folyamán Ukrajnában, miközben 13 rohamot és ellenrohamot vertek vissza. A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1900 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg 13 tábori lőszerraktárt, három harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, egy francia CAESAR és lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, egy golyószóróval felszerelt JaK-52-es repülőgépet, hat amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, két francia HAMMER irányított légibombát, amerikai HIMARS sorozatvetők hét rakétáját, továbbá 28 légi drónt.

Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke a „különleges hadművelet” övezetében felkereste a Kelet csapatcsoportosítás vezetési pontját. A tábornok a védelmi minisztérium szerint méltatta az orosz erők Urozsajne visszafoglalásakor felmutatott teljesítményét, és ismertette az újabb feladatokat.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást, valamint sebesüléseket. Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megyei kormányzó közölte, hogy az ukrajnai háború kezdete óta a régióban több mint kétszáz civil vesztette életét, és több mint 1100 sebesült meg.

A fasiszták, azok fasiszták. Ennek megfelelően kell bánni velük, meg kell semmisíteni őket

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy, a világhálón megjelent videót kommentálva, amelyen az Azov elnevezésű ukrán nacionalista alakulat egyik tagja agyonlő egy, a földön ülő, fegyvertelen orosz katonát, a társai helyeslése mellett.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese keddi Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy az Azov tagjai számára nincs kegyelem, és hogy az orosz katona meggyilkolására csakis „totális kivégzésekkel” lehet válaszolni. Peszkov elmondta, hogy a hasonló atrocitásokról az orosz bűnüldöző szervek évek óta gyűjtik a bizonyítékokat.

Orosz tüzérek 152 milliméteres Mszta-B ágyúval tüzelnek Ukrajnában
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Az elfogott orosz katona agyonlövése ügyében az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított, Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos pedig felszólította Kijevet, hogy ellenőrizze a gyilkossággal kapcsolatos adatokat.

Oroszországban kedden távollétében 11 évi szabadságvesztésre ítélték Mark Fejgin ügyvédet, amiért rágalmakat terjesztett az orosz hadseregről. A bíróság felrótta neki, hogy 2022 áprilisában a Channel 9 televízióban azt állította, hogy orosz katonák civileket öltek meg a kijevi régióban lévő Bucsában, de egyéb, a „különleges hadműveletre” vonatkozó állítását is hamisnak minősítette.

Az SZK büntetőeljárást indított Jevgenyija Csirikova ökoaktivista ellen, ugyancsak az orosz hadsereg megrágalmazása címén. Az Észtországban élő Csirikova ellen a terrorizmus támogatása címén is büntetőeljárás folyik, ami miatt szövetségi körözési listára került.

Szergej Akszjonov, a Krím vezetője kedden közölte, hogy az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt régiót Szergej Karjakin sakknagymester és Jurij Nyimcsenko, a „különleges hadművelet” veteránja, Oroszország hőse fogja szenátorként képviselni az orosz parlament felsőházában.

Ukrán tisztségviselő: lelőtt orosz drónok roncsai okoztak károkat Kijev megyében

Az orosz erők keddre virradó éjjel újabb dróntámadást hajtottak végre az ukrán főváros, Kijev környéke ellen. A légvédelem által lelőtt egyik Sahid drón roncsai egy családi udvarra hullottak, kigyulladt a tarló, és gazdasági épületekben keletkeztek károk – közölte Ruszlan Kravcsenko, a Kijev megyei katonai közigazgatás vezetője a Facebookon.

Orosz katonák 100 milliméteres Rapira páncéltörő ágyút töltenek meg lőszerrel Ukrajnában
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

A tisztségviselő hozzátette, hogy lakott területeken kívül lehulló roncsokat is rögzítettek. „A polgári és létfontosságú infrastrukturális létesítmények nem sérültek meg” – összegezte Kravcsenko.

Az ukrán légierő a Telegramon arról tájékoztatott, hogy kedden az orosz hadsereg által Ukrajna ellen indított két Sahid csapásmérő drón „áttévedt” Fehéroroszországba. A Hajun fehérorosz katonai aktivitást figyelő portálon is megerősítettek ezt. Azt írták, hogy az első az éj folyamán lépett be, majd helyi idő szerint hajnali ötkor elhagyta az ország légterét Ukrajna felé. A másik a fehérorosz légtérben keringett, és több mint 300 kilométert repült. Elfogására felszállt egy Szu-30-as fehérorosz vadászbombázó és egy Mi-24-es helikopter. Július 11-e óta már négy orosz kamikaze drón lépett be Fehéroroszország légterébe – jegyezte meg a Hajun.

Az ukrán hírszerzés arról számolt be kedden, hogy kiberspecialistái önkéntes hackerekkel együtt előző nap támadást intéztek mintegy száz orosz internetes oldal ellen. Ezek közül 39 még most sem működik – tették hozzá. A közlés szerint a megtámadott oldalak zöme vállatoké, köztük a Lada gépkocsi forgalmazójáé.

Az orosz csapatok drónnal támadtak meg munka közben egy gázszerelő csapatot a déli Herszon megyében, Antonyivka településen – közölte a régió kormányzói hivatala. A támadásban egy gázszerelő és két helyi lakos megsérült. Olekszandr Prokugyin megyei kormányzó arról tájékoztatott, hogy reggel az oroszok egy piacra nyitottak tüzet Herszon városában. A támadás károkat okozott, de civilek nem sérültek meg – tette hozzá.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint két holttestet emeltek ki kedden a romok alól a Donyeck megyei Mirnohradban, amelyet vasárnap ért orosz csapás. Így a támadás halálos áldozatainak száma háromra nőtt.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta az 561 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett 13 orosz harckocsit, 44 tüzérségi fegyvert és 45 drónt.     

Több mint kétszáz YouTube-fiók blokkolásának feloldását követeli az orosz médiahatóság

Felszólította az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) a Google-t, hogy oldja fel orosz tömegtájékoztatási eszközök, hatóságok és közéleti személyiségek több mint 200 YouTube-fiókjának blokkolását.

A Roszkomnadzor a Google LLC vezérigazgatójának, Sundar Pichainak elküldte követelését több mint 200 olyan orosz tömegtájékoztatási eszköz, szövetségi hivatal, vállalkozás és sportklub, valamint közéleti, politikai és zenei személyiség YouTube-fiókjának feloldására, akik kifejezték támogatásukat az Oroszországi Föderációnak és a hatóságok tevékenységének

– hangzott az orosz hatóság által kedden kiadott közlemény.

Az orosz médiafelügyelet emlékeztetett rá, 2020 óta a videomegosztó 207 orosz forrással szemben alkalmazott korlátozásokat, közülük 83 ellen 2024-ben. Az intézkedések mások mellett az RT és az RBK tévécsatorna, a Shaman, Oleg Gazmanov és Julija Csicserina zenei előadó, Zahar Prilepin író, Artyemij Lebegyev tervező és blogger, valamint mások fiókját érintik.

A Roszkomnadzor sajtóosztálya rámutatott, hogy a korlátozó intézkedések alapvetően sértik az információ szabad terjesztése és az ahhoz való akadálytalan hozzáférés legfontosabb elveit. A korlátozásokat az orosz hatóság elfogadhatatlannak, a cenzúra megnyilvánulásának minősítette.

„A YouTube megalkuvást nem ismerő ruszofób politikát folytat. Mindig előnyben részesíti a nyugatbarát eszmék követőit, orosz bloggerek és újságírók fiókjait pedig magyarázat nélkül blokkolja. Nemcsak azok válnak áldozatokká, akik különböző politikai kérdésekben nyilvánítanak véleményt, de olyanok is is, akik elvileg jót mondanak Oroszországról” – hangzott a tájékoztatás.

Roszkomnadzor felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanakkor a YouTube videótárhelyen ma is több mint 61,3 ezer, Oroszországban tiltott anyag található blokkolatlanul. Ezek a hatóság szerint az ukrajnai háborúról szóló „hamis” információkat és „szélsőséges” anyagokat tartalmaznak, illetve „nem hagyományos szexuális preferenciákat” propagálnak, vagy gyermekeket és tizenéveseket vonnak be törvénysértő cselekmények elkövetésébe.

Szergej Lavrov: Oroszország kész az érdekek egyensúlyára törekedni a konfliktus rendezésében

Oroszország kész az érdekek egyensúlyára törekedni az ukrajnai konfliktus rendezésében – jelentette ki kedden Szergej Lavrov, az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnökségét ellátó Oroszország külügyminisztere New Yorkban.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Az orosz tárcavezető a „multilaterális együttműködés egy igazságosabb, demokratikusabb és tartósabb világrend kialakítása érdekében” című miniszteri szintű tanácskozáson beszélt erről.

A kölcsönös garanciák és megállapodások kötésénél figyelembe kell majd venni a kialakult új geostratégiai tényeket is az eurázsiai kontinensen, ahol kezd kialakulni az igazán egyenlő és oszthatatlan biztonság közös kontinentális architektúrája. Félő, hogy Európa lemarad erről a tényszerű történelmi folyamatról. Mi készen állunk az érdekek egyensúlyát keresni

– hangsúlyozta Lavrov az ukrajnai konfliktus diplomáciai-politikai rendezésére utalva.

Petr Fiala: Csehország továbbra is minden téren támogatni fogja Ukrajnát

 Csehország továbbra is megad minden támogatást az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajnának és hozzá kíván járulni Ukrajna háború utáni újjáépítéséhez is – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden Prágában a cseh–ukrán kormányközi konzultáció után.

Még a héten, pontosabban csütörtökön Londonban aláírjuk a cseh–ukrán biztonsági együttműködésről szóló megállapodást is

– mondta Petr Fiala újságíróknak a sajtóértekezleten. Csehország kész segítséget nyújtani Ukrajnának az Európai Unióhoz és a NATO-hoz történő csatlakozás folyamatában is – tette hozzá a kormányfő.

SMIHAL, Denisz; FIALA, Petr
Denisz Smihal ukrán (j) és Petr Fiala cseh miniszterelnök
Fotó: Martin Divisek / Forrás: MTI/EPA

„Ukrajna és Csehország erős stratégiai szövetséget építenek. Ez az együttműködés biztonságosabbá teszi Európát és mindkét félnek előnyös” – hangsúlyozta Denisz Smihal.

Az ukrán miniszterelnök, akit tíz minisztere kísért el Prágába, újságírók előtt köszönetet mondott Csehországnak az Ukrajnának nyújtott támogatásért és szolidaritásért. Fontosnak nevezte, hogy több együttműködési szerződés és megállapodás aláírására került sor Prágában. Külön kiemelte a védelmi ipar és a lőszergyártás területén megvalósuló együttműködést, és üdvözölte a cseh cégek bekapcsolódását Ukrajna újjáépítésébe.

Csehország területén az idén további 1700 ukrán katonát képeznek ki – mutatott rá Petr Fiala. Tavaly mintegy 1600 ukrán katona kapott speciális kiképzést cseh területen.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt délután a prágai Hradzsinban Petr Pavel cseh államfő is fogadta.

Krasznogorszki merénylet - Orosz hatóság: nemzetközi csapat szervezte a terrortámadást

Nemzetközi csoport készítette elő a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadást, a szervezők között orosz állampolgárok is voltak – jelentette ki Jurij Csihancsin, az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) vezetője az orosz parlamenti felsőház költségvetési és pénzpiaci bizottságának keddi ülésén.

Kijelenthetem, hogy egyértelműen egy nemzetközi csapatról van szó, amely különböző országok képviselőiből áll. Közép-ázsiai országok képviselőiből, európai országok képviselőiből, és sok orosz is van ott

– mondta Csihancsin a felsőház honlapján közvetített felszólalásában.

Gyászolók a Crocus City Hall kulturális központnál, Moszkva Krasznogorszk nevű nyugati elővárosában 2024. március 24-én
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

A támadást alaposan átgondoltnak minősítette, és azt hangoztatta, hogy egy nemzetközi bűnözői hálózat is részt vett benne. Részletekbe a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem bocsátkozott.

A Roszfinmonitoring vezetője szerint a Crocus City Hallban, illetve a később Dagesztánban végrehajtott terrortámadás megmutatta, hogy a hatóságok munkáján javítani kell. Ezért – mint mondta – a pénzügyi felügyelet, a belügyminisztérium, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és az ügyészség a terroristák viselkedése modellezésének korrigálásán dolgozik.

A Moszkvával határos Krasznogorszkban lévő Crocus City Hallban március 22-én este követték el a modern Oroszország történetének egyik legnagyobb terrortámadását.

A merénylettel kapcsolatban, amelyben 145 ember vesztette életét és több mint 550-en megsebesültek, eddig 12 embert tartóztattak le, köztük a négy elkövetőt – Dalerzson Mirzojevet, Szaidakram Racsabalizodát, Samszidin Faridunit és Muhammadszobir Fajzovovot –, akik mind tádzsik állampolgárok.

A támadásért a Horaszán Tartomány csoport vállalta a felelősséget, amely kapcsolatban áll az Iszlám Állam terrorszervezettel. Az orosz hatóságok többször is állították, hogy Ukrajnának köze van a támadáshoz. Kijev ezt tagadja.

Josep Borrell: Oroszországnak vállalnia kell felelősséget az MH17-es lelövésében játszott szerepéért

Oroszországnak vállalnia kell felelősségét a Malaysia Airlines MH17-es járatszámú repülőgépének Kelet-Ukrajna felett történt tragédiájában játszott szerepéért, és teljes mértékben együtt kell működnie az igazságszolgáltatás biztosítása érdekében – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai féképviselője kedden.

Bemutatják a Malaysia Airlines malajziai légitársaság szerencsétlenül járt Boeing 777-es utasszállítójának egyik rekonstruált roncsdarabját egy sajtótájékoztatón a hollandiai Gilze en Rijenben 2015. október 13-án
Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / Forrás: MTI/EPA

Josep Borrell, a Malaysia Airlines MH17-es járata lelövésének tízedik évforduló alkalmából, az Európai Unió nevében közreadott közleményében megerősítette: az unió teljes mértékben támogat minden olyan erőfeszítést, mely az igazság feltárására, az igazságszolgáltatás és az elszámoltathatóság biztosítására irányul, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatával.

Emlékeztetett, 2022 decemberében az illetékes holland bíróság távollétükben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát, akik szerepet játszottak abban, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, Buk típusú légelhárító rakétával lelőtték a szakadárok területéről.

A rakétarendszer kétséget kizáróan az Oroszország fegyveres erőihez tartozott. Egyetlen orosz dezinformációs erőfeszítés sem vonhatja el a figyelmet erről az alapvető tényről

 – jelentette ki.

„Az Európai Unió ismételten felszólítja az Oroszországot, hogy vállalja a felelősségét a tragédiában, és teljes mértékben működjön együtt az igazságszolgáltatás érdekében” – tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeing típusú gépet, amely a levegőben darabokra tört, és lezuhant. A tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas – köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár –, valamint a legénység is életét vesztette.

Kreml: nem világos, hogy mit ért Zelenszkij „új békecsúcs” alatt

Nem világos, hogy mit jelent az Ukrajna által bejelentett „új békecsúcs” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden a Zvezda katonai tévécsatornának.

Peszkov arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn azt hangoztatta: „a második nemzetközi békecsúcson”, amelynek időpontját még nem tűzték ki, már Oroszországnak is részt kellene vennie. Az első ilyen elnevezéssel megtartott svájci találkozóra Moszkvát nem hívták meg.

Az első békecsúcs egyáltalán nem volt békecsúcs. Ezért, hogy Volodimir Zelenszkij mit ért ez alatt, azt először is meg kell értenünk

– mondta Peszkov.

Peszkov, Dmitrij
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

A svájci Bürgenstockban június 15-én és 16-án tartottak nemzetközi konferenciát az orosz–ukrán konfliktusról. A záróközleményt 79 ország írta alá.

Peszkov kedden újságíróknak a rendezés kilátásairól nyilatkozva azt mondta, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat ellenzi az Ukrajnáról szóló párbeszédet, és „továbbra is ragaszkodik a háború folytatásához az utolsó ukránig”, amire nem sajnálja sem a pénzügyi forrásokat, sem a hadfelszerelést. A szóvivő szerint Kreml ebből a realitásból indul ki.

Azokkal a találgatásokkal kapcsolatban, hogy Donald Trump az amerikai elnökválasztás megnyerése után közvetítővé válhatna-e az ukrajnai rendezésben, Peszkov rámutatott, hogy a politikus egyelőre csak elnökjelölt, és meg kell várni, hogy az amerikai választók hogyan döntenek a jövőjükről.

A szóvivő úgy vélekedett, hogy korai lenne még a frissen megnevezett James David Vance amerikai republikánus alelnökjelölt tevékenységét is értékelni, noha ismertek a médiában megjelent nyilatkozatai. Hozzátette, egy dolog, ha valaki jelölt, és egy másik, ha már gyakorló vezető.

Washington nem törli el a nagy hatótávolságú rakéták ukrán használatára vonatkozó korlátozásokat

Az Ukrajinszka Pravda arról ír, hogy a Pentagon szóvivője, Pat Ryder vezérőrnagy leszögezte: 

az Egyesült Államok továbbra is tart az orosz–ukrán háború kiszélesedésétől, ezért nem törli el a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták ukrán használatára vonatkozó korlátozásokat.

Mint ismert, az ukránok legutóbbi nagy terve az volt, hogy Oroszország teljes területét támadnák amerikai fegyverekkel. 

Ryder emlékeztetett: engedélyezték ugyan az amerikai lőszerek használatát a határon kívüli megtorló intézkedésekre és védelmi csapásokra, de hangsúlyozta, Washington álláspontja nem változott a nagy hatótávolságú fegyverekkel kapcsolatban – írja a Mandiner.

ORFK: több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán–magyar határszakaszon 6309-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5876-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 41 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt hétfőn:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában