Időszaki kiállítás

2024.08.23. 16:26

Alkoss szabadon – Nyíregyházára érkezett a kiállítás

A buji Orosz Kamilla és a szintén buji Rátvai Sára különdíjas lett, szeptember 1-jéig az ő alkotásaik is láthatók a Kállay Gyűjteményben.

Tarnavölgyi Gergely

Szeptember elsejéig tekinthető meg a kiállítás a Kállay Gyűjteményben

Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

Négyévente több mint száz magyar sportoló indul útnak, hogy megméresse magát a világ legnagyobb sportversenyein, az olimpián és a paralimpián, ahol a legjobbak állnak rajthoz. Megannyi tehetséges, elhivatott, alázatos fiatal, akik épen vagy fogyatékkal élőként is arra tették fel az életük egy szakaszát, hogy a legjobbak közé kerüljenek. Az olimpiai és paralimpiai versenyek éve van, és kiírásunkkal, bár egy művészeti pályázatról van szó, szeretnénk felhívni a figyelmet a sportot versenyszinten űző fiatalok ezreinek elhivatottságára és eredményeire, ami óriási motiváló erőt adhat kortársaiknak egy tartalmas élethez – ezek a gondolatok motiválták az „Alkoss Szabadon 2024 – a TE Sportélményed” elnevezésű pályázat kiíróit, az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány kuratóriumának tagjait.

Az időszaki kiállítás megnyitóját péntek délelőtt tartották
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

A győztes pályaműveket bemutató kiállítás Nyíregyházára érkezett, az alkotások a VIDOR Fesztivál ideje alatt tekinthetők meg a Kállay Gyűjteményben. Az időszaki kiállítás péntek délelőtti megnyitóünnepségén Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény intézményvezetője köszöntötte a vendégeket, majd Nagy Szabina önkormányzati képviselő mondta el a kiállítással kapcsolatos gondolatait.

Sport, művészet és tehetséggondozás

– Nagyon örömteli, hogy ilyen és ehhez hasonló kiállításoknak adhat otthon a Kállay Gyűjtemény. Nyíregyháza remekül tud kapcsolódni a kiállítás tematikájához, hiszen mind a sport, mind a művészet, mind pedig a tehetséggondozás területén kiemelkedő munkát végez a városvezetés. Azt is jó látni, hogy a gyerekek igyekeztek kihozni magukból a maximumot, ez visszaköszön ezekből az alkotásokból – fogalmazott Nagy Szabina. A kiállított pályaművek igen széles skálán mozognak: van, mely egy családot ábrázol tévénézés és szurkolás közben, míg egy másikon egy kosárra dobó, kerekesszékes lány látható, de több más sportág (díjugratás, asztalitenisz, röplabda, labdarúgás, karate) képviselői is megelevenednek a színes és lüktető alkotásokon. 

A digitális technológia használata tiltott volt

Dr. Zámbó Nóra, a pályázatot kiíró alapítvány jogi tanácsosa is részt vett a határon innen és túlról beküldött pályaművek elbírálásában, és jelen volt a kiállítás nyíregyházi megnyitóján is. Lapunknak elmondta, a pályázatot 8–20 éve közöttiek számára hirdették meg, a pályázókat három korosztályra bontották. Az alkotások elkészítéséhez nem lehetett digitális technológiát alkalmazni, csak ceruzát, ecsetet, zsírkrétát vagy ezekhez hasonló eszközöket.

Rátvai Sára a száguldó cirkusz egy "csattanós" jelenetét örökítette meg
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

A három kategória győztese egy-egy két személyre szóló utazást nyert Rómába, ahol részt vehetnek majd a Római Magyar Akadémia és az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány által szervezett programokon, köztük a díjazott alkotások számára szervezett kiállítás megnyitó ünnepségen.

Dr. Zámbó Nórától megtudtuk, a buji Orosz Kamilla (egy kézilabdázó hölgyet rajzolt le) és a szintén buji Rátvai Sára (a száguldó cirkusz egy pillanatát vitte papírra) különdíjas lett, természetesen szeptember 1-jéig ezek a rajzok is megtekinthetőek a Kállay Gyűjteményben, Nyíregyházán.

SPS_9855
Orosz Kamilla alkotása
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában