Nyíregyháza

2024.07.01. 07:00

Ami roncs, az az utcán nem maradhat

Ha nincs rendszám a kocsin, mindegy, milyen a műszaki állapota, hulladéknak minősül.

Bednárik Mónika

Tíz nap után a közterületen jogszerűtlenül tárolt gépkocsit a felügyelet elszállíttatja

Fotó: Bordás Béla

Mindenki látott már parkolóban, útszélén magára hagyott, autóra csak nyomokban emlékeztető torzókat. Néhány kereke hagyott, karosszériáját már felfalta a rozsda. A közterület-felügyelet egész éves feladata, és évente legalább egy alkalommal akciót is szerveznek, hogy a közterületeket csúfító járgányokat elszállítsák. 

Tíz nap haladék 

– Ha nincs rendszám a kocsin, teljesen mindegy, milyen a műszaki állapota, hulladéknak minősül. Ha a felügyelő ilyet talál a városban, vagy ilyenről érkezik hozzánk bejelentés, ellenőrizzük, van-e közterületbérleti szerződés, ami legálisan lehetővé teszi, hogy 15 napig közterületen maradhasson az autó, de ha a szerződés hiányzik, a felügyelő figyelmeztetést hagy a járművön. Ezután 10 napja marad a tulajdonosnak, hogy szerződést kössön, vagy elszállítsa a járművet. Ha ez sem történik meg, a Kosztolányi Dezső utcai telephelyre elszállíttatjuk a hulladékká vált autót – ismertette az intézkedés sorát Bodrogi László. A nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője elmondta, a rendszámmal igen, de műszakival nem rendelkező autókat sem szabad közterületen hagyni. – Ha az üzembentartó nem tesz eleget a felszólításnak, eljárást kezdeményezünk ellene. Magánszemély esetén maximum 200 ezer forint a kiróható bírság összege, cégek esetén már kétmillió forint – tudtuk meg a felügyeletvezetőtől. 
Az elszállított járműveket maximum hat hónapig tárolják, ezt követően bontóba kerülnek. Az üzembentartó felelőssége azonban ezzel nem szűnik meg, ugyanis ezalatt kiválthatja járművét, ha a szállítási és a tárolási költséget megfizeti. Mint megtudtuk, a legtöbb otthagyott kocsi már megérett a bontásra, ezért nem foglalkozik vele a tulajdonos vagy az üzembentartó, de attól, hogy roncs, még vannak vele kötelezettségek. Az idén már kilenc ilyen autót szállíttattak el a közterület-felügyelők, s ritkán, de előfordul, hogy a kocsikat mégis kiváltják a telephelyről. 
 

Mindenképp ki kell fizetni 

– Az elszállítási és a 183 napra eső tárolási költséget – ami tetemes összeg, csaknem 300 ezer forint – mindenképp ki kell fizetni a tulajdonosnak, akkor is, ha nem váltja ki a járművet. Ha másként nem megy, akkor ennek végrehajtását a NAV teszi meg – hangsúlyozta a felügyelet vezetője. 
Néhány évvel ezelőtt indított akciót a közterület-felügyelet annak érdekében, hogy a roncsautóktól megszabadítsák a várost. 
– Számos bejelentést kapunk parkolókban, társasházaknál hagyott autók miatt, melyek gyakran lepusztult állapotban foglalják a helyet, és csúfítják az utcaképet. A rozsda marta, fű benőtte autó messziről azt hirdeti, hogy gyakorlatilag nincs gazdája. És az ilyen esetek 90 százalékában derül ki, hogy a járműnek van rendszáma, sőt a hatósági engedélye még érvényes, pedig lejárt a műszakija – jegyezte meg Bodrogi László. A közterület-felügyelő csak a város fenntartásában lévő útszakaszról, parkolóból vitetheti el a kocsit. Az olyan járművek, melyek társasházakhoz tartozó parkolókban vannak, más besorolás alá esnek, hiába állnak közterületen, ha az út a társasház kezelésében van. Ekkor is el lehet szállíttatni az autót, de más szabályok alapján – jegyezte meg a szakember 
– Arra kérjük a gépjármű-tulajdonosokat, akinek a járműve hatósági jelzéssel rendelkezik, de műszaki engedélye lejárt, és az autót közterületen tárolja, kössön közterületbérleti szerződést, járművét műszakiztassa le, vagy magánterületen helyezze el. Aki ezeket elmulasztja, azzal szemben a felügyelet a közösségi együttélés szabályainak megszegése miatt közigazgatási, hatósági eljárást kezdeményez. 
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában