Közel-keleti konfliktus

2024.06.13. 09:58

Űrháború után ókor: katapultokat is bevet az izraeli hadsereg (videó)

Az izraeli–palesztin háború 251. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk

MW

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok kiszabadítását követelő hozzátartozókkal találkozik Tel-Avivban 2024. június 11-én

Forrás: MTI/AP/AFP pool

Fotó: Jack Guez

Űrháború után ókor: katapultokat is bevet az izraeli hadsereg

A közösségi médiában terjedő felvételek szerint az izraeli csapatok hiába rendelkeznek az elérhető legmoderneb haditechnikával – még az űrben is képes volt lelőni ellenséges rakétákat –, ha a helyzet úgy hozza, akkor hajlandók ókori technikát is bevetni ellenfeleik ellen.

A libanoni határnál készült videókon ugyanis katapultokkal lőnek ki gyújtóbombákat az izraeli katonák.

A Times of Israel tudósítása szerint a csapatoknak nagy gondot okoz a libanoni határon burjánzó sűrű növényzet, amelyben könnyen megbújhatnak az ellenséges harcosok. A katapultok segítségével gyújtott tüzek így abban segítik a hadsereget, hogy azonosítsa a bozótban megbújó, Izraelbe átszivárogni kívánó ellenséget.

Von der Leyen: az Európai Bizottság támogatja Washington gázai béketervét

Az Európai Bizottság (EB) teljes mértékben támogatja azt a Joe Biden amerikai elnök által előterjesztett átfogó, háromlépcsős ütemtervet, amely a Gázai övezetben azonnali és tartós tűzszünethez, az összes túsz szabadon bocsátásához vezethet - jelentette be csütörtökön Ursula von der Leyen, az EB elnöke a G7 csoport állam- és kormányfői találkozóján a dél-olaszországi Bariban.

Készen állunk arra, hogy gyors és hatékony fellépéssel kivegyük a részünket a helyreállításból és az újjáépítésből, amely a két állam közötti megoldáshoz vezet

 - hangsúlyozta.

A Joe Biden által május végén előterjesztett ajánlat az első szakaszban hat hétig tartó teljes tűzszünetre szólít fel, amelynek idején az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok szabadon bocsátásáért cserébe a Hamász tavaly október 7-i, Izrael elleni támadása során elrabolt túszok egy csoportját szabadon engedik.

A második szakasz az ellenségeskedések végleges befejezését és a többi túsz szabadon bocsátását irányozza elő, míg a harmadik fázisban megkezdődne a Gázai övezet újjáépítése.

A Hamász szerint a gázai tűzszünethez javasolt módosításaik nem jelentősek

A Hamász által kért, és az Egyesült Államok által előterjesztett tűzszüneti javaslatban ajánlott változtatások „nem jelentősek”, és tartalmazzák az izraeli csapatok a Gázai övezetből való teljes kivonását

– közölte a terrorszervezet egyik magas rangú vezetője csütörtökön.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán elmondta, hogy a Hamász számos, részben megvalósíthatatlan változtatást javasolt az Egyesült Államok által támogatott javaslatban, de a közvetítők elkötelezettek a nézetkülönbségek áthidalása mellett.   

A Hamász követelései között szerepel, hogy az izraeli börtönökben hosszú időre elítélt palesztin foglyok közül ők választhassanak ki száz személyt, akiket szabadon engednek majd

– közölte a szervezet.   

A Hamász kifogásolta, hogy az izraeli dokumentum kizárja, hogy ők válasszák ki a száz elítéltet. Emellett nem értenek egyet azzal sem, hogy a hosszú börtönbüntetésre ítélt foglyok csak akkor szabadulhatnának, ha legfeljebb 15 év van hátra a büntetésükből.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában