fogathajtás

2021.10.28. 09:59

Világbajnoki ezüstöt hajtott Velkannal

Bégányi Csaba a fiatal lovak szilvásváradi versenyén remekelt.

KM

Bégányi Csaba

Fotó: egyesület

Az egyértelmű, hogy páratlan sikereket hozó esztendőt zár megyénk fogathajtós sportága. Miként arról korábban beszámoltunk, előbb Szakács Róbert (Nyírbátori Lovas Egyesület) indult a hazai rendezésű négyesfogat-­hajtó Európa-bajnokságon, és dicséretesen helytállt. Aztán ifjabb Fekete György (Nyírbátori Lovas Egyesület) tromfolta mindezt, mert vezéregyénisége volt a hollandiai kettes fogatok világbajnokságán élen záró magyar csapatnak.

És még nincs vége, hiszen a hónap második hetében csütörtöktől vasárnapig Szilvásváradon rendezték a fiatal lovak világbajnokságát. Ha világbajnokság, akkor megyebeli érem. Ezúttal egyéniben és ezüst, mert Bégányi Csaba (Nyírbátori Lovas Egyesület) Sarka István segédhajtóval a Sächsisch-Thüringische Schwere Warmblut fajtához tartozó ötéves Velkannal összetettben legjobb magyarként a dobogó második fokára állhatott. Velkan tulajdonosa Szakács Boglárka Dalma, aki Szakács Róbert leánya.

A fiatal lovak világbajnokságát nem a megszokott háromnapos fogathajtó versenyek programja szerint rendezik, és a nemzetközi zsűri sem a megszokott szempontok alapján bírál. A bírók itt a fiatal lovak életkorának megfelelő és a kiképzési skála szerinti fejlettségét és tudását pontozzák. A legfőbb szempontok az alapjármódok minősége, a ló kiképzése, a kontaktus, az engedelmesség, a megjelenés, a harmónia és a lóban rejlő képesség a jövőre nézve mint fogatló.

Kombinált hajtások

A világbajnokság négynapos volt, amelyen öt-, hat- és hét­éves fiatal lovak versenyeznek. A lovak és hajtóik az első napon egy kombinált díj- és akadályhajtást teljesítettek, ahonnan azon lovak juthattak automatikusan tovább (a mezőny maximum fele), akik 6,0 pont felett teljesítettek.

A második napon azok hajtottak, akik az előző napon nem kvalifikálták magukat a szombati díjhajtás döntőjére. Szombaton minden korcsoportból továbbjutó a díjhajtás döntő versenyszámában indult, mely beleszámított a végső eredménybe.

A zárónapon kombinált maratonhajtást teljesítettek a döntőbe jutottak, melynek pontszámát hozzáadták az előző napi díjhajtás pontszámához. Ez alapján állhatott Bégányi Csaba a dobogó második fokára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában