Határvédelem

2024.06.25. 22:27

Frontex: Szerbia összes határán óvják a migránsáradattól az Európai Uniót

Az illegális migráció és a határokon átnyúló bűnözés ellenőrzése és megelőzése érdekében Szerbia összes határán ellenőrzést folytat ezentúl az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex), nemcsak az az uniós országokkal közös határszakaszokon – erről állapodott meg Ivica Dacic szerb belügyminiszter, valamint Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa kedden Belgrádban.

MW

A balkáni útvonalon még mindig évente több ezer közel-keleti és észak-afrikai migráns igyekszik bejutni az Európai Unióba

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az úgynevezett balkáni útvonalon – amely Törökországon, Bulgárián, Észak-Macedónián és Szerbián keresztül vezet – még mindig évente több ezer közel-keleti és észak-afrikai migráns igyekszik bejutni az Európai Unióba. A keddi megállapodástól a felek azt várják, hogy javuljon a szerb határok biztonsága.

A Frontex és Szerbia 2021-ben kötött megállapodást arról, hogy az uniós tagországokkal – Magyarországgal, Bulgáriával, Romániával és Horvátországgal – közös határszakaszokat a szerb rendőrség és határőrség mellett a Frontex emberei is védeni fogják, a keddi megállapodás ezt váltotta fel azzal, hogy kiterjesztette a védelmet nem uniós országokkal – Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval, Észak-Macedóniával és Koszovóval – közös határszakaszokra is.

Ylva Johansson egyben egy 65 gépjárműből álló uniós adományt is átadott a szerb belügyminisztériumnak. A járművek a határellenőrzés hatékonyságát segítik majd.

ORFK: a rendőrség elkötelezett az illegális migránsok belépésének megakadályozásában

A rendőrség elkötelezett abban, hogy megakadályozza az illegális migránsok bejutását Magyarország, illetve az Európai Unió területére, ennek kapcsán szorosan együttműködik a környező országok hatóságaival – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden a police.hu oldalon.

A Szerbiába induló 19. magyar rendőri kontingens budapesti búcsúztatóján Balázs László ezredes, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője elmondta, hogy a magyar és a szerb rendőrség folyamatos együttműködésének köszönhetően a déli határszakaszon csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma – írták.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás csökkent volna, így az összehangolt határőrizeti tevékenység továbbra is elengedhetetlenül fontos része a határvédelemnek – tette hozzá a közlemény szerint az ezredes.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában; nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a mélységi területeken található utakon is.

A kontingens terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, kézi éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, valamint mobil hőkamerával segíti az érintett határszakasz védelmét – írták.

A húszfős kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják – áll az ORFK közleményében.

Kutnyánszky Zsolt: az ország biztonsága érdekében modern nemzeti haderőre van szükség

Ahhoz, hogy biztonságban tudjuk szeretteinket és meg tudjuk védeni hazánkat, a NATO-tagság mellett ütőképes, modern nemzeti haderőre van szükség – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a területvédelmi tartalékosok toborzását célzó idei kampány keddi nyitórendezvényén, Hatvanban.

Kutnyánszky Zsolt kiemelte: a szomszédunkban háború zajlik, ám a kormány mindent megtesz azért, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább és Magyarország kimaradjon belőle. Ezért eddig soha nem látott haderőfejlesztésbe kezdett az utóbbi években, aminek az eredménye ma már megmutatkozik a honvédség eszközeiben, állományában és szervezetében egyaránt – tette hozzá.

A területvédelmi tartalékosokat toborzó idei kampány célja minél többekkel megismertetni e tevékenységet és az ebben közreműködők számára kínált lehetőségeket – tájékoztatott.

A kampányban kiemelten szólítják meg a vadásztársadalmat, mert „a jó vadász és katona nagyon hasonló, hiszen mindkettőre jellemző a pontosság, a fegyelem és a szabálykövető magatartás” – mondta az államtitkár.

Kutnyánszky Zsolt úgy fogalmazott, a vadászok szinte hazatérnek a hadseregbe, ahol a saját vadásztársaságukhoz hasonlóan egy összetartó közösség tagjai lehetnek. Jelezte: fegyverismerettel és a katonaihoz hasonló orvosi alkalmassági vizsgálattal rendelkezve a vadászok számára egyszerűbb a felvétel és az alapkiképzés teljesítése is.

Aki vállalja mindezt, az cserébe számos kiemelt juttatásban részesül. Így minden új tartalékos bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díjra jogosult, míg a rendelkezésre állás idejére évente bruttó 600 ezer forintot kap. Ezenfelül bruttó 500 ezer forint toborzópénz vagy ajánlási bónusz jár annak, aki közreműködik új tartalékos vagy szerződéses katona toborzásában – sorolta.

A fiatalok közül a 18 év feletti, szakképző intézményben tanuló diákok havi 110, míg a felsőoktatási intézmények hallgatói havi 160 ezer forintos ösztöndíjra pályázhatnak – közölte.

Aláhúzta: a modulszerű kiképzés könnyen összeegyeztethető a jelentkezők időbeosztásával, munkaidejével, lehetővé teszi a honvédségen belüli továbblépést, továbbá széles körű vásárlói kedvezményrendszerre jogosít. A kiképzés által megszerzett tudás és képesség pedig időtlen érték, mely a civil életben is hasznosítható – jegyezte meg az államtitkár.

Kitért arra: a munkáltatók számára a tartalékosok kötelékébe belépő dolgozók kiesett munkaidejének kompenzációját is biztosítja a honvédség.

Kutnyánszky Zsolt arról is beszélt: a katona két legfontosabb ismérve a honvédelem és a hazaszeretet.

„Legyen túlsúlyban az utóbbi, hiszen békében szeretnénk élni, ám ha baj van, nincs az a modern technika, mely helyettesíteni lenne képes a katonák tudását, bátorságát és helytállását” – mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában