Magyarország

2011.04.06. 20:36

6500 kiló heroin-alapanyagot foglaltak le Magyarországon

<p>A nemzetközi akciót a magyarokon kívül a szlovák és cseh rendőrök hajtották végre, több embert őrizetbe vettek.</p>

A szerdai akciót a szlovák szervezett bűnözés elleni hivatala irányította, Szlovákiában egy magyar és egy szlovák, Csehországban pedig egy cseh állampolgárt vettek őrizetbe. Magyarországon hét konténert koboztak el, ezekben 6,5 tonna kábítószer készítésére alkalmas vegyszert, úgynevezett prekurzort szállítottak

300 tonna heroin készíthető

"Ebből az anyagból ópium hozzáadásával körülbelül három tonnányi heroin készíthető, amelynek feketepiaci ára 150 millió euró" - közölte a Paraméterrel Jaroslav Spišiak, szlovák országos rendőrfőkapitány.

Két házkutatást tartottak és hat épületet fésültek át a rendőrök. Különféle kábítószert, ügyintézéssel és könyvelésekkel kapcsolatos iratokat, valamint illegális fegyvereket foglaltak le. A Szlovákiában elfogottakat bűnszervezet tagjaként, kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsítják, ezért a bűncselekményért akár 25 év börtön is kiszabható.

Tavaly is kutattak heroin után

A nemzetközi akció még tavaly kezdődött, ám akkor nem járt sikerrel. A szlovák rendőrök akkor egy kamiont követtek, amely illegális szert szállított Törökországba. A nemzetközi megegyezéssel ellentétben azonban a figyelt kamiont a célállomás előtt feltartóztatták a török hatóságok. A szlovák rendőrség célja akkor egy törökországi droglabor leleplezése lett volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!