Labdarúgás, Nyíregyháza Spartacus

3 órája

A Nyíregyháza Spartacus nőnapi meglepetése – videóval

Hétvégén ismét patinás múltú együttes ellen lép pályára Tímár Krisztián együttese. A Nyíregyháza Spartacus szombaton 25. alkalommal mérkőzik meg az Újpesttel.

Szon.hu

Karkusz Anasztázék (pirosban) kétszer mattoltált az újpesti védelmet

Fotó: KM-archív

A DVSC és a DVTK után ismét patinás múltú klub ellen lép pályára a Nyíregyháza Spartacus, Tímár Krisztián együttese szombaton az Újpest vendége lesz. A két együttes 2015. május 8-án, Nyíregyházán játszott egymás ellen utoljára, akkor a fővárosiak nyertek 4–2-re. Újpesten legutóbb 2014. október 24-én találkoztak a felek, a kilencven perc újfent a lilák sikerével ért véget, a három hazai találatra Pekár László és Molnár Marcell felelt. A mostani keretből Gengeliczki Gergő volt az, aki azon a mérkőzésen pályára lépett. A szombati lesz a jubileumi, 25. mérkőzés a csapatok között, és idegenben mindössze egyszer, 1980-ban nyert a Szpari, Pető és Szikszai találataival 2–1-re. Ezen kívül összesen kétszer sikerül a pontszerzés a Szusza Ferenc Stadionban, 1993-ban gól nélküli, míg 2004-ben 3–3-as döntetlen született.

Nyíregyháza Spartacus
Szatke Zoltán szerezte a Nyíregyháza Spartacus győztes találatát
Fotó: KM-archív

Szívesebben emlékszünk azonban a 2000. március 8-i találkozóra, amikor amolyan nőnapi meglepetésként, a korabeli tudósítás szerint négyezer néző előtt, a Szpari 2–1-re legyőzte az Újpestet a városi stadionban. Pedig nem a legjobb előjelekkel készült Őze Tibor együttese a találkozóra, március 4-én, szombaton Debrecenben szenvedtek 2–0-ás vereséget Szatke Zoltánék, a hazaiak találatait Bajzát és Böőr szerezték. 
A találkozó után Őze Tibor nyilatkozatában azt emelte ki, hogy elégedetlen volt a csapat támadójátékával, ezért azon gondolkozott, hogy változtasson a támadósoron. 
– Azoknak, akiknek a gólszerzés lenne a feladata, nemigen bizonyítanak. Kapkodni azonban nem akarok, ezért alszom egyet az egészre – fogalmazott Őze a találkozó felvezetőjében lapunk érdeklődésére.

 

Csatárt cserélt Őze Tibor


Az Újpestnek is akadtak gondjai bőven, ugyanis a játékvezető félbeszakította a Dunaferr elleni mérkőzésüket, a lilák közül Szlezák, Tamási, Kovács Balázs és az Edző Várhidi Péter is piros lapot kapott. Az MLSZ fegyelmi bizottsága a játékosokat eltiltotta, Várhidi Péter ügyével később foglalkozott, de a döntésig a szakvezető nem ülhetett le a kispadra, így Nyíregyházán sem ő dirigálta övéit, hanem Herédi Attila pályaedző. Korabeli tudósításunk szerint azonban a sajtópáholyban helyet foglaló Várhidi Péter időnkét mobiltelefonon adott utasításokat pályaedzőjének...
Ilyen előzményekkel várta tehát a két együttes a nőnapi találkozót, amelyen Őze Tibor végül a csatárcsere mellett döntött és Baranyi helyett Csernijenkót jelölte a csapatba. A szél támogatásával kezdett a Szpari, ennek köszönhetően fölényben futballozott, mégis a vendégek jutottak előnyhöz. A 17. percben Dvéri végzett el szabadrúgást a bal oldalról, a beívelt labdát Celeszkit megelőzve Pető öt méterről a jobb alsó sarokba fejelt, megszerezte a vezetést az Újpest.

 

A Nyíregyháza Spartacus először győzött le fővárosi élcsapatot

 

A kapott góltól nem zuhant össze a hazai gárda, próbálta építgetni támadásait, ám az akciók végén rendre közbejött valami pontatlanság. Erőfeszítéseik azonban eredményre vezettek félórához közeledve. Karkusz adott be balról, Lőw lerántotta Domokost az öt és felesen belül, a megítélt tizenegyest Csernijenko magabiztosan lőtte a jobb sarokba, egyenlített a Szpari.
Az egyenlítés lendületet adott a hazai csapatnak és ekkor Bíró bravúrjai tartották meccsben az Újpestet. Egy óra elteltével aztán már az egykor az élvonalban Nyíregyházán bemutatkozó hálóőr is tehetetlen volt, Kondora jobb oldali szögletét Szatke Zoltán hat méterről csúsztatta a bal sarokba. Ezzel a találattal a Nyíregyháza Spartacus a győzelmet is megszerezte.
 

– Ez a mai nem egyszerű győzelem volt, hanem óriási bravúr. A magyar futball egyik élcsapatát vertük meg, ráadásul úgy, hogy hátrányból fordítottunk, ami egyben a csapat tartását is bizonyítja –

 értékelt elégedetten a találkozó után Őze Tibor.
Ezzel a sikerrel a Szparinak megszakadt egy másfél éves szériája. Az együttes ugyanis akkor a második éves élvonalbeli tagsága alatt először győzött le élmezőnyhöz tartozó fővárosi csapatot. 

Labdarúgás: a találkozó jegyzőkönyve
Nyírség-Spartacus FC–Újpest FC 2–1 (1–1)
Nyíregyháza, 4000 néző, v.: Bukovics (Sápi, Ortó). Nyírség-Spartacus: Celeszki – Ács, Szatke, Nagy – Turóczi, Dican, Novák (Bessenyei, 62.), Kondora, Karkusz – Csernijenko, Domokos (Kocsis, a szünetben). Edző: Őze Tibor. Újpest: Bíró – Kiskapusi, Kovács P., Kerényi – Jenei (Csillag, 74.), Pető, Dvéri, Lőw, Tóth – Waltner (Kopunovics, 65.), Kovács Z. Megbízott edző: Herédi Attila. 

  • Gólszerzők: Csernijenko (28. –11-esből), Szatke (60.), illetve Lőw (28.).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában