Támogatás

2 órája

Új szemlélet és közös gondolkodás a fejlesztések terén

A Versenyképes Járások Programban a térségi hatású, nem pedig az egy-egy településnek kedvező projekteket támogatnák.

Miklós István

A településvezetőket tájékoztatták

Fotó: Kelet-Magyarország/Bozsó Katalin

Garantált támogatási fejlesztési támogatást kaphatnak a járások jövőre – erről szól a napokban bejelentett, egyelőre kidolgozás alatt álló Versenyképes Járások Program. A tervek szerint a fejlesztésre szoruló járások minimum 250 millió támogatást kaphatnak, de ez az összeg akár magasabb is lehet. A formálódó programról, valamint a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium ezzel kapcsolatos terveiről tartottak tájékoztatót csütörtökön Nyíregyházán, a vármegyeháza dísztermében. A Versenyképes Járások Programot Dukai Miklós, a minisztérium önkormányzati államtitkára mutatta be a jelenlévő településvezetőknek. Mint mondta, az elmúlt években az egyes településekre fókuszáló fejlesztések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és sok járás fejlettsége szintje még ma sem éri el az uniós átlag 75 százalékát.

Garantált támogatási keret

– Az előrelépéshez és a járások versenyképességének növeléséhez új szemléletre van szükség. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem lehet egy települést sem a környezetéből kiragadva kezelni, éppen ezért az új program a közös gondolkodásra, az együttműködésre épít. Olyan projekteket támogatunk majd, melyeknek térségi hatása van, és így fejlesztik az egyes önkormányzatokat. Mindehhez a forrást a többek között a következő évi iparűzési adó többlete adná. A járások legalább 250 millió forintos keretre pályázhatnak majd, de a vármegyeszékhely központú járások esetében az összeg akár a duplája is lehet – hívta fel a figyelmet az önkormányzati államtitkár. Az eseményről hamarosan részletesen is beszámolunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában